Uutiset-kokoelma

Rehtori Keijo Hämäläinen aloittaa UNIFIn hallituksessa vuoden 2019 alussa

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI on pitänyt syysvuosikokouksensa Helsingin yliopistolla maanantaina 19.11. Kokouksessa valittiin hallituksen uudeksi jäseneksi Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen, joka aloittaa tehtävässä ensi vuoden alussa ja jatkaa siinä hallituksen toimikauden loppuun asti 31.12.2019.

Sami Ka­la­ja lii­kun­nan työ­elä­mä­pro­fes­suu­riin

Jyväskylään perustetaan helmikuun alussa liikunnan työelämäprofessuuri (Professor of Practice) edistämään liikunnan ja opiskelun yhdistäviä opinto- ja urheilupolkuja. Tehtävään on kutsuttu LitT Sami Kalaja, joka on kansainvälinen huippuasiantuntija urheilun ja liikunnan sekä eri koulutusasteiden opetuksen ja oppimisen alueilla. Työelämäprofessuuri sijoittuu Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan.

Täsmälääke tutkivan oppimisen ja monilukutaidon opetukseen

Tutkivasta oppimisesta ja monilukutaidoista puhutaan paljon. Harvat oppikirjat antavat siihen kuitenkaan välineitä ja opettajienkin aika uuden kehittämiseen on usein kortilla. Jyväskylän yliopistossa toimitettu uutuusteos vastaa suoraan tähän puutteeseen.

Uudet professorit esittäytyivät perinteisillä juhlaluennoilla

Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla maanantaina 17.12.2018 klo 12. Juhlaluentonsa pitivät valtio-opin professori Sergei Prozorov: Why Truth Matters in Politics, laskentatoimen professori Liisa Kurunmäki: Terveydenhuollon reformit ja laskentatoimen tutkimus sekä viestinnän johtamisen professori Chiara Valentini: Quo Vadis? Digital Communication, Stakeholders and Organizations.

Pian kaikki ekaluokkalaiset opiskelevat vierasta kieltä

Globalisoituvassa maailmassa kielitaito on yhä tärkeämpää. Varhain aloitettu kielten opetus voi tutkimusten mukaan vaikuttaa asenteisiin kieliä ja niiden opiskelua kohtaan. Valtioneuvoston päätöksellä 1.1.2020 lähtien kaikissa Suomen peruskouluissa aloitetaan toisen tai vieraan kielen opetus viimeistään ensimmäisen kouluvuoden kevätlukukaudella.

Korruption ja huonon hallinnon jäljillä

Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen professori Petri Karonen on saanut Suomen Akatemialta rahoituksen hankkeelle, jossa tutkitaan korruptiota Ruotsissa ja Suomessa varhaismodernilta ajalta 1900-luvun alkuun.

Jyväskylän yliopisto Shanghain listalla sijoilla 601-700

Jyväskylän yliopisto oli jälleen mukana ns. Shanghain listan yliopistovertailussa (Academic Ranking of World Universities ARWU), jossa se sijoittuu välille 601-700. Tänä vuonna vertailussa julkistettiin 500 maailman huippuyliopiston lisäksi lähellä listasijoitusta olevat yliopistot sijoilla 501-1000.

Miten miehiä tehdään?

Perhevapaauudistus ja isien asema, maanpuolustus ja asevelvollisuus, syrjäytyminen ja muut hyvinvointiongelmat, #metoo ja seksismi. Nämä ajankohtaiset teemat liittyvät erityisesti mieheyteen. Mieheys on kuitenkin pitkään ollut "näkymätön sukupuoli", luonnolliseksi ja yhtenäiseksi esitetty normi. Miestutkimus tuottaa tietoa, jota voitaisiin hyödyntää laajasti kasvatuksessa, koulutuksessa ja poliittisessa päätöksenteossa.

Lohkoketjuteknologia osaksi älykkäitä sähköverkkoja

Business Finland on myöntänyt rahoituksen, joka mahdollistaa 100 000 euron tutkimushankkeen Jyväskylän yliopiston lohkoketjuteknologian tutkimusryhmälle. Tutkimuksessa selvitetään lohkoketjuteknologian soveltamista sähköverkon hallinnassa ja sähkönjakelussa.

Lukuvuoden tiedeviestintätekopalkinto journalismin uutispalvelukonseptille

Jyväskylän yliopiston lukuvuoden 2017–2018 tiedeviestintäteoksi on valittu Journalism Research News -uutispalvelu (JRN). Kieli- ja viestintätieteiden laitoksen projektitutkija Pasi S. Ikonen palkittiin kehitystyöstä, jonka ansiosta JRN-projekti on muutamassa vuodessa noussut journalismin tutkimuksen johtavaksi kansainväliseksi tiedeviestijäksi.

Jyväskylän yliopistoon kaksi Media ja yhteiskunta -akatemiaohjelman hanketta

Suomen Akatemia on valinnut kymmenen hanketta tai hankekokonaisuutta eli konsortiota rahoitettaviksi Media ja yhteiskunta -akatemiaohjelmassa. Rahoitusta saa kaikkiaan 22 hanketta, joissa on mukana myös konsortioiden osahankkeet. Niitä rahoitetaan yhteensä kahdeksalla miljoonalla eurolla. Jyväskylän yliopisto sai kaksi uutta hanketta.

Akatemiaprofessori Hannu Häkkinen supertutkijoiden maailmanlistalle

Tiedemaailman viittauksia seuraava Clarivate Analytics on listannut Jyväskylän yliopiston akatemiaprofessorin Hannu Häkkisen yhdeksi viitatuimmaksi oman alansa tutkijaksi maailmassa. Hän on ainoana Jyväskylän yliopistosta vuosiin yltänyt kovatasoiselle listalle. Yhteensä suomalaisia tutkijoita on listalla noin 35 kappaletta.

Seuraa tiedon valoa – tule Tutkijoiden yöhön pe 28.9.

Jyväskylän yliopistossa vietetään tämän viikon perjantaina Tutkijoiden yötä. Vuoden suurin tiedetapahtuma tuo yliopiston kampukselle suuren joukon vierailijoita jo heti aamusta alkaen. Tule tutustumaan, kokeilemaan ja oppimaan!