Uutiset-kokoelma

Kv-kesäkoulusta eväitä väitöksen jälkeiseen elämään

Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen ja monitieteisen aivotutkimuskeskuksen European Training Network (ETN) -projektit ChildBrain ja PredictAble järjestävät 5.-7. kesäkuuta 2018 kansainvälisen kesäkoulun teemalla “Life after PhD” eli ”Elämä tohtoroitumisen/väitöksen jälkeen”. Kesäkoulun tapahtumapaikkana ovat yliopiston rakennukset Agora ja Ruusupuisto.

Valppaat kansalaiset – toimiva demokratia

Valtio-opin professori Marja Keränen pitää jäähyväisluennon otsikolla ”Osallistuminen, demokratia, teknokratia” torstaina 7.6.2018 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen luentosalissa C4 klo 12.15. Luentoa seuraa seminaari, joka on myös kiinnostuneille avoin tilaisuus.

Upseerinaiset häivyttävät naiseuttaan, mutta myös uudistavat sotilaan mallia

Suomen Puolustusvoimissa työskentelevät upseerinaiset ovat kehittäneet erilaisia strategioita löytääkseen paikkansa sotilasyhteisössä. Asiaa tutkinut Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava Suvi Kouri löysi neljänlaisia sukupuolen tekemisen tapoja, jotka ovat auttaneet upseerinaisia sopeutumisessa. Niiden avulla he ovat luoneet ammatillista kuvaa itsestään ja pyrkineet saavuttamaan työyhteisönsä arvostuksen.

Uupuvat vanhemmat eivät toivo lisää lapsia

Yli puolet suomalaisvanhemmista kokee uupumuksen ja väsymyksen vaikuttaneen heidän toiveisiinsa hankkia lisää lapsia. Tämä selviää Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tuoreesta tutkimuksesta. Kysymyksessä on keväällä 2018 käynnistynyt Vanhemmuuden voimavara- ja kuormitustekijät -tutkimus, josta on saatu ensimmäiset tulokset.

Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymän kansallinen yhteistyö vahvistuu

Perjantaina 24.8. Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen, maakuntajohtaja Tapani Mattila, tutkimusprofessori Jukka-Pekka Mecklin sekä dosentti Päivi Fadjukoff tapasivat Helsingissä sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtoa ja sopivat Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymän kansallisen yhteistyön vahvistamisesta.

Heikki Lyytisen UNESCO-professuurille jatkoa

Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö on solminut Jyväskylän yliopiston kanssa UNESCO oppituoli -sopimuksen vuosiksi 2019-2023 teemalla "Lukutaito kuuluu kaikille". Kehitysneuropsykologian emeritusprofessori Heikki Lyytinen on hoitanut tehtävää UNESCO-professorina jo nelivuotiskauden 2015-2019.

Avoimet yliopisto-opinnot voisivat poistaa painetta ylioppilaskirjoituksilta opiskelijavalinnoissa

Nuorten paine menestyä ylioppilaskirjoituksissa kasvaa, kun yliopistot tekevät jatkossa opiskelijavalinnat ylioppilastodistuksen perusteella. Yhdentoista yliopiston yhteinen Toinen reitti yliopistoon -hanke pyrkii purkamaan tätä painetta luomalla vaihtoehtoisia reittejä tutkintokoulutukseen. Virallinen alkusysäys kehitystyölle annetaan torstaina 1.11.2018 hankkeen aloitusseminaarissa Helsingin yliopistolla.

Jyväskylän yliopiston promootio näkyy katukuvassa lauantaina

Yliopiston historian kymmenenteen kaikkien tiedekuntien yhteiseen promootioon on ilmoittautunut noin 110 maisteria ja lähes 90 tohtoria sekä kaksi riemutohtoria ja 16 riemumaisteria. Kaikkiaan lauantaina 25.5. järjestettävään promootioaktiin Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa osallistuu lähes 700 henkilöä.

Vuosijuhlassa palkittiin tutkimuksen ja opetuksen sankareita

Jyväskylän yliopisto vietti perinteistä vuosijuhlaa 6.3. jakamalla tunnustuksia tieteen ja opetuksen saralla ansioituneille yliopistolaisille. Palkinnot lahjoitti Jyväskylän yliopistosäätiö. Lisäksi jaettiin Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiön tunnustuspalkinto ja Aino Sallisen nimikkorahaston apuraha. Kulttuuriohjelmasta vastasivat VUO-orkesteri ja bodyperkussioryhmä KOPS.

Aivotutkimuskeskus käy täysillä – ensimmäiset tutkimustulokset julkaistiin

Jyväskylän yliopiston Monitieteisen aivotutkimuskeskuksen toiminta saavutti tärkeän rajapyykin, kun ensimmäiset magnetoenkefalografia (MEG) mittausmenetelmää hyödyntäneet tutkimukset julkaistiin kesän alussa. Yliopiston iso laitehankinta, Suomen kolmas aivojen toimintaa mittaava MEG-laite otettiin käyttöön vain kolme vuotta sitten.

Kesäkuussa pohditaan planeettamme hyvinvointia: suurkonferenssi Jyväskylässä

Kansainvälinen luonnonsuojelubiologian alan suurkokous 5th European Congress of Conservation Biology (ECCB2018) järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa 12.–15.6.2018. Kansainvälisesti arvostettu konferenssi järjestetään kolmen vuoden välein ja se on Jyväskylässä suurin vuosiin. Tapahtumaan osallistuu noin 800 luonnonsuojelun tutkijaa ja käytännön toimijaa ympäri maailmaa.

Jyväskylän yliopiston tutkimus arvioitiin

Kansainvälinen paneeli totesi Jyväskylän yliopiston tutkimusympäristön olevan huipputasoa. Paneelin mukaan yliopiston tulee tukea sekä yksittäisiä tutkijoita että kokonaisia tieteenaloja ja vahvistaa kansainvälistymistä lisätäkseen tutkimuksen vaikuttavuutta.