Uutiset - hela

Ensimmäisen maailmansodan perintö kaikuu yhä Yhdysvaltojen ulkopolitiikassa

Yhdysvaltojen välivaalit ovat saaneet ennen näkemättömän huomion Suomessa. Suuren huomion taustalla on ainakin osin presidentti Donald Trumpin poikkeuksellinen ja turbulentti valtakausi lieveilmiöineen. Välivaaliuutisoinnin varjoon on kuitenkin jäänyt paljon muuta Yhdysvaltain ulkopolitiikan ymmärtämisen ja ennustamisen kannalta oleellista.

KUMU eli kuinka kulttuurien tutkimus hyppää norsunluutornista

Suomen yliopistoissa on monia pieniä oppiaineita, jotka tutkivat kulttuurisia ilmiöitä. Niissä annetaan laadukasta opetusta ja tutkitaan ajankohtaisia aiheita, mutta niiden tarjoamissa työelämäsisällöissä ja työllisyysnäkymissä on parantamisen varaa. Tämä yhdessä suomalaisia korkeakouluja kurjistuttaneiden säästötalkoiden kanssa sai Jyväskylän yliopiston etnologian ja antropologian ja kulttuuripolitiikan oppiaineet uudistustoimiin.

Suomi 6. joulukuuta sata vuotta sitten: Romahtanut demokratia?

Joulukuun 6:na päivänä vuonna 1918 itsenäinen Suomi täytti yhden vuoden. Mutta juhlia ei ollut, oli vain tavallinen perjantai askareineen. Jotkut ehkä muistelivat vuoden takaista eduskuntakeskustelua. Se oli päättynyt porvaripuolueiden ja sosialidemokraattien riitaan siitä, millä keinoin itsenäisyysasiassa pitäisi edetä.

Jyväskylän yliopisto palkitsi yhteisölliset opetuksen kehittäjät

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on myöntänyt vuoden 2018 opetuksen kehittämisen palkinnot 26.10.2018. Opetuksen kehittämisestä palkittiin yliopistoyhteisön ehdotusten pohjalta opettaja-tutkijaryhmiä, joiden työtä kuvaa yhteisöllinen ja systemaattinen kehitystyö sekä erinomainen opiskelijapalaute.

Täsmälääke tutkivan oppimisen ja monilukutaidon opetukseen

Tutkivasta oppimisesta ja monilukutaidoista puhutaan paljon. Harvat oppikirjat antavat siihen kuitenkaan välineitä ja opettajienkin aika uuden kehittämiseen on usein kortilla. Jyväskylän yliopistossa toimitettu uutuusteos vastaa suoraan tähän puutteeseen.

Korruption ja huonon hallinnon jäljillä

Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen professori Petri Karonen on saanut Suomen Akatemialta rahoituksen hankkeelle, jossa tutkitaan korruptiota Ruotsissa ja Suomessa varhaismodernilta ajalta 1900-luvun alkuun.

Jyväskylän yliopisto esittäytyy huippuseminaarissa Brysselissä

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI julkaisi huhtikuussa kannanoton Horisontti Eurooppa -ohjelman missioihin. Nyt UNIFI ja suomalaiset yliopistot järjestävät sarjan seminaareja, joiden tavoitteena on viedä kannanoton sanomaa Brysseliin päätöksentekijöille. Samalla tehdään tunnetuksi suomalaisten yliopistojen tutkimuksen kärkialoja ja huippututkijoita.