12.03.2013

Tohtorinmiekka

miekat1.jpg

Miekan käyttö

Promootiossa käytetään itsenäisen Suomen virallisesti vahvistettua siviilimiekkaa. Miekkaan kuuluu itse miekka, tuppi sekä musta tai kultainen pidike. Lisäksi miekkaan kiinnitetään yliopiston kultainen tunnus. Kokonaisuudessaan miekka on 87 cm pitkä, josta terän osuus on 75 cm. Miekka painaa 730 g.

Miekkaa kannetaan perinteisesti vasemmalla puolella. Miehet pitävät miekkaa pidikkeessä, jota varten housuihin ommellaan tukeva lenkki. Miekka pysyy tukevasti paikallaan tupen holkissa olevan haan avulla.

Myös naispuolisella tohtorilla tulee olla miekka. Yleensä juhlapukujen materiaali ei kuitenkaan kestä miekan suoraa kiinnitystä. Promootiopäivän tilaisuuksissa naisen puvussa onkin oltava pukuun sopiva vyö tai muu vastaava miekkaa varten. Miekan kantamisen suunnittelussa voi käyttää luovuutta: hameen alle voidaan laittaa vyö ja kiinnittää miekka siihen sivusaumaa purkamalla, kaksiosaisessa asussa miekan ripustus voidaan piilottaa yläosan helman alle. (Klikkaa kuvaa oikealla.) Mikäli miekan kiinnityksen suunnittelu pukuun on kohtuuttoman hankalaa, miekkaa voi myös kantaa vasemmassa kädessä.

Tupen holkissa on haka. Lisäksi miekan kanssa tulee kiristysremmi, jossa on solki ja kaksi napenläpeä. Kaikkia näitä voi hyödyntää miekan kiinnityksessä. (Klikkaamalla saat kuvan suurempana.)

Miekan kahva ja kiinnityslenkki

 

Miekan tilaaminen

  • Tohtorinmiekat yhteistyökumppaniltamme: