Väitösuutiset

15.3.2019 Syöpään liittyvän entsyymin biokemiallinen tutkimus lisäsi tietoa entsyymin säätelystä (Antenucci)

M.Sc. Lina Antenuccin solu- ja molekyylibiologian väitöskirjan "Biochemical and structural comparison of spleen tyrosine kinase interaction with integrin and the immunoreceptor tyrosine-based activation motif" tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Olli Silvennoinen (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Jari Ylänne (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

8.3.2019 Mittaus toi tarkkoja atomimassoja ydinreaktiolle tähdissä

Eri alkuaineiden atomit ovat pääosin syntyneet tähdissä ydinreaktioiden ja reaktioketjujen kautta. Ymmärtääksemme, miten alkuaineet ovat syntyneet, tarvitsemme tietoa reaktioihin osallistuvien ytimien ominaisuuksista kuten niiden massoista. Jyväskylän yliopiston ydinfysiikan alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessa Laetitia Canete on mitannut kuuden alkuaineen radioaktiivisen isotoopin atomimassoja. Mittaustiedon avulla pystytään paremmin mallintamaan erilaisia avaruudessa tapahtuvia prosesseja.

1.3.2019 Ajasta riippuva tiheysfunktionaaliteoria voimakkaasti vuorovaikuttaville elektroneille (Cort Barrada)

Tiiviin aineen teoriassa ja kvanttikemiassa aineen ominaisuuksia kuvataan usein ajasta riippuvalla tiheysfunktionaaliteorialla (TDDFT). Se on vaihtoehto aaltofunktiopohjaisille menetelmille ja käyttää ajasta riippuvaa elektronitiheyttä minkä tahansa elektronisen järjestelmän odotusarvojen määrittämiseksi. Jyväskylän yliopiston tuoreessa väitöstutkimuksessa on testattu ajasta riippuvaa tiheysfuntionaaliteoriaa käyttäen SCE-funktionaaleja, jotka kuvaavat voimakkaasti vuorovaikutteisten elektronien fysiikkaa.

22.2.2019 Hiilinanoputkia voidaan valmistaa grafeenia kiertämällä (Kit)

Grafeeni on materiaali, joka muodostuu tasoon asettuneista hiiliatomeista. Sen sisarmateriaaleja ovat hiilinanoputket, joita käytetään vahvistavana aineena kestävyyttä vaativissa tuotteissa kuten tuulivoimaloiden osissa, avaruuskomponenteissa, maaleissa ja urheiluvälineissä. Jyväskylän yliopiston tuoreen fysiikan ja nanotieteiden väitöstutkimuksen mukaan hiilinanoputkia voidaan valmistaan uudella tavoin nauhamaista grafeenia kiertämällä.

12.12.2018: Ruohomateriaalit biojalostamon lähtöaineiksi (Ullah)

Uudenaikaisten biojalostamotutkimusten päätarkoituksena on kehittää entistä tarkempia ja ympäristöystävällisiä prosesseja, joiden avulla voidaan valmistaa biomassapohjaisista materiaaleista lisäarvollisia tuotteita esimerkiksi biopolttoaineiden, -kemikaalien ja -materiaalien tuotantoon.

14.12.2018 Uusia skaalautuvia menetelmiä datan ryhmittelyyn (Hämäläinen)

Suurten datamassojen käsittely lisää tarvetta tehokkaammille klusterointimenetelmille, jotka perustuvat useita suorittimia hyödyntävään rinnakkaislaskentaan ja hajautetun muistin käyttöön. Klusteroinnissa data ryhmitellään ryhmiin eli klustereihin, joissa ryhmän kohteet ovat samankaltaisia. Lisäksi tavoitteena on, että muodostuneet klusterit ovat selkeästi toisistaan erillään.

30.11.2018: Kvarkkiaineen tutkimusta CERNin ALICE-kokeen mittaamina

Tuore fysiikan väitöstutkimus käsittelee kvarkki-gluoni plasmaa, joka on kuuminta ainetta, mitä on koskaan tuotettu laboratoriossa. Lisäksi tutkimuksessa kehitettiin Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERNin mittalaitteita, mikä mahdollistaa entistä tarkemmat mittaukset tulevaisuudessa.

Väitös 10.11.2018: Arviointia satunnaiskävelyn avulla (Luoto)

Uudessa Jyväskylän yliopiston matematiikan väitöstutkimuksessa selviää, kuinka nopeasti satunnaiskävelymenetelmä suppenee ja kuinka hyviä likiarvoja tämän peräkkäisiin kolikonheittoihin perustuvan menetelmän avulla voidaan saavuttaa peruuttavien stokastisten differentiaaliyhtälöiden ratkaisuille. Yhtälöiden avulla voidaan mallintaa ja ratkaista esimerkiksi erilaisia rahoitusteoriassa esiintyviä ongelmia.

23.11.2018: Ilmastonmuutos voi muuttaa soiden hiilenkiertoa (Mpamah)

Ilmastonmuutos voi vaikuttaa mikrobimääriin sekä mikrobiyhteisön koostumukseen ja aktiivisuuteen soiden pintakerroksessa. Muutos voi kiihdyttää orgaanisen aineen hajoamista suoraan myös syvemmissä turvekerroksissa muuttamalla mikrobiprosesseja ja vaikuttamalla siten mikrobeille käyttökelpoisen hiilen saatavuuteen.

10.11.2018: Arviointia satunnaiskävelyn avulla (Luoto)

Kehon ja aivojen rytmit tahdistavat oppimista (Waselius)

Tuoreessa väitöstutkimuksessa tutkittiin aivojen ja kehon rytmisten tilavaihteluiden vaikutusta oppimiseen. Tutkimuksissa havaittiin hippokampuksen hidasaaltovärähtelyjen, sydämen toimintavaiheiden ja hengityksen vaiheiden heijastuvan oppimistuloksiin.

4.10.2018 Luonnonaineet askeleen lähemmäksi lääkekaappia

Luonnonaineilla on useita erilaisia biologisia vaikutuksia: kahvin kofeiini piristää, unikoiden morfiini lievittää kipua ja kärpässienten muskariini on hermostoon vaikuttava myrkky. Jotta näitä tai muita luonnonaineita voidaan soveltaa lääkeaineina, on luonnonaineita pystyttävä valmistamaan laboratoriossa.