Uutiset science

Nuorten tiedeleiri Konnevedellä jo yhdeksännen kerran

Jyväskylän yliopiston kemian laitos ja Keski-Suomen LUMA-keskus järjestävät 7.-9. luokan käyneille nuorille tarkoitetun tiedeleirin Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalla 18.-20.6.2018. Tiedeleiri järjestetään tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa.

Kesäkuussa pohditaan planeettamme hyvinvointia: suurkonferenssi Jyväskylässä

Kansainvälinen luonnonsuojelubiologian alan suurkokous 5th European Congress of Conservation Biology (ECCB2018) järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa 12.–15.6.2018. Kansainvälisesti arvostettu konferenssi järjestetään kolmen vuoden välein ja se on Jyväskylässä suurin vuosiin. Tapahtumaan osallistuu noin 800 luonnonsuojelun tutkijaa ja käytännön toimijaa ympäri maailmaa.

Maailma perhosen silmin

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen professori Johanna Mappeksen tutkimusryhmä on ollut mukana kansainvälisessä yhteistyöprojektissa selvittämässä, kuinka Täpläsiilikäs perhoset näkevät maailman. Tutkijat havaitsivat perhosten näkevän oman lajin yksilöt eri värisinä auttaen niitä parinvalinnassa.

Jyväskylässä edistetään metsien käytön kestävyyttä

Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälinen 5th European Congress of Conservation Biology (ECCB2018) etsii heti avauspäivänä 12.6.2018 ratkaisuja akuuttiin ongelmaan: kuinka metsien käyttö vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja metsien monimuotoisuuteen?

Jyväskylän kansainvälisessä kesäkoulussa investoidaan tulevaisuuteen

Jyväskylän kansainvälinen kesäkoulu houkuttelee elokuussa monisatapäisen joukon luonnontieteiden ja informaatioteknologian opiskelijoita ympäri maailmaa opiskelemaan Suomeen. Opiskelun ohella syntyy arvokkaita kansainvälisiä suhteita. Kesäkoulu järjestetään 6.–17.8.2018 Jyväskylässä.

Biologeille kaksi uutta akatemiahanketta

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella aloittaa syyskuussa kaksi uutta ekologiaan ja evoluutioon liittyvää akatemiahanketta. Suomen Akatemian biotieteiden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta on myöntänyt yhteensä noin miljoonan euron rahoituksen akatemiatutkija Anna Kupariselle ja akatemiatutkija Lotta-Riina Sundbergille.

Kemikaalien ympäristövaikutuksissa tarkasteltava suurempia kokonaisuuksia

Tutkijat ovat tunnistaneet 22 keskeistä tutkimuskysymystä kemikaalien ympäristövaikutuksiin liittyvistä riskeistä Euroopassa. Tuoreen julkaisun keskeinen viesti on se, että kemikaalien haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön on tarkasteltava yhdessä muiden stressitekijöiden kanssa.

Nanopartikkelien pintarakenteiden erittäin tarkka kuvaaminen mahdollista

Molekyyleillä päällystettyjen hopeananopartikkelien pintarakenteiden erittäin tarkka kuvaaminen pyyhkäisytunnelointi-mikroskopialla on mahdollista jopa sillä tasolla, että kuvista voidaan tunnistaa pintaa suojaavien molekyylien yksittäisiä osia. Tämä käy ilmi kiinalais-suomalaisesta yhteistyötutkimuksesta, jota Suomessa johti akatemiaprofessori Hannu Häkkinen Jyväskylän yliopistosta. Tutkimus julkaistiin vastikään arvostetussa Nature Communications -sarjassa.

ECCB2018 -konferenssi vie kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa

Luonnonsuojelubiologiaan keskittyvässä 5th European Congress of Conservation Biology (ECCB2018) konferenssissa tartutaan tosissaan toimeen ympäristöongelmien ratkaisuun, kansalaisten ja päättäjien tietoisuuden kasvattamiseen siitä, miten elämämme on täysin riippuvaista muiden lajien tuottamista ekosysteemipalveluista. Lisäksi tarjoillaan vinkkejä ympäristötalkoisiin osallistumisesta.