Uutiset-kokoelma

Evoluutiota opettavalle tiedekasvatusprojektille lähes 100 000 euron hankerahoitus

Tieteen Tiedotus ry on myöntänyt Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen alaisuudessa toimivalle Evoluutiopaja-projektille (Evolution in action –workshops) reilun 96 tuhannen euron hankerahoituksen. Rahoituksella on tarkoitus kehittää uusia tapoja ja työkaluja evolutiivisten ilmiöiden opettamiseen pelien, liikunnan ja taiteen keinoin.

Kauppakorkeakoulun dekaani Hanna-Leena Pesonen valittu EASACin energia-asioiden ohjausryhmään

EASAC on Euroopan unionin jäsenmaiden kansallisten tiedeakatemioiden yhteistyöjärjestö, joka välittää tuoretta tutkimukseen perustuvaa tietoa EU:n päätöksentekoelimiin ja pyrkii parantamaan tutkijoiden ja päättäjien välistä vuorovaikutusta. EASACin raporttien, kannanottojen ja suositusten ensisijaisena kohteena ovat Euroopan tason päättäjät ja päätöksiä valmistelevat virkamiehet EU-parlamentissa ja komissiossa.

JUNO scientists discuss establishing a giant neutrino observatory in the Pyhäsalmi mine

At their most recent meeting, the European members of the Jiangmen Underground Neutrino Observatory (JUNO) discussed the possibility of establishing a next-generation giant neutrino observatory in the Pyhäsalmi mine. This subject is relevant in the context of the update of the European Strategy for Particle Physics scheduled for 2019. European members of JUNO held a meeting at the University of Jyväskylä 17–19 October 2018.

Uusilla teknologioilla toiminnallisempaa musiikin tekemistä ja oppimista

Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen tutkijat tahtovat tehdä musiikin tekemisestä ja oppimisesta aiempaa toiminnallisempaa. 1.10.2018 käynnistyneessä hankkeessa kehitetään lisätyn todellisuuden teknologiaa ja mobiiliratkaisuja kaikille musiikista innostuneille. Uusien ratkaisujen kehittämisessä hyödynnetään pelillisyyttä, pedagogiikkaa, aivotutkimusta ja informaatioteknologiaa.

Musiikkiterapian tutkimus voi auttaa miljoonia

Yli 300 miljoonaa ihmistä kohtaa masennuksen jossain vaiheessa elämäänsä. Se on ensisijainen syy terveysongelmiin ja työkyvyttömyyteen. Tutkimusten mukaan terapeutin ja asiakkaan välinen vuorovaikutus vaikuttaa merkittävästi terapian lopputulokseen. Jos ymmärrämme tätä vuorovaikutusta, myös terveydenhuollon toimijat voivat tunnistaa masennuksen nykyistä paremmin ja hoitaa sitä tehokkaammin.

Tekoäly opetettiin analysoimaan syöpäkuvia

Jyväskylän yliopiston tutkijat opettivat tekoälytietokoneen laskemaan soluja histopatologisista syöpäkasvainkuvista. Näin tutkijat ottivat ensiaskeleen kohti tekoälyyn pohjautuvaa digitaalista palvelukeskusta. Perinteisessä histopatologien työssä patologi analysoi kasvainkudosnäytteen pelkästään silmämääräisesti tai ohjelmistojen avulla.

Schildtin palkinto professori Marja-Kristiina Lerkkaselle

Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston vuosijuhlassa 20.5.2018 Jyväskylän yliopiston juhlasalissa jaettiin vuoden 2018 apurahojen lisäksi Schildtin palkinto, joka on arvoltaan 15 000 euroa. Keski-Suomen rahasto myönsi palkinnon lasten lukutaidon tutkijalle, lukemattomien ovien avaajalle. Joka toinen vuosi myönnettävän palkinnon sai professori Marja-Kristiina Lerkkanen erityisesti luku- ja kirjoitustaitoon liittyvästä tutkimustyöstä, jota hän on myös soveltanut käytäntöön aapiskirjojen tekijänä.

JYU kustantaa itse työntekijöidensä viittomakielen tulkkauksen

Jyväskylän yliopiston ja Kelan välillä oli tulkintaerimielisyys tulkkauspalvelusopimuksen soveltamisesta. Kelan tulkinnan mukaan yliopiston viittomakielen tulkit eivät voi enää tulkata Kelan kustantamana yliopistossa työskenteleville Kelan tulkkauspäätöksen saaneille viittomakielisille kuuroille.

Jo kaksivuotiaan kielitaito ennustaa teini-iän lukutaitoa

15-vuotiaan lukutaito voidaan ennustaa jo pitkälti ennen kouluikää. Siitä, kuinka hyvin pieni lapsi ymmärtää puhetta ja kuinka laaja sanavarasto hänellä on, voidaan kohtuullisen luotettavasti arvioida, minkälaiset luetun tekstin ymmärtämisen taidot hänellä on myöhemmin.

ECCB2018 -konferenssi vie kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa

Luonnonsuojelubiologiaan keskittyvässä 5th European Congress of Conservation Biology (ECCB2018) konferenssissa tartutaan tosissaan toimeen ympäristöongelmien ratkaisuun, kansalaisten ja päättäjien tietoisuuden kasvattamiseen siitä, miten elämämme on täysin riippuvaista muiden lajien tuottamista ekosysteemipalveluista. Lisäksi tarjoillaan vinkkejä ympäristötalkoisiin osallistumisesta.