Uutiset it

Julkisissa sote-organisaatioissa riskien arviointi paikoin retuperällä

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa tehty pro gradu -tutkielma paljastaa, että investoinneissa riskien arvioinnin tulisi olla ennakoivampaa ja enemmän erillään varsinaisesta päätöksenteosta. Keskeistä onnistuneessa investointipäätöksessä on yhteistyö organisaation henkilökunnan kanssa ja eri organisaatioiden välillä, sekä johdon sitouttaminen.

Aasian maat näyttävät tietä terveydenhuollon tekoälykehityksessä

Suomessa vasta ensimmäiset pilotit ovat käytössä ja tekoälyn käyttösovelluksia arvioidaan terveydenhuollossa, kun Aasiassa tekoälyä hyödynnetään jo päivittäisessä sairaanhoidossa. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta selvitti tekoälyn käyttöä Aasian maiden terveydenhuollossa.

Vauhtia yritysten ja yhdistysten digitaalistumiseen

Digitaalinen kehitys voimistuu ja nopeutuu. Se vaatii jokaiselta aktiivista otetta haasteiden kääntämiseksi mahdollisuuksiksi – muuten jää jalkoihin. Digipolku jatkaa digi-aiheisten työpajojen järjestämistä erityisesti pohjoisessa Keski-Suomessa.

Palvelurobotit yleistyvät myös Suomessa

Robotiikan avulla voidaan lisätä työntekijöiden aikaa potilaille ja välittömälle potilastyölle hoitotyössä. Nykyisin käytettävissä oleva robotiikka kykenisi hoitamaan varsinkin logistisia ja diagnostisia sekä raportointiin liittyviä tehtäviä.

Jyväskylän kansainvälisessä kesäkoulussa investoidaan tulevaisuuteen

Jyväskylän kansainvälinen kesäkoulu houkuttelee elokuussa monisatapäisen joukon luonnontieteiden ja informaatioteknologian opiskelijoita ympäri maailmaa opiskelemaan Suomeen. Opiskelun ohella syntyy arvokkaita kansainvälisiä suhteita. Kesäkoulu järjestetään 6.–17.8.2018 Jyväskylässä.

Jalkapallolahjakkuudet voidaan tunnistaa jo nuorena

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat kehittivät menetelmän jalkapallolahjakkuuksien tunnistamiseen. Nuorista jalkapallon pelaajista tunnistettiin lahjakkuudet 80 %:n tarkkuudella.

Tekoäly opetettiin analysoimaan syöpäkuvia

Jyväskylän yliopiston tutkijat opettivat tekoälytietokoneen laskemaan soluja histopatologisista syöpäkasvainkuvista. Näin tutkijat ottivat ensiaskeleen kohti tekoälyyn pohjautuvaa digitaalista palvelukeskusta. Perinteisessä histopatologien työssä lääkäri tai patologi analysoi kasvainkudosnäytteen visuaalisesti ohjelmistojen avulla.

Miksi tarvitaan keskitettyjä sote-tietovarantoja?

Keskitetyt sote-tietovarannot ovat keskeinen osa terveydenhuoltojärjestelmien tehostamista ja mahdollisuutta hillitä sote-kustannuksia 2,5–5,5 miljardin eurolla. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan raportissa analysoidaan yksityiskohtaisemmin sote-järjestelmien säästöpotentiaalia.

Tekoälyllä lisäapua muistin treenaamiseen

Jyväskylän yliopistossa kehitettiin digitalisoitu muistitesti, jonka avulla pyritään tunnistamaan muistisairauden oireet ja lisätutkimusten tarve jo sairauden varhaisessa vaiheessa. Testin tehtävät mukailevat standardoituja muistitestejä, joita käytetään muun muassa Alzheimerin taudin ja dementian tunnistamisessa.

Kutsu ja tiedote: Vauhtia digitalisaatioon Digipolusta 5.6.

Kotisivu-uudistus, hakukoneoptimointi, Facebook-markkinointi, verkkokaupan avaaminen. Kaikki nämä ovat pieniä askeleita digitaalisuuden valtatiellä, mutta tärkeitä asioita mikroyrityksen kilpailukyvyn kannalta. Keski-Suomen mikro- ja pk-yritykset ovat kertoneet tehneensä monia pieniä muutoksia toimintaansa Digipolku-hankkeen aktivointien pohjalta.