Uutiset nano

Molekyyleihin tallennetulla tiedolla voidaan lisätä kiintolevyjen tallennuskapasiteettia

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat olleet mukana kansainvälisessä brittiläis-suomalais-kiinalaisessa yhteistyöhankkeessa, jossa valmistettiin ensimmäinen molekyyli, joka pystyy muistamaan siihen kohdistetun magneettikentän nestemäisen typen lämpötilan yläpuolella. Tutkimustulokset voivat mahdollistaa tulevaisuudessa esimerkiksi tietokoneiden kiintolevyjen tallennuskapasiteetin moninkertaistamisen laitteiden koon kasvamatta.

Alkueläimet parantavat bakteerien antibioottivastustuskykyä

Tuore tutkimus osoittaa bakteerien säilyttävän vastustuskykynsä bakteeriyhteisössä paremmin, kun yhteisössä on bakteereita elannokseen syöviä alkueläimiä. Aiemmin alkueläinten vaikutusta vastustuskykyyn ei ole juurikaan tutkittu, sillä niitä käytetään harvoin laboratoriokokeissa.

Professori Kari Rissasesta Tallinnan teknillisen yliopiston kunniatohtori

Tallinnan teknillinen yliopisto, TalTech, on myöntänyt Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen professori Kari Rissaselle kunniatohtorin (Doctor Honoris Causa) arvon. Tunnustus annettiin hänen merkittävästä panoksestaan pienten molekyylien röntgenkristallografian ja supramolekyylikemian tutkimuksen aloittamisessa sekä kyseisten tutkimusalojen edistämisestä TalTech’issä.

Näkyvyyttä nanolle, 9.–10.10.2018

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskus järjestää vuosittain kansainvälisen Nanoscience Days konferenssin Jyväskylässä välittääkseen uusinta tietoa nanotieteen ja nanoteknologian viimeisimmistä saavutuksista maailmalle. Nanotiedepäivät järjestetään 9.–10.10.2018 Jyväskylässä.

Uudella nanoaktuaattorilla tutkitaan biomolekyylejä

Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen tutkijat ovat yhdessä BioNavis Oy:n kanssa kehittäneet uudenlaisen nanoaktuaattorin, jolla voidaan ohjata biomolekyylien muotoa sähkökentän avulla ja samalla tutkia niiden muodonmuutosta kultananohiukkasten optisten ominaisuuksien kautta.

Uutta tietoa lihasrappeumasairauksien ymmärtämiseksi

Jyväskylän yliopiston ja Cambridgen yliopiston tutkijat ovat selvittäneet yksityiskohtia lihasten kiinnittymiskohtien rakenteesta sekä niiden toiminnasta. Tutkimuksesta saatiin uutta tietoa lihasrappeumasairauksien ymmärtämiseksi sekä liikunnan aiheuttamien lihasmuutosten ymmärtämiseksi.

Nanopartikkelien pintarakenteiden erittäin tarkka kuvaaminen mahdollista

Molekyyleillä päällystettyjen hopeananopartikkelien pintarakenteiden erittäin tarkka kuvaaminen pyyhkäisytunnelointi-mikroskopialla on mahdollista jopa sillä tasolla, että kuvista voidaan tunnistaa pintaa suojaavien molekyylien yksittäisiä osia. Tämä käy ilmi kiinalais-suomalaisesta yhteistyötutkimuksesta, jota Suomessa johti akatemiaprofessori Hannu Häkkinen Jyväskylän yliopistosta. Tutkimus julkaistiin vastikään arvostetussa Nature Communications -sarjassa.

Jyväskylän kansainvälisessä kesäkoulussa investoidaan tulevaisuuteen

Jyväskylän kansainvälinen kesäkoulu houkuttelee elokuussa monisatapäisen joukon luonnontieteiden ja informaatioteknologian opiskelijoita ympäri maailmaa opiskelemaan Suomeen. Opiskelun ohella syntyy arvokkaita kansainvälisiä suhteita. Kesäkoulu järjestetään 6.–17.8.2018 Jyväskylässä.