Uutiset it

Kyber-opas maatiloille ilmestynyt

Kybermaailma ulottuu myös maatiloille. Tietojärjestelmät ovat osa maatilojen toimintaa, ja ilman toimivia laitteita, tietoverkkoja ja järjestelmiä maatilat eivät toimi. Kyberin taskutieto maatiloille -opas tarjoaa maatalousyrittäjälle apua ja opastusta kybermaailmaan kompaktissa taskukoossa.

Ikääntyneiden terveyttä edistävään teknologiaan kannattaa investoida

Ikääntyneiden terveyden edistämisellä on huomattavia taloudellisia vaikutuksia, sillä jo pienillä muutoksilla fyysisessä tai sosiaalisessa aktiivisuudessa on merkitystä terveyden ja toimintakyvyn säilymiselle.  Uusien toimintatapojen ja teknologian kehittämisessä katsetta kannattaakin suunnata sairauksien hoidosta terveyden edistämiseen ja ennaltaehkäisyyn.

Innovaatioyksikkö on lisännyt Jyväskylän seudun kilpailukykyä ja eri alojen kiinnostusta teknologiaratkaisuihin

Päivälleen tasan vuosi sitten (11.12.2018) Jyväskylän yliopiston Agora-rakennuksen neljännessä kerroksessa avattiin IBM:n ja yliopiston yhteinen innovaatioyksikkö, jonka tarkoituksena on lisätä huipputeknologioiden hyödyntämisen osaamista ja tietoisuutta Jyväskylän seudulla. Ensimmäinen toimintavuosi on osoittanut sen, että toimintaa pitää jatkaa ja laajentaa entisestään.

Sosiaaliset robotit ovat miellyttäviä ja ihmisenkaltaisia

Nykyään on jo vaikea löytää paikkaa, jossa robotteja ei voisi odottaa tapaavansa. Robotiikan edelläkävijämaana pidetystä Japanista löytyy esimerkiksi hotelleja, jotka ovat korvanneet ihmistyöntekijät roboteilla. Tämä tuntuu kuitenkin olevan vain alkua robotisaatiolle. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan robotiikan tutkimusryhmän tutkijat tarkastelivat sosiaalisten robottien ohjelmointia, rakennetta, käyttömahdollisuuksia, sekä niiden käyttöön liittyviä haasteita.

Jyväskylän yliopistosta valittiin kaksi opiskelijaa Huawein globaaliin opiskelijaohjelmaan

Tieto- ja viestintäteknologia-alan yritys Huawei julkisti perjantaina globaaliin Seeds for the Future -ohjelmaan valitut suomalaisopiskelijat. Kymmenen opiskelijan joukossa on Jyväskylän yliopistossa tietotekniikkaa opiskelevat Sanna Räisänen ja Krista Määttä. Opiskelijat pääsevät Pekingiin ja Shenzheniin tutustumaan ICT-alan uusimpiin innovaatioihin ja kiinalaiseen kulttuuriin.

Lautapelit ennen ja nyt

Uutuusteos Lautapelit ennen ja nyt esittelee runsain värikuvin lautapelejä, joita yhdistää toisiinsa niiden yhteys shakin evoluutioon.

Uusilla teknologioilla toiminnallisempaa musiikin tekemistä ja oppimista

Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen tutkijat tahtovat tehdä musiikin tekemisestä ja oppimisesta aiempaa toiminnallisempaa. 1.10.2018 käynnistyneessä hankkeessa kehitetään lisätyn todellisuuden teknologiaa ja mobiiliratkaisuja kaikille musiikista innostuneille. Uusien ratkaisujen kehittämisessä hyödynnetään pelillisyyttä, pedagogiikkaa, aivotutkimusta ja informaatioteknologiaa.

Paljon puhetta tieteestä Tutkijoiden yössä

Syyskuun viimeisenä perjantaina 28.9. Jyväskylän yliopistossa järjestettävässä Tutkijoiden yössä riittää puheenaiheita laidasta laitaan. Lapsille ja nuorille suunnattujen työpajojen lisäksi ohjelmassa on paljon painavaa asiaa mm. viisaudesta, informaatiovaikuttamisesta ja kulttuuriperinnöstä. Kaikki luennot ovat avoimia ja maksuttomia, eikä niille tarvitse ilmoittautua.

Arvostettu tiedepalkinto professori Mikko Siposelle

Kiinan kansantasavalta ja Jiangxin provinssi on myöntänyt informaatioteknologian tiedekunnan professori Mikko Siposelle arvostetun tiedepalkinnon, joka annetaan poikkeuksellisen arvostetuille huippututkijoille. Palkinto annetaan vain harvoin ulkomaalaisille - tyypillisesti Nobelisteille.

Ääni tuo verkko-opettajan lähemmäksi

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkimuksessa havaittiin, että verkko-opetuksessa kannattaa käyttää äänipalautetta. Äänipalaute on monella tapaa tehokkaampaa ja opiskelijat kokevat sen parempana kuin kirjallisen palautteen.

Lohkoketjuteknologia osaksi älykkäitä sähköverkkoja

Business Finland on myöntänyt rahoituksen, joka mahdollistaa 100 000 euron tutkimushankkeen Jyväskylän yliopiston lohkoketjuteknologian tutkimusryhmälle. Tutkimuksessa selvitetään lohkoketjuteknologian soveltamista sähköverkon hallinnassa ja sähkönjakelussa.

Julkisissa sote-organisaatioissa riskien arviointi paikoin retuperällä

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa tehty pro gradu -tutkielma paljastaa, että investoinneissa riskien arvioinnin tulisi olla ennakoivampaa ja enemmän erillään varsinaisesta päätöksenteosta. Keskeistä onnistuneessa investointipäätöksessä on yhteistyö organisaation henkilökunnan kanssa ja eri organisaatioiden välillä, sekä johdon sitouttaminen.

Tekoälyllä lisäapua muistin treenaamiseen

Jyväskylän yliopistossa kehitettiin digitalisoitu muistitesti, jonka avulla pyritään tunnistamaan muistisairauden oireet ja lisätutkimusten tarve jo sairauden varhaisessa vaiheessa. Testin tehtävät mukailevat standardoituja muistitestejä, joita käytetään muun muassa Alzheimerin taudin ja dementian tunnistamisessa.

Vauhtia yritysten ja yhdistysten digitaalistumiseen

Digitaalinen kehitys voimistuu ja nopeutuu. Se vaatii jokaiselta aktiivista otetta haasteiden kääntämiseksi mahdollisuuksiksi – muuten jää jalkoihin. Digipolku jatkaa digi-aiheisten työpajojen järjestämistä erityisesti pohjoisessa Keski-Suomessa.

Tekoäly opetettiin analysoimaan syöpäkuvia

Jyväskylän yliopiston tutkijat opettivat tekoälytietokoneen laskemaan soluja histopatologisista syöpäkasvainkuvista. Näin tutkijat ottivat ensiaskeleen kohti tekoälyyn pohjautuvaa digitaalista palvelukeskusta. Perinteisessä histopatologien työssä patologi analysoi kasvainkudosnäytteen pelkästään silmämääräisesti tai ohjelmistojen avulla.

Palvelurobotit yleistyvät myös Suomessa

Robotiikan avulla voidaan lisätä työntekijöiden aikaa potilaille ja välittömälle potilastyölle hoitotyössä. Nykyisin käytettävissä oleva robotiikka kykenisi hoitamaan varsinkin logistisia ja diagnostisia sekä raportointiin liittyviä tehtäviä.

Jyväskylän kansainvälisessä kesäkoulussa investoidaan tulevaisuuteen

Jyväskylän kansainvälinen kesäkoulu houkuttelee elokuussa monisatapäisen joukon luonnontieteiden ja informaatioteknologian opiskelijoita ympäri maailmaa opiskelemaan Suomeen. Opiskelun ohella syntyy arvokkaita kansainvälisiä suhteita. Kesäkoulu järjestetään 6.–17.8.2018 Jyväskylässä.

Jalkapallolahjakkuudet voidaan tunnistaa jo nuorena

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat kehittivät menetelmän jalkapallolahjakkuuksien tunnistamiseen. Nuorista jalkapallon pelaajista tunnistettiin lahjakkuudet 80 %:n tarkkuudella.

Miksi tarvitaan keskitettyjä sote-tietovarantoja?

Keskitetyt sote-tietovarannot ovat keskeinen osa terveydenhuoltojärjestelmien tehostamista ja mahdollisuutta hillitä sote-kustannuksia 2,5–5,5 miljardin eurolla. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan raportissa analysoidaan yksityiskohtaisemmin sote-järjestelmien säästöpotentiaalia.

Aasian maat näyttävät tietä terveydenhuollon tekoälykehityksessä

Suomessa vasta ensimmäiset pilotit ovat käytössä ja tekoälyn käyttösovelluksia arvioidaan terveydenhuollossa, kun Aasiassa tekoälyä hyödynnetään jo päivittäisessä sairaanhoidossa. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta selvitti tekoälyn käyttöä Aasian maiden terveydenhuollossa.

Kutsu ja tiedote: Vauhtia digitalisaatioon Digipolusta 5.6.

Kotisivu-uudistus, hakukoneoptimointi, Facebook-markkinointi, verkkokaupan avaaminen. Kaikki nämä ovat pieniä askeleita digitaalisuuden valtatiellä, mutta tärkeitä asioita mikroyrityksen kilpailukyvyn kannalta. Keski-Suomen mikro- ja pk-yritykset ovat kertoneet tehneensä monia pieniä muutoksia toimintaansa Digipolku-hankkeen aktivointien pohjalta.