Uutiset-kokoelma

Avoimen foorumi: Jukka Lerkkasen johdolla kohti laajempaa avointa korkeakoulutusta

Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston johtaja Jukka Lerkkanen on valittu kuluvalle kaksivuotiskaudelle avointen yliopistojen yhteistyöverkoston Avoimen Foorumin puheenjohtajaksi. Tässä tehtävässä Lerkkanen on eturintamassa vaikuttamassa jatkuvan oppimisen ja koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseen. Niissä ajankohtaisia teemoja ovat muun muassa lukiolain muutos, opiskelijavalintauudistus ja työelämälähtöinen korkeakoulutus.

Mummojen inspiroimaa musiikkia

Filosofit ja valtio-opin tutkijat ovat tunnetusti asiallisen kuivakoita ja vakavamielisiä ihmisiä, jotka harvoin poistuvat kirjojen täyttämistä kammioistaan. Vai hetkinen? Tämä nelikko pöllyttää moiset ennakkoluulot pihalle, jos sellaisia on päässyt pesiytymään nurkkiin!

Tutkijat rakentavat siltoja ihmisten välille

Maahanmuuttajien, pakolaisten ja siirtolaisten määrä on kasvanut viime vuosien aikana Euroopassa. Tämän johdosta aiemmin homogeenisenä pidetyt yhteisöt Suomessa ja muualla ovat haasteen edessä: miten rakentaa siltoja yhteisöjen välille? Miten yhdessä koettuja kulttuurisia kokemuksia voisi hyödyntää? Kuinka samalla voisi luoda uudenlaista kansalaistoimintaa?

Ensimmäisen maailmansodan perintö kaikuu yhä Yhdysvaltojen ulkopolitiikassa

Yhdysvaltojen välivaalit ovat saaneet ennen näkemättömän huomion Suomessa. Suuren huomion taustalla on ainakin osin presidentti Donald Trumpin poikkeuksellinen ja turbulentti valtakausi lieveilmiöineen. Välivaaliuutisoinnin varjoon on kuitenkin jäänyt paljon muuta Yhdysvaltain ulkopolitiikan ymmärtämisen ja ennustamisen kannalta oleellista.

Vuoden vuorovaikutusteko -kunniamaininta myönnettiin 16-vuotiaalle

16-vuotias Samu Kemppi palkittiin Vuoden vuorovaikutusteko -kunniamaininnalla Instagramissa vertaistukea tarjoavan palvelun perustamisesta. Vuoden vuorovaikutusteko jaettiin Vuorovaikutuksen tutkimuksen päivien yhteydessä. Konferenssi järjestettiin Jyväskylässä 28.–29.9.2018.

Anna taiteiden ja luovuuden viedä

Kuinka tutkija paljastaa vuosisatoja vanhan taideväärennöksen? Entä mitä sanottavaa populismin tutkijoilla on tämän päivän politiikan ja median puhetapoihin? Miten musiikki vaikuttaa ihmisiin? Päihitätkö pelitutkijan peleissä? Tätä ja paljon muuta on tarjolla perjantaina 26.10.2018, kun Yliopistopäivät valtaavat kampuksen ja kaupungin!

Yäk, kun inhottaa! Miltä inho näyttää taiteen ja kulttuurin näkökulmasta?

Ajattele tiskialtaassa vettyneisiin keittolautasiin kertynyttä hometta. Tai itsellesi vieraan ihmisen pahanhajuista hengitystä. Entä miltä tuntuisi ajatus hämähäkistä, joka kävelee ihollasi? Inhottaako? Melko varmasti. Mutta mitä jos kohtaamme nämä inhottavien ilmiöiden arkkityypit vaikkapa elokuvassa, taideteoksessa tai poliittisessa diskurssissa. Inhottaako silloinkin?

Tekoälyllä lisäapua muistin treenaamiseen

Jyväskylän yliopistossa kehitettiin digitalisoitu muistitesti, jonka avulla pyritään tunnistamaan muistisairauden oireet ja lisätutkimusten tarve jo sairauden varhaisessa vaiheessa. Testin tehtävät mukailevat standardoituja muistitestejä, joita käytetään muun muassa Alzheimerin taudin ja dementian tunnistamisessa.

PISA pintaa syvemmältä -teos valottaa PISA-tulosten taustoja

PISA-tutkimuksen julkistaminen nostaa joka kerta vilkkaan keskustelun oppimistuloksista, koulutuspolitiikasta ja niiden suunnasta. Uutuusteos antaa lisätietoa tulosten taustalla olevista tekijöistä. Tämä teos on ensimmäinen suomenkielinen vertaisarvioitu ja tieteellisen kustantajan julkaisema PISA-raportti.

Nanopartikkelien pintarakenteiden erittäin tarkka kuvaaminen mahdollista

Molekyyleillä päällystettyjen hopeananopartikkelien pintarakenteiden erittäin tarkka kuvaaminen pyyhkäisytunnelointi-mikroskopialla on mahdollista jopa sillä tasolla, että kuvista voidaan tunnistaa pintaa suojaavien molekyylien yksittäisiä osia. Tämä käy ilmi kiinalais-suomalaisesta yhteistyötutkimuksesta, jota Suomessa johti akatemiaprofessori Hannu Häkkinen Jyväskylän yliopistosta. Tutkimus julkaistiin vastikään arvostetussa Nature Communications -sarjassa.

Biologeille kaksi uutta akatemiahanketta

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksella aloittaa syyskuussa kaksi uutta ekologiaan ja evoluutioon liittyvää akatemiahanketta. Suomen Akatemian biotieteiden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta on myöntänyt yhteensä noin miljoonan euron rahoituksen akatemiatutkija Anna Kupariselle ja akatemiatutkija Lotta-Riina Sundbergille.

Uutta tietoa lihasrappeumasairauksien ymmärtämiseksi

Jyväskylän yliopiston ja Cambridgen yliopiston tutkijat ovat selvittäneet yksityiskohtia lihasten kiinnittymiskohtien rakenteesta sekä niiden toiminnasta. Tutkimuksesta saatiin uutta tietoa lihasrappeumasairauksien ymmärtämiseksi sekä liikunnan aiheuttamien lihasmuutosten ymmärtämiseksi.