Uutiset-kokoelma

KiMo – yhdessä enemmän kielitietoisuutta

Kielen ja opettamisen vahvuudet yhdistetään syyslukukaudella käynnistyvissä KiMo-opinnoissa. Kieli- ja viestintätieteet, kasvatustieteistä erityisesti varhaiskasvatus sekä opettajankoulutuslaitos tarjoavat yhdessä monialaisen ja kielitietoisuutta tukevan pedagogiikkapaketin.

Jo kaksivuotiaan kielitaito ennustaa teini-iän lukutaitoa

15-vuotiaan lukutaito voidaan ennustaa jo pitkälti ennen kouluikää. Siitä, kuinka hyvin pieni lapsi ymmärtää puhetta ja kuinka laaja sanavarasto hänellä on, voidaan kohtuullisen luotettavasti arvioida, minkälaiset luetun tekstin ymmärtämisen taidot hänellä on myöhemmin.

Miksi tarvitaan keskitettyjä sote-tietovarantoja?

Keskitetyt sote-tietovarannot ovat keskeinen osa terveydenhuoltojärjestelmien tehostamista ja mahdollisuutta hillitä sote-kustannuksia 2,5–5,5 miljardin eurolla. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan raportissa analysoidaan yksityiskohtaisemmin sote-järjestelmien säästöpotentiaalia.

Aasian maat näyttävät tietä terveydenhuollon tekoälykehityksessä

Suomessa vasta ensimmäiset pilotit ovat käytössä ja tekoälyn käyttösovelluksia arvioidaan terveydenhuollossa, kun Aasiassa tekoälyä hyödynnetään jo päivittäisessä sairaanhoidossa. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta selvitti tekoälyn käyttöä Aasian maiden terveydenhuollossa.

Korruption ja huonon hallinnon jäljillä

Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen professori Petri Karonen on saanut Suomen Akatemialta rahoituksen hankkeelle, jossa tutkitaan korruptiota Ruotsissa ja Suomessa varhaismodernilta ajalta 1900-luvun alkuun.

Esikoulun laatu vaikuttaa ekaluokkalaisten lukemaan oppimisessa

Esikoulun on tarkoitus valmistaa lapsia sujuvaan siirtymiseen ensimmäiselle luokalle ja parantaa lasten oppimista ensimmäisellä luokalla. Tuore tutkimus Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta osoittaa, että esikoulun laatu vaikuttaa siihen, miten lapset oppivat ensimmäisellä luokalla lukemaan.

Aivotutkimuskeskus käy täysillä – ensimmäiset tutkimustulokset julkaistiin

Jyväskylän yliopiston Monitieteisen aivotutkimuskeskuksen toiminta saavutti tärkeän rajapyykin, kun ensimmäiset magnetoenkefalografia (MEG) mittausmenetelmää hyödyntäneet tutkimukset julkaistiin kesän alussa. Yliopiston iso laitehankinta, Suomen kolmas aivojen toimintaa mittaava MEG-laite otettiin käyttöön vain kolme vuotta sitten.

Nuorten tiedeleiri Konnevedellä jo yhdeksännen kerran

Jyväskylän yliopiston kemian laitos ja Keski-Suomen LUMA-keskus järjestävät 7.-9. luokan käyneille nuorille tarkoitetun tiedeleirin Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusasemalla 18.-20.6.2018. Tiedeleiri järjestetään tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa.

Muistitietotutkimus oikoo vuoden 1918 historiallisia vääristymiä

Sodat, kansanmurhat ja muut väkivaltaiset konfliktit pysyvät yhteiskunnan muistissa pitkään. Usein konfliktit jättävät jälkeensä erilaisia traumoja, joiden purkaminen vaatisi yhteiskunnilta solidaarisuutta, resursseja ja ymmärrystä. Sisällissodissa tapahtumien jälkipuinti on erityisen hankalaa, koska yhteiskunta usein jakautuu voittajiin ja häviäjiin. Valtaa pitävät eivät välttämättä kohtele konfliktin osapuolia tasapuolisesti. Toiset osapuolet muistetaan kollektiivisesti ja toiset pyritään unohtamaan, jopa kieltämään.

ECCB2018 -konferenssi vie kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa

Luonnonsuojelubiologiaan keskittyvässä 5th European Congress of Conservation Biology (ECCB2018) konferenssissa tartutaan tosissaan toimeen ympäristöongelmien ratkaisuun, kansalaisten ja päättäjien tietoisuuden kasvattamiseen siitä, miten elämämme on täysin riippuvaista muiden lajien tuottamista ekosysteemipalveluista. Lisäksi tarjoillaan vinkkejä ympäristötalkoisiin osallistumisesta.

Ammatillisia oppilaitoksia johdetaan hyvin

Tuoreen tutkimuksen mukaan ammatillisten oppilaitosten johtamiskäytännöt Suomessa ovat keskimäärin sangen hyvät. Laatu kuitenkin vaihtelee merkittävästi oppilaitosten välillä. Ammattioppilaitosten johdon erityinen vahvuus on opetustoiminnan laadun johtamisessa. Sen sijaan henkilöstöjohtamisen laatu on heikompi.

Maailma perhosen silmin

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen professori Johanna Mappeksen tutkimusryhmä on ollut mukana kansainvälisessä yhteistyöprojektissa selvittämässä, kuinka Täpläsiilikäs perhoset näkevät maailman. Tutkijat havaitsivat perhosten näkevän oman lajin yksilöt eri värisinä auttaen niitä parinvalinnassa.

Jyväskylän yliopisto paransi sijoitustaan maailman parhaiden yliopistojen listalla

Jyväskylän yliopiston sijoitus maailman parhaiden yliopistojen listauksessa nousi vuotuisessa brittiläisessä yliopistovertailussa (QS World University Rankings). Yliopisto sijoittui uudessa vertailussa sijalle 336, kun vuoden 2017 sijoitus oli 357. Jo pelkkä listalle pääsy on saavutus, sillä mukaan on valittu ainoastaan 1011 yliopistoa maailman huipulta. Suomen yliopistojen joukossa Jyväskylän sijoitus oli neljäs.

Valppaat kansalaiset – toimiva demokratia

Valtio-opin professori Marja Keränen pitää jäähyväisluennon otsikolla ”Osallistuminen, demokratia, teknokratia” torstaina 7.6.2018 Jyväskylän yliopiston päärakennuksen luentosalissa C4 klo 12.15. Luentoa seuraa seminaari, joka on myös kiinnostuneille avoin tilaisuus.