Uutiset-kokoelma

Tommi Jantunen suomalaisen viittomakielen professuuriin

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on ottanut suomalaisen viittomakielen professorin tehtävään filosofian tohtori, dosentti Tommi Jantusen 1.12.2018 alkaen. Tehtävä sijoittuu kieli- ja viestintätieteiden laitokselle humanistis-yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan.

Jyväskylän yliopiston liikuntalaboratorion suunnittelu Hippokselle etenee

Jyväskylän yliopiston liikunta- ja terveystieteiden liikuntalaboratorio ja toimistotiloja on tulossa Hippos2020-hankkeen myötä Jyväskylän Hippokselle. Yliopiston hallitus päätti toukokuusssa 2017 yliopiston sijoittumisesta Hippokselle ja kokouksessaan 12.12.2018 valtuutti rehtorin käymään vuokrasopimusneuvottelut loppuun ja allekirjoittamaan vuokrasopimuksen.

Ensi vuoden toukokuussa promovoidaan taas

Jyväskylän yliopiston kymmenes, kaikkien tiedekuntien yhteinen maisteri- ja tohtoripromootio järjestetään 24.–26.5.2019. Ilmoittautuminen on avoinna 1.2.2019 asti.

Kasvu Open jatkoon eurooppalaisessa yrittäjyyskilpailussa

Keski-Suomen kauppakamarin ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun kehittämä yrityssparraus-konsepti on valittu eurooppalaisessa yrittäjyyden edistämiskilpailussa shortlistille. Kasvu Open kilpailee Suomen edustajana kategoriassa: Yritysten kansainvälistyminen. EEPA – The European Enterprise Promotion Awards – on Euroopan komission vuosittain järjestämä kilpailu, jossa esitellään ja palkitaan parhaita tapoja tukea yrittäjyyttä, erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Esikoulun laatu vaikuttaa ekaluokkalaisten lukemaan oppimisessa

Esikoulun on tarkoitus valmistaa lapsia sujuvaan siirtymiseen ensimmäiselle luokalle ja parantaa lasten oppimista ensimmäisellä luokalla. Tuore tutkimus Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta osoittaa, että esikoulun laatu vaikuttaa siihen, miten lapset oppivat ensimmäisellä luokalla lukemaan.

Professori Kari Rissasesta Tallinnan teknillisen yliopiston kunniatohtori

Tallinnan teknillinen yliopisto, TalTech, on myöntänyt Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen professori Kari Rissaselle kunniatohtorin (Doctor Honoris Causa) arvon. Tunnustus annettiin hänen merkittävästä panoksestaan pienten molekyylien röntgenkristallografian ja supramolekyylikemian tutkimuksen aloittamisessa sekä kyseisten tutkimusalojen edistämisestä TalTech’issä.

Kokenut soittaja lukee nuotteja vain vähän aloittelijaa tehokkaammin – ero kuuluu silti selvästi musiikissa

Keskeinen avain soiton onnistumiseen on soittajan lukunopeus ja kyky silmäillä nuottikuvaa tehokkaasti eteenpäin, havaitsivat tutkijat tarkastellessaan eritasoisten soittajien nuotinlukua laajassa kokeellisessa tutkimushankkeessa. Silmänliikkeiden mitattavat erot aloittelevien ja ammattimuusikoiden välillä voivat olla vain sekunnin kymmenesosia, mutta niiden aikana harjaantunut soittaja ehtii lisätä musiikkiin tulkintaa, leikittelyä ja koristelua.

Parempaa asumista ja kuntoutusta teatterin keinoin

Mielen järkkyminen, sairastuminen ja hoitokäytänteet vaikuttavat monin tavoin mielenterveyskuntoutujien mahdollisuuksiin kuulua ja kiinnittyä yhteiskuntaan. Jyväskylän yliopiston Kotiteatteriprojektissa tutkitaan, kuinka mielenterveyskuntoutusta voidaan tukea teatterin keinoin. Projekti huipentuu Tampereen Teatterikesän yhteydessä järjestettävään MielenTilat-festivaaliin.

Uudenlaiseen lukutaitoon – LUKILOKI kouluttaa 1500 opettajaa

Luku- ja kirjoitustaidon merkitys korostuu kaikessa oppimisessa ja opiskelussa. Valitettavasti suomalaisten koululaisten lukuinto kuitenkin hiipuu kouluvuosien edetessä. Tämä käy ilmi Alkuportaat-seurantatutkimuksessa esiopetuksesta perusopetuksen loppuun. Myös oppilaiden väliset erot ovat kasvaneet. Lisäksi Alkuportaat ja PISA osoittavat, että heikkojen lukijoiden joukossa on paljon poikia.

Paljon puhetta tieteestä Tutkijoiden yössä

Syyskuun viimeisenä perjantaina 28.9. Jyväskylän yliopistossa järjestettävässä Tutkijoiden yössä riittää puheenaiheita laidasta laitaan. Lapsille ja nuorille suunnattujen työpajojen lisäksi ohjelmassa on paljon painavaa asiaa mm. viisaudesta, informaatiovaikuttamisesta ja kulttuuriperinnöstä. Kaikki luennot ovat avoimia ja maksuttomia, eikä niille tarvitse ilmoittautua.

Arvostettu tiedepalkinto professori Mikko Siposelle

Kiinan kansantasavalta ja Jiangxin provinssi on myöntänyt informaatioteknologian tiedekunnan professori Mikko Siposelle arvostetun tiedepalkinnon, joka annetaan poikkeuksellisen arvostetuille huippututkijoille. Palkinto annetaan vain harvoin ulkomaalaisille - tyypillisesti Nobelisteille.

KUMU eli kuinka kulttuurien tutkimus hyppää norsunluutornista

Suomen yliopistoissa on monia pieniä oppiaineita, jotka tutkivat kulttuurisia ilmiöitä. Niissä annetaan laadukasta opetusta ja tutkitaan ajankohtaisia aiheita, mutta niiden tarjoamissa työelämäsisällöissä ja työllisyysnäkymissä on parantamisen varaa. Tämä yhdessä suomalaisia korkeakouluja kurjistuttaneiden säästötalkoiden kanssa sai Jyväskylän yliopiston etnologian ja antropologian ja kulttuuripolitiikan oppiaineet uudistustoimiin.

Aasian maat näyttävät tietä terveydenhuollon tekoälykehityksessä

Suomessa vasta ensimmäiset pilotit ovat käytössä ja tekoälyn käyttösovelluksia arvioidaan terveydenhuollossa, kun Aasiassa tekoälyä hyödynnetään jo päivittäisessä sairaanhoidossa. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta selvitti tekoälyn käyttöä Aasian maiden terveydenhuollossa.

Lasten kielileiri alkaa ennätyssuurena

Lasten toiminnallinen kielileiri järjestetään nyt jo seitsemättä kertaa koulujen kesäloman ensimmäisellä viikolla eli 4.–8.6.2018. Leirin toteuttaa Jyväskylän yliopiston Kielikampus yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa. Paikkana on tuttuun tapaan Seminaarinmäki ja sen lähiympäristö.