29.01.2019

Tohtorinhattu

Tohtorinhatun käyttö

An Academic Procession in the Conferment Degree CeremonyPromootioaktissa kaikkien tohtoreiden on suotavaa käyttää tohtorinhattua. Pakollista tohtorinhatun käyttäminen on kuitenkin ainoastaan vihittävillä tohtoreilla promootiopäivänä päivä- ja iltatilaisuuksissa. Promootioaktissa hattu tuodaan saliin vasemmassa kädessä, lyyra eteenpäin, ja se painetaan päähän samanaikaisesti promoottorin kanssa. Vastavihityt tohtorit käyttävät hattua myös päivällistanssiaisissa, muiden tohtoreiden hatun käytöstä tanssiaisissa päätetään promootiokohtaisesti.

Jyväskylän yliopiston promootioihin liittyy myös jumalanpalvelus. Tohtorinhatun käytöstä kirkossa ei ole yksiselitteisesti määrätty.  Promootiotoimikunta on kuitenkin päättänyt, että jumalanpalveluksen ajaksi kaikki tohtorit riisuvat hattunsa.

Tohtorinhattu on arvon merkki, ja sitä tulee kohdella sen mukaisesti. Hattua ei pidä asettaa esimerkiksi ylösalaisin pöydälle. Tohtorinhatun paras säilytyspaikka on sen oma laatikko.

Tohtorinhatun hankkiminen

Hatun on istuttava kantajansa päähän hyvin. Tämän varmistamiseksi tohtorinhattu tehdään aina mittatilaustyönä. Kukin tohtoripromovendi voi hankkia hatun itsenäisesti valitsemaltaan valmistajalta. Promootion lähestyessä hattuvalmistajat järjestävät päänmittaustilaisuuksia yliopistolla.

Tohtorinhattutarjoukset ja päänmittaustilaisuudet

Ab Melanders Hattfabrik Oy

Tohtorinhatun hinta on 619 € (sis. alv) tilattaessa päänmittaustilaisuuden yhteydessä. Hintaan sisältyy hattu, tiedekunnan hattumerkki, säilytyslaatikko, mittaus sekä toimitus kotiinkantona. Toimitusaika on noin viisi viikkoa. 

Päänmittaustilaisuudet:

Lisätietoja osoitteesta http://melandershattfabrik.fi/

E.R Wahlman Oy

Tohtorinhatun tarjoushinta on 670 € (sis. alv) tilattaessa ennen 31.1.2019 (nomaalihinta 745 €). Hintaan sisältyy hattu, lyyra sekä musta tehdasvalmisteinen hatturasia.

  • Päänmittaustilaisuus ke 16.1.2019 klo 11.30–15.30 Mattilanniemessä, Agora-rakennuksen luokassa Ag B201. Ilmoittautuminen päänmittaustilaisuuteen tämän linkin kautta. Saavuthan mittaustilaisuuteen viimeistään klo 15.15.

Myynnissä myös mm. koivuvanerista käsin valmistettuja hatturasioita. Lisätietoja osoitteesta www.wahlman.fi

Tohtorinhatut Harvest EB

Tohtorinhatun tarjoushinta on 565,25 € (sis. alv) tilattaessa 10.1.2019 mennessä. Normaalihinta 595 €.

Hinta sisältää tohtorinhatun, tiedekunnan hattumerkin, kotelon, toimituksen, mittauksen ja alv:n.
Toimitusaika 5–8 viikkoa, kiireellisenä noin 4 viikkoa, kiireellisyyslisä. Yhteydenotot info@harvesteb.com

Päänmittaukset Jyväskylän keskustassa Ompelimo Johanna Paatola, Väinönkatu 28 A 1, 40100 Jyväskylä. Tohtorinhattujen päänmittaukseen ajanvaraus puhelimitse 045 2316631 tai sähköpostitse info@ompelimojohannapaatola.fi. Tutustu myös kotisivuihin www.ompelimojohannapaatola.fi  Väinönkadulla ompelimossa on mallihattu nähtävillä ja hattuja voi saatavuuden mukaan myös vuokrata. Tiedustele vuokrauksesta info@harvesteb.com.

Ompelimo Johanna Paatola suunnittelee ja valmistaa myös mittatilauksesta laadukkaita ja yksilöllisiä juhlapukuja naisille erilaisiin tilanteisiin omien toiveittesi mukaan. Johanna Paatolalla on yli 20 vuoden kokemus naisten vaatteiden suunnittelusta, kaavoituksesta ja valmistamisesta. Ajatuksena on "valmistaa vain lempivaatteita, koska olet aivan liian ihana tyhmille vaatteille." Mittatilausasun valmistukseen on hyvä varata 4–8 vkoa, sesonkien ulkopuolella nopeampikin toimitus usein onnistuu. Palveluihin kuuluvat myös monipuoliset korjausompelupalvelut.

Yhteistyöliikkeitä päänmittaukseen myös Vaasassa, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Helsingissä, tiedot www.doctoralhats.harvesteb.com

Muita valmistajia:

Hatun malli ja väri

Suomalainen tohtorinhattu muistuttaa silinteriä. Hatun samettiseen nauhaan kiinnitetään kultainen tunnus. Perinteisesti hatun väri on musta, vihreä, punainen tai violetti, mutta eri tieteenaloilla on hatuille omat värinsä. Jyväskylän yliopistossa liikunta- ja terveystieteiden hattu on tummansininen, muissa tiedekunnissa käytetään mustaa hattua.

Hatun tunnus on eri aloilla ja eri yliopistoissa tarkasti määritelty. Jyväskylän yliopiston filosofian ja psykologian tohtorit käyttävät perinteistä laakerinlehtiseppeleen ympäröimää lyyraa. Hattuvalmistajat tietävät yleensä, millaisia tunnuksia eri yliopistoissa ja aloilla käytetään.

hattu_ft.jpg, Filosofian tohtori, tohtorinhattu

Filosofian ja psykologian tohtorin hattu

hattu_kasv_liik.jpg

Kasvatustieteiden ja kauppatieteiden tohtorin hattu

hattu_liik.jpg

Liikuntatieteiden tohtorin hattu

hattu_terveystiede.jpg

Terveystieteiden tohtorin hattu

hattu_yhtk.jpg

Yhteiskuntatieteiden tohtorin hattu

 

Hattumerkit

 tohtorinhatun lyyra, filosofian tohtorin tunnus

Filosofian ja psykologian tohtorin merkissä on ylhäältä avoin laakerinlehtiseppele, jonka sisällä on lyyra.

 

tunnus_liik.jpg

Liikunta-, kasvatus- ja kauppatieteiden tohtorinhatun merkissä on pystyssä oleva suorakaide, jossa on öljylampun muotoinen lävistys. Lävistyksen keskellä on on liekki ja suorakaiteen päällikkeenä valonsädekehä.

tunnus_terveystiede.jpg

Terveystieteiden tohtorinhatussa merkki on neliönmuotoinen koivunlehtiseppele, jonka sisällä on itämainen öljylamppu.

tunnus_yhtk.jpg

Yhteiskuntatieteiden tohtorinhatun merkissä on tyylitelty seppele, jonka sisällä on soihtu. Soihdussa on kruunun muotoinen kädensuojus.