15.06.2016

Tohtorinhatut

Tohtorinhatun käyttö

An Academic Procession in the Conferment Degree CeremonyPromootioaktissa kaikkien tohtoreiden on suotavaa käyttää tohtorinhattua. Pakollista tohtorinhatun käyttäminen on kuitenkin ainoastaan vihittävillä tohtoreilla promootiopäivänä päivä- ja iltatilaisuuksissa. Promootioaktissa hattu tuodaan saliin vasemmassa kädessä, lyyra eteenpäin, ja se painetaan päähän samanaikaisesti promoottorin kanssa. Vastavihityt tohtorit käyttävät hattua myös päivällistanssiaisissa, muiden tohtoreiden hatun käytöstä tanssiaisissa päätetään promootiokohtaisesti.

Jyväskylän yliopiston promootioihin liittyy myös jumalanpalvelus. Tohtorinhatun käytöstä kirkossa ei ole yksiselitteisesti määrätty.  Promootiotoimikunta on kuitenkin päättänyt, että jumalanpalveluksen ajaksi kaikki tohtorit riisuvat hattunsa.

Tohtorinhattu on arvon merkki, ja sitä tulee kohdella sen mukaisesti. Hattua ei pidä asettaa esimerkiksi ylösalaisin pöydälle. Tohtorinhatun paras säilytyspaikka on sen oma laatikko.

Tohtorinhatun hankkiminen

Hatun on istuttava kantajansa päähän hyvin. Tämän varmistamiseksi tohtorinhattu tehdään aina mittatilaustyönä. Kukin tohtoripromovendi voi hankkia hatun itsenäisesti valitsemaltaan valmistajalta.

Tohtorinhattutarjoukset ja päänmittaustilaisuudet

E.R Wahlman Oy

Tohtorinhatun hinta on 745€ (sis.alv). Hintaan sisältyy hattu, lyyra sekä musta tehdasvalmisteinen hatturasia. Käsintehdyn laatikon kanssa hinta 798€. Päänmittaustilaisuus ma 22.2. kello 11–14 Agorassa, AgC133. Tilaisuuden yhteydessä tilatuista tohtorinhatuista -8% alennus. Tällöin hinta on 685€ (sis.alv). Ilmoittautuminen osoitteeseen promootio@jyu.fi

Lisätietoja osoitteesta www.wahlman.fi.

Ab Melanders Hattfabrik Oy

Tohtorinhatun hinta on 629€ (sis.alv). Hintaan sisältyy hattu, tiedekunnan lyyra, säilytyslaatikko, mittaus sekä toimitus kotiinkantona. Toimitusaika on viisi viikkoa. Päänmittaustilaisuus ke 24.2. klo 10–15 Ruusupuistossa, RUU B103 Minna. Ilmoittautuminen osoitteeseen promootio@jyu.fi

Lisätietoja osoitteesta http://melandershattfabrik.fi/.

Tohtorinhatut Harvest EB

Tohtorinhatun hinta on 570 € (sis alv:n). Tilattaessa 30.4. mennessä hatun hinta on 545 €. Toimitamme myös miekkoja.

Hinta sisältää tohtorinhatun, tutkinnonmukaisen lyyran, kotelon, toimituksen, mittauksen ja alv:n.
Toimitusaika 5-8 viikkoa, kiireellisenä noin 4 viikkoa. Yhteydenotot info@harvesteb.com

Päänmittaukset Jyväskylän keskustassa Jyväskylän Juhla-Asu Oy, Kauppakatu 14, 40100 Jyväskylä, www.jyvaskylanjuhla-asu.com
Ajanvaraus 014-211539. Myös pukujen, juhla- ja gala-asujen puvustamista ja sovitusta. Myös tohtorinhatun vuokrausmahdollisuus. Liikkeessä on mallihattu nähtävillä. Yhteistyöliikkeitä päänmittaukseen myös muualla Suomessa, tiedot www.doctoralhats.harvesteb.com

Tutustu myös Memmu Lankilan ja Ateljee Lyolénen tarjontaan. 

Hatun malli ja väri

Suomalainen tohtorinhattu muistuttaa silinteriä. Hatun samettiseen nauhaan kiinnitetään kultainen tunnus. Perinteisesti hatun väri on musta, vihreä, punainen tai violetti, mutta eri tieteenaloilla on hatuille omat värinsä. Jyväskylän yliopistossa liikunta- ja terveystieteiden hattu on tummansininen, muissa tiedekunnissa käytetään mustaa hattua.

Hatun tunnus on eri aloilla ja eri yliopistoissa tarkasti määritelty. Jyväskylän yliopiston filosofian ja psykologian tohtorit käyttävät perinteistä laakerinlehtiseppeleen ympäröimää lyyraa. Hattuvalmistajat tietävät yleensä, millaisia tunnuksia eri yliopistoissa ja aloilla käytetään.

hattu_ft.jpg, Filosofian tohtori, tohtorinhattu Filosofian ja psykologian tohtorin hattu
hattu_kasv_liik.jpg Kasvatustieteiden ja kauppatieteiden tohtorin hattu
hattu_liik.jpg Liikuntatieteiden tohtorin hattu
hattu_terveystiede.jpg Terveystieden tohtorin hattu
hattu_yhtk.jpg Yhteiskuntatieteiden tohtorin hattu

 

Hattumerkit

 tohtorinhatun lyyra, filosofian tohtorin tunnus

Filosofian ja psykologian tohtorin merkissä on ylhäältä avoin laakerinlehtiseppele, jonka sisällä on lyyra.

 

tunnus_liik.jpg Liikunta-, kasvatus- ja kauppatieteiden tohtorinhatun merkissä on pystyssä oleva suorakaide, jossa on öljylampun muotoinen lävistys. Lävistyksen keskellä on on liekki ja suorakaiteen päällikkeenä valonsädekehä.
tunnus_terveystiede.jpg Terveystieteiden tohtorinhatussa merkki on neliönmuotoinen koivunlehtiseppele, jonka sisällä on itämainen öljylamppu.
tunnus_yhtk.jpg Yhteiskuntatieteiden tohtorinhatun merkissä on tyylitelty seppele, jonka sisällä on soihtu. Soihdussa on kruunun muotoinen kädensuojus.