Uutiset - yfi

KUMU eli kuinka kulttuurien tutkimus hyppää norsunluutornista

Suomen yliopistoissa on monia pieniä oppiaineita, jotka tutkivat kulttuurisia ilmiöitä. Niissä annetaan laadukasta opetusta ja tutkitaan ajankohtaisia aiheita, mutta niiden tarjoamissa työelämäsisällöissä ja työllisyysnäkymissä on parantamisen varaa. Tämä yhdessä suomalaisia korkeakouluja kurjistuttaneiden säästötalkoiden kanssa sai Jyväskylän yliopiston etnologian ja antropologian ja kulttuuripolitiikan oppiaineet uudistustoimiin.

Toveri auttaa ilmastoystävällisestä tulevaisuudesta kiinnostuneet yhteen

Kiertotalouden mukainen liiketoiminta on keskeinen osa ilmastonmuutoksen ratkaisua. Kiertävässä ruokajärjestelmässä raaka-aineet hyödynnetään tehokkaasti, minkä ansiosta ne tuottavat mahdollisimman paljon taloudellista arvoa ja aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle. Toveri auttaa keskisuomalaisia ruokatoimijoita tämän saavuttamisessa.

Jyväskylän yliopisto palkitsi yhteisölliset opetuksen kehittäjät

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on myöntänyt vuoden 2018 opetuksen kehittämisen palkinnot 26.10.2018. Opetuksen kehittämisestä palkittiin yliopistoyhteisön ehdotusten pohjalta opettaja-tutkijaryhmiä, joiden työtä kuvaa yhteisöllinen ja systemaattinen kehitystyö sekä erinomainen opiskelijapalaute.

Uudet professorit esittäytyivät perinteisillä juhlaluennoilla

Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla maanantaina 17.12.2018 klo 12. Juhlaluentonsa pitivät valtio-opin professori Sergei Prozorov: Why Truth Matters in Politics, laskentatoimen professori Liisa Kurunmäki: Terveydenhuollon reformit ja laskentatoimen tutkimus sekä viestinnän johtamisen professori Chiara Valentini: Quo Vadis? Digital Communication, Stakeholders and Organizations.

Miten miehiä tehdään?

Perhevapaauudistus ja isien asema, maanpuolustus ja asevelvollisuus, syrjäytyminen ja muut hyvinvointiongelmat, #metoo ja seksismi. Nämä ajankohtaiset teemat liittyvät erityisesti mieheyteen. Mieheys on kuitenkin pitkään ollut "näkymätön sukupuoli", luonnolliseksi ja yhtenäiseksi esitetty normi. Miestutkimus tuottaa tietoa, jota voitaisiin hyödyntää laajasti kasvatuksessa, koulutuksessa ja poliittisessa päätöksenteossa.

Jyväskylän yliopistoon kaksi Media ja yhteiskunta -akatemiaohjelman hanketta

Suomen Akatemia on valinnut kymmenen hanketta tai hankekokonaisuutta eli konsortiota rahoitettaviksi Media ja yhteiskunta -akatemiaohjelmassa. Rahoitusta saa kaikkiaan 22 hanketta, joissa on mukana myös konsortioiden osahankkeet. Niitä rahoitetaan yhteensä kahdeksalla miljoonalla eurolla. Jyväskylän yliopisto sai kaksi uutta hanketta.

Uusi kurssi: opintopisteitä vapaaehtoistyöstä!

Opiskelijoilla on nyt mahdollisuus osallistua uuteen kurssiin, joka alkaa keväällä 2019 pilottina yhteistyössä paikallisen kehitysyhteistyöjärjestön kanssa. Kurssilla tutustutaan vapaaehtoistyöhön, kohdataan muita monikulttuurisessa ympäristössä ja rakennetaan dialogia.

Valppaat kansalaiset – toimiva demokratia

Valtio-opin professori Marja Keränen pitää jäähyväisluennon otsikolla ”Osallistuminen, demokratia, teknokratia” torstaina 7.6.2018 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen luentosalissa C4 klo 12.15. Luentoa seuraa seminaari, joka on myös kiinnostuneille avoin tilaisuus.

Upseerinaiset häivyttävät naiseuttaan, mutta myös uudistavat sotilaan mallia

Suomen Puolustusvoimissa työskentelevät upseerinaiset ovat kehittäneet erilaisia strategioita löytääkseen paikkansa sotilasyhteisössä. Asiaa tutkinut Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava Suvi Kouri löysi neljänlaisia sukupuolen tekemisen tapoja, jotka ovat auttaneet upseerinaisia sopeutumisessa. Niiden avulla he ovat luoneet ammatillista kuvaa itsestään ja pyrkineet saavuttamaan työyhteisönsä arvostuksen.