18.03.2019

UKK – Usein kysyttyjä kysymyksiä

Usein kysyttyjä kysymyksiä promootioon liittyen. Jos sinulla on kysymys, johon ei ole vastattu tällä sivulla, ota yhteyttä promootio@jyu.fi

Ilmoittautuminen ja promootion tapahtumat

Miksi en saanut kutsua? Voinko silti osallistua promootioon?

Vastaus: Kutsu vuoden 2019 promootioon on postitettu lokakuussa 2018 kaikille edellisen promootion jälkeen eli 1.1.2016– valmistuneille. Promootioon voivat kuitenkin osallistua myös aiemmin Jyväskylän yliopistossa maisterin tai tohtorin tutkinnon suorittaneet, joita ei ole vielä promovoitu. Ilmoittautuminen alkoi marraskuussa 2018 ja päättyy 1.2.2019. 

Jos olet valmistunut 1.1.2016 ja 12.10.2018 välisenä aikana mutta et ole saanut kutsua marraskuun loppuun mennessä, se voi johtua esimerkiksi siitä, että olet tehnyt osoitteenluovutuskiellon tai uusi osoitteesi ei ole ehtinyt päivittyä väestötietojärjestelmään. Ota yhteyttä promootion koordinaattoriin, niin saat halutessasi uuden kutsun. 

Tämän vuoden promootion varsinainen kutsuttavien joukko ovat 1.1.2016–31.12.2018 valmistuneet maisterit ja tohtorit. Aikanaan seuraavaan promootioon viralliset kutsut lähtevät 1.1.2019 jälkeen valmistuneille.  

Mihin mennessä viimeistään on valmistuttava, jotta voi osallistua promootioon?

Vastaus: Promootiotoimikunta on linjannut, että ilmoittautua voi, jos valmistuu tai väittelee viimeistään tammikuun aikana. Vaikka promootio on vasta toukokuussa, on meidän saatava järjestelyt suurelta osin valmiiksi ja vahvistetuiksi jo hyvissä ajoin alkuvuoden ja kevään aikana ja sen vuoksi ilmoittautuminen päättyy jo 1.2.2019. 

Virallisen ilmoittautumisajan jälkeen mahdollisesti voidaan kuitenkin ottaa vastaan myös muutamia yksittäisiä jälki-ilmoittautumisia, jos tilaa on, mutta tässä vaiheessa emme valitettavasti pysty antamaan mitään ehdotonta takarajaa. Jos tutkinto tulee suoritetuksi helmikuun alkupuolella, saattaa vielä päästä mukaan mukaan, mutta jos valmistuu vasta maalis-huhtikuussa, alkaa jo liian myöhäistä. Virallisen ilmoittautumisajan jälkeen ilmoittautuvien tulee ensin ottaa yhteyttä promootion koordinaattoriin: promootio@jyu.fi.

Ilmoittautuneuden tiedot julkaistaan painetussa, kevään aikana laadittavassa promootion kutsukirjassa. Varsinaisen ilmoittautumisajan jälkeen ilmoittautuneiden tiedot eivät välttämättä ehdi mukaan kutsukirjaan. 

Kuinka ilmoittaudumme, jos molemmat sekä minä että seuralaiseni olemme promovoitavia?

Vastaus: Molempien tulee ilmoittautua promootioon omilla tiedoillaan merkiten toinen promovendiseuralaisekseen promootion tilaisuuksiin. Näin saamme molemmilta promovoitavilta omat ilmoittautumistiedot. Kumpikin maksaa omat osallistumismaksunsa ilmoittautumisen yhteydessä. 

Jos kumpikin osallistuja on maisteri, he toimivat toistensa seppeleensitojina seppeleensitojaisissa. Jos kumpikin on tohtori, he avustavat toisiaan miekanhiojaisissa. Jos toinen on maisteri ja toinen tohtori, he eivät valitettavasti voi kumpikin osallistua sekä seppeleensitojaisiin että miekanhiojaisiin yhtä aikaa. Tällaisessa tapauksessa airut avustaa tohtoria miekan hionnassa ja maisteripromovendin seppeleen sitoo toinen maisteripromovendi. Loppuillasta, seppeleensidonnan ja miekanhionnan päätyttyä, on kaikille yhteistä ohjelmaa. 

Voinko osallistua vain promootioristeilylle?

Vastaus: Promootion oleellisin jää sinulta silloin kokematta. Ensisijaisesti laiva täytetään perjantain ja lauantain juhlallisuuksiin osallistuvilla maistereilla ja tohtoreilla sekä kutsuvierailla. 

Mutta jos tilanne on se, ettet pääse osallistumaan perjantaina ja lauantaina promootion varsinaisiin tilaisuuksiin, voimme ottaa risteilylle mukaan (mikäli laivoihin mahtuu) myös sellaisia maistereita ja tohtoreita, jotka eivät pääse osallistumaan perjantain tilaisuuksiin ja lauantain promootioaktiin, mutta ilmoittautuvat promootioon mukaan absens.

Voinko osallistua lauantai-illan illallisille, vaikka en aio tanssia vanhoja tansseja?

Vastaus: Aivan mainiosti. Ja tanssimaan pääsee, vaikkei vanhoihin tansseihin osallistuisikaan, sillä vanhojen tanssien jälkeen pyörähdellään kevyemmän tanssimusiikin tahdissa.

Kuinka moniin tanssiharjoituksiin minun pitää osallistua, että voin osallistua päivällistanssiaisten vanhoihin tansseihin?

Vastaus: Jos olet tanssinut vanhoja tansseja aiemmin, on mahdollista oppia tanssit parilla harjoituskerralla ja kenraaliharjoituksella. Muiden on suositeltavaa osallistua kaikkiin harjoituksiin tai valita tansseista vain muutama, joiden harjoituksiin keskittyy. Tärkeintä on, että harjoittelun tuloksena on mukava ja itsevarma olo osallistua juhlan tansseihin.  

Mitä gratistan ja promoottorin karonkassa tapahtuu?

Vastaus: Karonkka on epämuodollinen loppujuhla, jossa on luvassa syötävää, juotavaa, elävää musiikkia ja rentoa meininkiä. 

Mitä tarkoittaa absenssina osallistuminen?

Voit osallistua promootioon myös poissaolevana (absens). Tällöin et osallistu promootion tapahtumiin paikan päällä. Saat maisterin tai tohtorin arvon ja oikeuden käyttää akateemisia arvon merkkejä eli maisterinsormusta tai tohtorinhattua ja -miekkaa, latinankielisen diplomin sekä kutsukirjan, joka sisältää tiedot promovoitavista. 

Miksi nimeni ei näy promootion osallistujalistassa? Onhan ilmoittautumiseni kunnossa?

Vastaus: Lupaa nimen julkaisemiseen kysyttiin ilmoittautumislomakkeessa. Jos olet muuttanut mielesi ja haluat nimesi listalle, laita sähköpostia promootio@jyu.fi. Nimen puuttuminen ei siis tarkoita sitä, että ilmoittautumisesi ei olisi tullut perille.

Minulla ei ole seuralaista, vaikuttaako se osallistumiseen?

Vastaus: Kaikkiin promootion tapahtumiin voi mainiosti osallistua ilman seuralaista. Seppeleensitojaisissa ilman seuralaista saapuneet maisteripromovendit tekevät seppeleet toisilleen. Miekanhiojaisissa airut pyörittää tahkoa, jos tohtoripromovendillä ei ole seuralaista. Vanhoissa tansseissa kaikille pyritään löytämään pari. 

Kenet voin valita seuralaisekseni?

Vastaus: Seuralaisen ei tarvitse olla promovendin puoliso, eikä seuralaisen valintaa ole muutenkaan rajoitettu millään lailla. Emme kuitenkaan suosittele alaikäisen seuralaisen ottamista mukaan.

Onko seuralaisen oltava kaikissa tilaisuuksissa sama?

Vastaus: Ei, voit ottaa eri tilaisuuksiin mukaasi eri seuralaisen – esimerkiksi promootioaktiin yhden ja risteilylle toisen. Ilmoita tästä ilmoittautumislomakkeen lisätietoa-kohdassa ja kerro siinä toisen seuralaisesi nimi ja mahdolliset erityisruokavaliot.

Vieraat

Voinko kutsua vieraita seuraamaan promootioaktia?

Vastaus: Vieraspaikkoja on rajoitettu määrä. Jokainen voi ilmoittaa yhden vieraan erillisellä ilmoittautumislomakkeella, johon promovendit saavat linkin kevään aikana. Jos paikkoja jää, on mahdollista ilmoittaa myös toinen vieras. Vieraiden osallistumismaksu on 40 €/henkilö ja se maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Voit ilmoittaa enintään kaksi vierasta verkkolomakkeella: https://xxxx. Vieraiden osallistumismaksu on XX €/henkilö ja se maksetaan heti ilmoittautumisen yhteydessä.

Promootioakti kestää useita tunteja eikä tilaisuudesta voi poistua kesken. Siksi on toivottavaa, että tilaisuuteen ei ilmoiteta pieniä lapsia. Ks. vieraiden pukeutuminen

Mihin tilaisuuksiin vieraat voivat osallistua?

Vastaus: Vieraita voi kutsua mahdollisuuksien mukaan ainoastaan seuraamaan promootioaktia lauantaina 25.5.2019 kello 12.00. Promootiokulkuetta yleisö voi seurata vapaasti.

Pukeutuminen

Kuinka tiukkoja pukeutumissäännöt ovat?

Vastaus: Pukeutumisohjeita tulisi noudattaa mahdollisimman tarkkaan: esimerkiksi promootioaktissa naispuolisen promovendin asun pitäisi olla mahdollisimman yksinkertainen ja peittävä.

Eikö promootiossa tosiaan saa käyttää käsilaukkua?

Vastaus: Promootioaktissa ja kulkueessa ei saa käyttää käsilaukkua. Käsilaukun voi jättää päärakennuksella joko valvottuun narikkaan tai lukittavaan pukeutumishuoneeseen. Pikkuesineitä varten voi ommella vaikkapa piilotaskun hameen vyötäröön. Illallistanssiaisissa voi käyttää pientä juhlalaukkua.

Miten vieraiden tulisi pukeutua?

Vastaus: Miesvieraat pukeutuvat promootioaktissa joko frakkiin mustin liivein tai tummaan pukuun. Frakkipukuisen miesvieraan naisseuralainen pukeutuu pitkään, pitkähihaiseen mustaan asuun. Jos miesvieraalla on tumma puku, voi hänen naisseuralaisensa pukeutua lyhyeenkin mustaan asuun. Vieraat voivat myös käyttää mahdollista tohtorinhattuaan, mutta se laitetaan päähän vasta kun promoottori laittaa päähän omansa. Ks. pukeutumisohjeet kuvina

Miekat ja sormukset

Kuinka voin osallistua tohtorinmiekkojen tai maisterinsormusten yhteistilaukseen?

Vastaus: Tohtorinmiekan tai maisterinsormuksen voi hankkia itse tai osallistua miekkojen yhteistilaukseen. Lisätietoja tilauksista julkaistaan promootion verkkosivuilla promootion lähestyessä.

Miten miekan saa asuun kiinni?

Vastaus: Miekan kiinnityksen onnistuminen esimerkiksi ohuesta kankaasta valmistettuun leninkiin voi olla haastavaa, ja siksi siinä saakin käyttää luovuutta ja parhaaksi katsomiaan keinoja. On myös mahdollista tilata erillinen miekkavyö miekkatilauksen yhteydessä.

Onko maisterinsormus pakko hankkia?

Vastaus: Ei ole. Jonkinlainen kultainen tai kullanvärinen sormus vasemman käden etusormessa pitää kuitenkin promootioaktissa olla.

Onko tohtorinmiekka pakko hankkia?

Vastaus: Jokaisella tohtoripromovendilla tulee olla miekka perjantain miekanhiojaisissa ja lauantain promootioaktissa. Miekka voi olla oma tai lainattu.