Väitösuutiset

17.8.2018: Strateginen muutos ei ole Powerpoint-harjoitus (Peltoniemi)

TTM Jarmo Peltoniemen johtamisen väitöskirjan ”Kaiken keskellä – keskijohto strategisen muutoksen tekijänä ja kokijana” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Anu Puusa (UEF) ja kustoksena professori Iiris Aaltio (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on suomenkielinen.

22.8.2018: Saksan kasvavia autojen yhteiskäyttöpalveluita operoivat monenkirjavat toimijat (Vaskelainen)

DI Taneli Vaskelaisen yritysten ympäristöjohtamisen väitöskirjan ”Sharing Economy Industry Emergence: Insights from the German Carsharing Industry” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä Professor, Dr. Jonatan Pinkse (Alliance Manchester Business School, University of Manchester, UK) ja kustoksena professori Hanna-Leena Pesonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Terveydenhuollon ammattilaiset tarvitsevat tukea digipalveluiden tuomaan muutokseen (Rantala)

Terveydenhuollon digitaaliset palvelut mahdollistavat potilaan roolin muuttumisen asiakkaaksi ja hänen aktiivisen osallistumisensa palveluprosessiin sekä itseään koskevaan päätöksentekoon. Digitalisaation tuomat muutokset terveydenhuollon ammattilaisen potilastyössä ovat merkittäviä, mutta muutostarvetta ei usein kuitenkaan käytännön työssä tunnisteta. Terveydenhuollon ammattilaiseen kohdistuu digitaalisessa palveluympäristössä muutospaineita, mutta niihin ei useinkaan löydy tukea.

22.8.2018 Pakistanin pankittomat kokevat talousasioissaan suojattomuutta (Kamran)

M.Sc. Sohail Kamranin markkinoinnin väitöskirjan "The marketplace vulnerability of low-income unbanked consumers: A developing country perspective" tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä apulaisprofessori Pia Polsa (Hanken Svenska Handelshögskolan) ja kustoksena professori Outi Uusitalo (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

19.10.2018 Taina Poranen-Clark: Liikkumiskyky edellyttää fyysisen toimintakyvyn lisäksi myös tiedonkäsittelyä

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan iäkkäiden henkilöiden tiedonkäsittelytoiminnot vaikuttavat heidän liikkumisaktiivisuuteensa elinpiirissä. TtM Taina Poranen-Clarkin gerontologian ja kansanterveyden alaan kuuluva väitöskirjatutkimus vahvistaa tietoa aivojen tiedonkäsittelytoimintojen merkityksestä liikkumiskyvylle. Lisäksi tutkimus tuo lisää ymmärrystä aivoterveydestä huolehtimisen merkityksestä koko elinkaaren ajan.

27.10.2018: Kokoukset tuottavat organisaatiota, ei päinvastoin (Laapotti)

Kokoukset koskettavat kaikkia, mutta miksi? Kokoukset ovat usein itsestään selvä rutiini, joita ei pysähdytä miettimään tai kyseenalaistamaan edes silloin, kun ne eivät miellytä osallistujia. Organisoitumisen kannalta kokous on kuitenkin viestinnällisenä käytänteenä välttämättömyys.

Kehon ja aivojen rytmit tahdistavat oppimista (Waselius)

Tuoreessa väitöstutkimuksessa tutkittiin aivojen ja kehon rytmisten tilavaihteluiden vaikutusta oppimiseen. Tutkimuksissa havaittiin hippokampuksen hidasaaltovärähtelyjen, sydämen toimintavaiheiden ja hengityksen vaiheiden heijastuvan oppimistuloksiin.

3.11.2018 Tanssitapasi paljastaa empaattisuutesi (Carlson)

Vaikka lukemattomat inspiroivat meemit, t-paidat ja kahvimukit jatkuvasti patistavat meitä ”tanssimaan kuin kukaan ei katsoisi”, maalaisjärki huomauttaa, että valtaosa tanssimisesta tapahtuu yhdessä muiden tanssivien ihmisten kanssa. Tutkijat ovat huomanneet, että tanssitapasi heijastaa persoonallisuuttasi ja tunnetilaasi – piditpä kuulemastasi musiikista tai et. Mutta kuinka omiin liikkeisiisi vaikuttaa, jos tanssitkin jonkun muun kuin peilikuvasi kanssa? Kuinka tanssimme, kun tiedämme jonkun katsovan?