Uutiset science

Molekyyleihin tallennetulla tiedolla voidaan lisätä kiintolevyjen tallennuskapasiteettia

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat olleet mukana kansainvälisessä brittiläis-suomalais-kiinalaisessa yhteistyöhankkeessa, jossa valmistettiin ensimmäinen molekyyli, joka pystyy muistamaan siihen kohdistetun magneettikentän nestemäisen typen lämpötilan yläpuolella. Tutkimustulokset voivat mahdollistaa tulevaisuudessa esimerkiksi tietokoneiden kiintolevyjen tallennuskapasiteetin moninkertaistamisen laitteiden koon kasvamatta.

Evoluutiota opettavalle tiedekasvatusprojektille lähes 100 000 euron hankerahoitus

Tieteen Tiedotus ry on myöntänyt Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen alaisuudessa toimivalle Evoluutiopaja-projektille (Evolution in action –workshops) reilun 96 tuhannen euron hankerahoituksen. Rahoituksella on tarkoitus kehittää uusia tapoja ja työkaluja evolutiivisten ilmiöiden opettamiseen pelien, liikunnan ja taiteen keinoin.

Näkyvyyttä nanolle, 9.–10.10.2018

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskus järjestää vuosittain kansainvälisen Nanoscience Days konferenssin Jyväskylässä välittääkseen uusinta tietoa nanotieteen ja nanoteknologian viimeisimmistä saavutuksista maailmalle. Nanotiedepäivät järjestetään 9.–10.10.2018 Jyväskylässä.

Alkueläimet parantavat bakteerien antibioottivastustuskykyä

Tuore tutkimus osoittaa bakteerien säilyttävän vastustuskykynsä bakteeriyhteisössä paremmin, kun yhteisössä on bakteereita elannokseen syöviä alkueläimiä. Aiemmin alkueläinten vaikutusta vastustuskykyyn ei ole juurikaan tutkittu, sillä niitä käytetään harvoin laboratoriokokeissa.

Uusi kiihdytin fysiikan laitoksella

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella on vihitty käyttöön uusi kiihdytin. Tällä kertaa kiihdyttimellä ei kuitenkaan kiihdytetä hiukkasia, vaan oppimista.

Professori Kari Rissasesta Tallinnan teknillisen yliopiston kunniatohtori

Tallinnan teknillinen yliopisto, TalTech, on myöntänyt Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen professori Kari Rissaselle kunniatohtorin (Doctor Honoris Causa) arvon. Tunnustus annettiin hänen merkittävästä panoksestaan pienten molekyylien röntgenkristallografian ja supramolekyylikemian tutkimuksen aloittamisessa sekä kyseisten tutkimusalojen edistämisestä TalTech’issä.

Uudella nanoaktuaattorilla tutkitaan biomolekyylejä

Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen tutkijat ovat yhdessä BioNavis Oy:n kanssa kehittäneet uudenlaisen nanoaktuaattorin, jolla voidaan ohjata biomolekyylien muotoa sähkökentän avulla ja samalla tutkia niiden muodonmuutosta kultananohiukkasten optisten ominaisuuksien kautta.

Kalaistutukset muuttavat koko ekosysteemiä

Poikasistutukset ovat etenkin sisävesissä suosittu keino lisätä kalastussaaliita tai vahvistaa heikentyneitä kalakantoja. Yhden lajin poikasten lisääminen voi kuitenkin vaikuttaa toisiin kalalajeihin ja koko vesiekosysteemiin odottamattomilla tavoilla.

Matemaatikot koolla Jyväskylässä, 20.–23.8.2018

Inversio-ongelmiin keskittyvä kansainvälinen konferenssi kokoaa ensimmäistä kertaa matemaatikot ympäri maailmaa Jyväskylään keskustelemaan alan viimeisimmistä saavutuksista ja sen tulevaisuuden mahdollisuuksista. Jyväskylän yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitoksen organisoima konferenssi ”Inverse problems, PDE and geometry” järjestetään 20.–23.8.2018 Jyväskylässä.

Uutta tietoa lihasrappeumasairauksien ymmärtämiseksi

Jyväskylän yliopiston ja Cambridgen yliopiston tutkijat ovat selvittäneet yksityiskohtia lihasten kiinnittymiskohtien rakenteesta sekä niiden toiminnasta. Tutkimuksesta saatiin uutta tietoa lihasrappeumasairauksien ymmärtämiseksi sekä liikunnan aiheuttamien lihasmuutosten ymmärtämiseksi.

Nanopartikkelien pintarakenteiden erittäin tarkka kuvaaminen mahdollista

Molekyyleillä päällystettyjen hopeananopartikkelien pintarakenteiden erittäin tarkka kuvaaminen pyyhkäisytunnelointi-mikroskopialla on mahdollista jopa sillä tasolla, että kuvista voidaan tunnistaa pintaa suojaavien molekyylien yksittäisiä osia. Tämä käy ilmi kiinalais-suomalaisesta yhteistyötutkimuksesta, jota Suomessa johti akatemiaprofessori Hannu Häkkinen Jyväskylän yliopistosta. Tutkimus julkaistiin vastikään arvostetussa Nature Communications -sarjassa.

Kemikaalien ympäristövaikutuksissa tarkasteltava suurempia kokonaisuuksia

Tutkijat ovat tunnistaneet 22 keskeistä tutkimuskysymystä kemikaalien ympäristövaikutuksiin liittyvistä riskeistä Euroopassa. Tuoreen julkaisun keskeinen viesti on se, että kemikaalien haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön on tarkasteltava yhdessä muiden stressitekijöiden kanssa.

Jyväskylän kansainvälisessä kesäkoulussa investoidaan tulevaisuuteen

Jyväskylän kansainvälinen kesäkoulu houkuttelee elokuussa monisatapäisen joukon luonnontieteiden ja informaatioteknologian opiskelijoita ympäri maailmaa opiskelemaan Suomeen. Opiskelun ohella syntyy arvokkaita kansainvälisiä suhteita. Kesäkoulu järjestetään 6.–17.8.2018 Jyväskylässä.

Nuorten tiedeleiri Konnevedellä jo yhdeksännen kerran

Jyväskylän yliopiston kemian laitos ja Keski-Suomen LUMA-keskus järjestävät 7.-9. luokan käyneille nuorille tarkoitetun tiedeleirin Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalla 18.-20.6.2018. Tiedeleiri järjestetään tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa.