10.06.2013

Tohtorinhatut

Tohtorinhatun käyttö

Promootioaktissa kaikkien tohtoreiden on suotavaa käyttää tohtorinhattua. Pakollista tohtorinhatun käyttäminen on kuitenkin ainoastaan vihittävillä tohtoreilla promootiopäivänä päivä- ja iltatilaisuuksissa. Promootioaktissa hattu tuodaan saliin vasemmassa kädessä, lyyra eteenpäin, ja se painetaan päähän samanaikaisesti promoottorin kanssa. Vastavihityt tohtorit käyttävät hattua myös päivällistanssiaisissa, muiden tohtoreiden hatun käytöstä tanssiaisissa päätetään promootiokohtaisesti.

Jyväskylän yliopiston promootioihin liittyy myös jumalanpalvelus. Tohtorinhatun käytöstä kirkossa ei ole yksiselitteisesti määrätty.  Promootiotoimikunta on kuitenkin päättänyt, että jumalanpalveluksen ajaksi kaikki tohtorit riisuvat hattunsa.

Tohtorinhattu on arvon merkki, ja sitä tulee kohdella sen mukaisesti. Hattua ei pidä asettaa esimerkiksi ylösalaisin pöydälle. Tohtorinhatun paras säilytyspaikka on sen oma laatikko.

Tohtorinhatun hankkiminen

Hatun on istuttava kantajansa päähän hyvin. Tämän varmistamiseksi tohtorinhattu tehdään aina mittatilaustyönä. Kukin tohtoripromovendi voi hankkia hatun itsenäisesti valitsemaltaan valmistajalta.

E.R. Wahlman Oy järjestää päänmittaustilaisuuden Agorassa pe 15.3. klo 10-14.30.
Melanders Hattfabrik järjestää päänmittaustilaisuuden yliopiston pääkirjastolla ti 26.3. klo 10-16.
Harvest EB:n tohtorinhattujen päänmittauksia tehdään Jyväskylän Juhla-Asussa, Kauppakatu 14.

Hatun malli ja väri

Suomalainen tohtorinhattu muistuttaa silinteriä. Hatun samettiseen nauhaan kiinnitetään kultainen tunnus. Perinteisesti hatun väri on musta, vihreä, punainen tai violetti, mutta eri tieteenaloilla on hatuille omat värinsä. Jyväskylän yliopistossa liikunta- ja terveystieteiden hattu on tummansininen, muissa tiedekunnissa käytetään mustaa hattua.

Hatun tunnus on eri aloilla ja eri yliopistoissa tarkasti määritelty. Jyväskylän yliopiston filosofian ja psykologian tohtorit käyttävät perinteistä laakerinlehtiseppeleen ympäröimää lyyraa. Hattuvalmistajat tietävät yleensä, millaisia tunnuksia eri yliopistoissa ja aloilla käytetään.

hattu_ft.jpg, Filosofian tohtori, tohtorinhattu
Filosofian ja psykologian tohtorin hattu
hattu_kasv_liik.jpg Kasvatustieteiden ja kauppatieteiden tohtorin hattu
hattu_liik.jpg Liikuntatieteiden tohtorin hattu
hattu_terveystiede.jpg Terveystieden tohtorin hattu
hattu_yhtk.jpg Yhteiskuntatieteiden tohtorin hattu

 

Hattumerkit


Filosofian ja psykologian tohtorin merkissä on ylhäältä avoin laakerinlehtiseppele, jonka sisällä on lyyra.

 

tunnus_liik.jpg Liikunta-, kasvatus- ja kauppatieteiden tohtorinhatun merkissä on pystyssä oleva suorakaide, jossa on öljylampun muotoinen lävistys. Lävistyksen keskellä on on liekki ja suorakaiteen päällikkeenä valonsädekehä.
tunnus_terveystiede.jpg Terveystieteiden tohtorinhatussa merkki on neliönmuotoinen koivunlehtiseppele, jonka sisällä on itämainen öljylamppu.
tunnus_yhtk.jpg Yhteiskuntatieteiden tohtorinhatun merkissä on tyylitelty seppele, jonka sisällä on soihtu. Soihdussa on kruunun muotoinen kädensuojus.