17.07.2015

Mitä promootiossa tapahtuu?

Promootiojuhlallisuudet ovat kolmipäiväiset ja niihin sisältyy monenlaisia tapahtumia. Varsinainen promootio käsittää seppeleensitojaiset tai miekanhiojaiset perjantaina ja promootioaktin, -kulkueen ja jumalanpalveluksen lauantaina. Illallistanssiaisiin ja risteilylle sekä gratistan ja promoottorin karonkkaan voi osallistua niin halutessaan.

02.jpg

 

Lupa promootion järjestämiseen

Jyväskylän yliopistossa on ollut tapana, että maistereista koottu toimikunta käy aluksi pyytämässä rehtorin luvan promootion järjestämiseen.

Ylös

Floran päivä 13.5.

Flooran päivänä maistereista koottu toimikunta yhdessä muiden promootion keskeisten henkilöiden kanssa käy kosiskelemassa nuorta neitoa yleiseksi seppeleensitojattareksi. Promootiossa 2004 tehtiin historiaa, kun seppeleensitojaksi valittiin ensimmäistä kertaa neidon sijasta nuori herra.

Ylös

Seppeleensitojaiset ja miekanhiojaiset

Kaikille promovoitaville tarkoitetut juhlallisuudet alkavat seppeleensitojaisilla ja miekanhiojaisilla varsinaisen promootiopäivän aattona.

Seppeleensitojaisissa kunkin maisteripromovendin seppeleensitojatar tai -sitoja sitoo hänelle omin käsin seppeleen yleisen seppeleensitojattaren opastuksella. Lopuksi pidetään illalliset puheineen.

Tohtoripromovendeille järjestetään vastaavasti miekanhiojaiset. Siellä kukin tohtoripromovendi hioo miekkansa seuralaisensa valellessa tahkoa kuohuviinillä. Myös miekanhiojaiset päättyvät illallisiin.

Ylös

Promootioakti

Varsinainen promovointi eli maisteriksi tai tohtoriksi vihkiminen tapahtuu juhlallisessa aktissa promootiopäivänä. Ennen vihkimistä parhain arvosanoin maisteriksi ja tohtoriksi valmistunut eli primus antaa näytteen promovendien tiedoista ja taidoista vastaamalla oppialan opettajan tekemään maisterin- ja tohtorinkysymykseen.

Vihkimisen lisäksi juhlaan liittyy puheita ja musiikkia. Promootiossa saa kantaesityksensä promootiota varten tilattu sävellys.

Ylös

Promootiokulkue

Aktin jälkeen siirrytään kulkueena promootiojumalanpalvelukseen. Jyväskylän yliopistossa promootiokulkuetta johtaa juhlamenojen ohjaaja, jota seuraavat promoottori, kunniatohtorit, vastavihityt tohtorit ja maisterit, rehtori ja vararehtorit, yliopiston hallinnon edustajat, professorit virkaikäjärjestyksessä, yliairut, yleinen seppeleensitojatar, muut seppeleensitojattaret ja -sitojat.

Ylös

Promootiojumalanpalvelus

Promootioaktin jälkeen seuraa promootiojumalanpalvelus. Jumalanpalveluksessa saarnaa tilaisuuteen erityisesti kutsuttu promootiosaarnaaja.

Ylös

Promootioillalliset ja -tanssiaiset

Promootiopäivän iltana järjestetään promootioillalliset, joiden ohjelmaan kuuluu puheita ja musiikkia. Juhlinta huipentuu tanssiaisiin vanhoine tansseineen. Tanssiaisten jälkeen kokoonnutaan ihailemaan nousevaa aurinkoa, jolle pidetään myös puhe.

Ylös

Promootiohuviretki tai -purjehdus

Promootiota seuraavana päivänä promovoiduille maistereille ja tohtoreille järjestetään vapaamuotoinen huviretki tai purjehdus, joka Jyväskylässä yleensä suuntautuu Päijänteelle. Perinteiden mukaan vastavihityt maisterit vievät silloin oman kivensä Iso-Haapasaaressa sijaitsevan Opinsaunan kiukaalle.

Ylös

Gratistan ja promoottorin karonkka

Karonkka tarkoittaa juhlaa. Promovoidut maisterit ja tohtorit järjestävät gratistan ja promoottorin kunniaksi karonkan, jota vietetään Jyväskylässä sunnuntai-iltana rennossa ja iloisessa tunnelmassa.

Ylös

Promootion alustava ohjelma

Perjantai 23.8.2013
klo 10.00 tanssiharjoitus ja tanssien läpivienti, Jyväskylän Paviljonki
klo 12.00 aktiharjoitukset, Jyväskylän Paviljonki
klo 19.00 seppeleensitojaiset maistereille ja miekanhiojaiset tohtoreille, Jyväskylän Paviljonki

Lauantai 24.8.2013
klo 11.30 järjestäytyminen promootioon, Jyväskylän Paviljonki
klo 12.00 promootioakti, Jyväskylän Paviljonki
linja-autokuljetus Aren aukiolle, josta promootiokulkue Taulumäen kirkkoon
klo 16.30 juhlajumalanpalvelus, Taulumäen kirkko
klo 19.00 illallistanssiaiset, Jyväskylän Paviljonki

Sunnuntai 25.8.2013

klo 12.00 purjehdus Päijänteellä ja lounas Savutuvan Apajalla
klo 19.00 gratistan ja promoottorin karonkka, Ravintola Ylistö, Ylistönrinne

Ylös

Promootioon osallistumisen kustannukset

Promovendin osallistumismaksu 120 €
Seuralaisen osallistumismaksu 90 €

  • Sisältää seppeleensitojaiset tai miekanhiojaiset ohjelmineen ja tarjoiluineen sekä promootioaktin ohjelmineen.
  • Promovendit saavat maisterin tai tohtorin arvon, latinankielisen diplomin sekä kutsukirjan, joka sisältää tiedot promovoitavista.


Absenssina eli promootioaktiin poissaolevana osallistuminen maksaa 60 €

  • Absenssit saavat maisterin tai tohtorin arvon, diplomin sekä kutsukirjan.

Vieraiden kutsuminen promootioaktiin
Vieraspaikkoja tulee olemaan rajoitettu määrä. Ohjeet vieraiden osalta tullaan antamaan promovendien ilmoittautumisajan päätyttyä. Vieraiden osallistumismaksu seuraamaan promootioaktia on 40 €/henkilö.

Promootion muiden tilaisuuksien kustannukset
Illallistanssiaiset 100 €/henkilö

  • Sisältää juhlaillallisen juomineen, tanssiaisohjelman ja yöpalan.

Risteily 50 €/henkilö

  • Sisältää risteilyn Päijänteellä ja lounaan Savutuvan Apajalla.

Promoottorin ja gratistan karonkka 25 €/henkilö

  • Sisältää ruuan juomineen ja ohjelman.


Ylös