Uutiset - mutku

Anna taiteiden ja luovuuden viedä

Kuinka tutkija paljastaa vuosisatoja vanhan taideväärennöksen? Entä mitä sanottavaa populismin tutkijoilla on tämän päivän politiikan ja median puhetapoihin? Miten musiikki vaikuttaa ihmisiin? Päihitätkö pelitutkijan peleissä? Tätä ja paljon muuta on tarjolla perjantaina 26.10.2018, kun Yliopistopäivät valtaavat kampuksen ja kaupungin!

Yäk, kun inhottaa! Miltä inho näyttää taiteen ja kulttuurin näkökulmasta?

Ajattele tiskialtaassa vettyneisiin keittolautasiin kertynyttä hometta. Tai itsellesi vieraan ihmisen pahanhajuista hengitystä. Entä miltä tuntuisi ajatus hämähäkistä, joka kävelee ihollasi? Inhottaako? Melko varmasti. Mutta mitä jos kohtaamme nämä inhottavien ilmiöiden arkkityypit vaikkapa elokuvassa, taideteoksessa tai poliittisessa diskurssissa. Inhottaako silloinkin?

Musiikki tarjoaa nuorille keinoja kehitykseen

Nuori kuulokkeet korvillaan. Tämä jokaiselle tuttu näky on kiinteä osa nykymaailmaa. Musiikki onkin monin tavoin tärkeä osa nuorten elämää: musiikin kautta nuoret voivat samastua, avata sydäntään ja ottaa kantaa, sekä saada työkaluja kasvuun, kehittymiseen ja parantumiseen.

Muistot vahvistavat musiikin tuottamia myönteisiä tunnekokemuksia

Musiikin tiedetään herättävän tunteita useiden eri mekanismien kautta. Uusi tutkimus valottaa, kuinka muistoilla on merkittävä vaikutus musiikin ja kuvien herättämissä mielihyvän tunteissa. Tuloksia voidaan soveltaa esimerkiksi hyödynnettäessä musiikkia osana kuntoutusta ja hyvinvointia.

Uusilla teknologioilla toiminnallisempaa musiikin tekemistä ja oppimista

Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen tutkijat tahtovat tehdä musiikin tekemisestä ja oppimisesta aiempaa toiminnallisempaa. 1.10.2018 käynnistyneessä hankkeessa kehitetään lisätyn todellisuuden teknologiaa ja mobiiliratkaisuja kaikille musiikista innostuneille. Uusien ratkaisujen kehittämisessä hyödynnetään pelillisyyttä, pedagogiikkaa, aivotutkimusta ja informaatioteknologiaa.

Musiikkiterapian tutkimus voi auttaa miljoonia

Yli 300 miljoonaa ihmistä kohtaa masennuksen jossain vaiheessa elämäänsä. Se on ensisijainen syy terveysongelmiin ja työkyvyttömyyteen. Tutkimusten mukaan terapeutin ja asiakkaan välinen vuorovaikutus vaikuttaa merkittävästi terapian lopputulokseen. Jos ymmärrämme tätä vuorovaikutusta, myös terveydenhuollon toimijat voivat tunnistaa masennuksen nykyistä paremmin ja hoitaa sitä tehokkaammin.

Kokenut soittaja lukee nuotteja vain vähän aloittelijaa tehokkaammin – ero kuuluu silti selvästi musiikissa

Keskeinen avain soiton onnistumiseen on soittajan lukunopeus ja kyky silmäillä nuottikuvaa tehokkaasti eteenpäin, havaitsivat tutkijat tarkastellessaan eritasoisten soittajien nuotinlukua laajassa kokeellisessa tutkimushankkeessa. Silmänliikkeiden mitattavat erot aloittelevien ja ammattimuusikoiden välillä voivat olla vain sekunnin kymmenesosia, mutta niiden aikana harjaantunut soittaja ehtii lisätä musiikkiin tulkintaa, leikittelyä ja koristelua.

Parempaa asumista ja kuntoutusta teatterin keinoin

Mielen järkkyminen, sairastuminen ja hoitokäytänteet vaikuttavat monin tavoin mielenterveyskuntoutujien mahdollisuuksiin kuulua ja kiinnittyä yhteiskuntaan. Jyväskylän yliopiston Kotiteatteriprojektissa tutkitaan, kuinka mielenterveyskuntoutusta voidaan tukea teatterin keinoin. Projekti huipentuu Tampereen Teatterikesän yhteydessä järjestettävään MielenTilat-festivaaliin.

Jyväskylän yliopisto palkitsi yhteisölliset opetuksen kehittäjät

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on myöntänyt vuoden 2018 opetuksen kehittämisen palkinnot 26.10.2018. Opetuksen kehittämisestä palkittiin yliopistoyhteisön ehdotusten pohjalta opettaja-tutkijaryhmiä, joiden työtä kuvaa yhteisöllinen ja systemaattinen kehitystyö sekä erinomainen opiskelijapalaute.

JYU awarded developers of education

Rector Keijo Hämäläinen granted the 2018 Educational Development Awards on 26 October 2018. On the basis of proposals received from the University community, the awards were granted to teacher-researcher teams whose work is characterized by collaborative and systematic development efforts as well as excellent student feedback.

Karjalan Sivistysseuran gradupalkinto Antti Makkoselle

Karjalan Sivistysseura julkisti 110-vuotisjuhliensa yhteydessä vuonna 2016 gradupalkinnon kiinnostavasta Karjalaa käsittelevästä opinnäytetyöstä. Palkinto jaetaan nyt vuonna 2018 toisen kerran koskien vuosina 2017 ja 2018 valmistuneita töitä.

Jyväskylän yliopisto esittäytyy huippuseminaarissa Brysselissä

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI julkaisi huhtikuussa kannanoton Horisontti Eurooppa -ohjelman missioihin. Nyt UNIFI ja suomalaiset yliopistot järjestävät sarjan seminaareja, joiden tavoitteena on viedä kannanoton sanomaa Brysseliin päätöksentekijöille. Samalla tehdään tunnetuksi suomalaisten yliopistojen tutkimuksen kärkialoja ja huippututkijoita.