12.09.2017

Tutkijoiden yössä tapahtuu monenlaista - ohjelma

KEMIA - Materiaalien maailma: Alkemiasta käänteentekeviin uusiin materiaaleihin

Yhteyshenkilö: Aaron Mailman (aaron.m.mailman@jyu.fi)
Aika: klo 16:00 - 22:00 - Paikka: Kemian laitos, luentosali KEM1

Kemia on yksi luonnontieteiden perusosa-alueista, jotka tutkivat aineen ominaisuuksia. Modernin kemian lähtökohdat voidaan jäljittää varhaisten alkemistien kokeisiin. Kemia on tieteenä kehittynyt yksittäisten atomien ominaisuuksien tutkimuksesta monimutkaisten molekyylien ja kemiallisten sidosten muodostumisen (ja reaktioiden) tutkimukseksi. Kemialla on suuri merkitys jokapäiväisessä elämässä. Saamme kiittää kemiaa niin ilman laadusta kuin ruoan puhtaudesta sekä kaikista tavaroista, joita käytämme päivittäin. 

 • Alkuaineiden kemiaa ja niiden muodostamia yhdisteitä
 • Interaktiivinen laboratorio: Helppoja ja hauskoja laboratoriokokeita
 • Moderneja materiaaleja
 • Kemiaa tietokoneilla?

klo 18:00 - 18:45 Yleisöluento, KEM1, Juha Siitonen, Kemiaa toisin kuin tavallisesti (Suomeksi)

  • Mistä kemiassa onkaan kysymys? Tähän ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastauksia näyttävien demonstraatiokokeiden avulla.

klo 19:00 - 19:45 Demonstration lecture, KEM1, Juha Siitonen,Unconventional Chemistry (In English)

  • What's chemistry anyway? This and many other questions will be answered through striking demonstration experiments.

Interaktiivisen laboratorion ja demonstraatioiden lisäksi tarjolla on myös ohjattuja kiertokäyntejä kemian laitoksen moderneihin tiloihin ja laboratorioihin, mittalaitteiden esittelyjä sekä videoita ja postereita kemian laitoksen tutkimuksesta. 

 

FYSIIKKA: Perusrakennuspalikoista avaruussovelluksiin

Yhteyshenkilö: Arto Javanainen (arto.javanainen@jyu.fi)

Suuren suosion saaneet aamupäivän koululaiskierrokset kiihdytinlaboratoriossa on varattu täyteen. Ei huolta, kiihdytinlaboratorio ja fysiikan laitos on auki koko illan ja kaikki halukkaat pääsevät näkemään ja kokemaan fysiikan tutkimuksen riemua. Tervetuloa!

Aika: klo 14:00 - 23:00 - Paikka: Fysiikan laitos, kiihdytinlaboratorio, Accelerator Laboratory

Kiihdytinlaboratoriossa toimii useita tutkimusryhmiä, joiden tutkimusaiheet ulottuvat ydinfysiikasta teollisiin sovelluksiin. Tutkijoiden yö -tapahtuman aikana yleisö pääsee tutustumaan kiihdyttimen laitteistoihin ja tutkijoihin. Laboratorion tutkimusryhmät järjestävät useita esityksiä, joiden avulla ihmiset oppivat mm. kuinka ytimiä ja niiden rakennetta voidaan määrittää teoreettisesti ja käytännön kokeilla. Katsojat pääsevät näkemään kosmista säteilyä.  Osa demonstraatioista selvittää, miten ydinfysiikan menetelmiä voidaan hyödyntää mm. taideväärennösten selvittämisessä sekä satelliittien luotettavuuden parantamisessa. Halukkaat voivat tuoda omia pienikokoisia taide-esineitään analysoitavaksi.

  • 18:45-20:00 Suora yhteys CERN:iin: Tule kuuntelemaan, kun CERN:in tutkijat esittelevät sinne rakennetun peräkkäisten hiukkaskiihdyttimien sarjan. Ketju päättyy suureen hadronitörmäyttimeen, Large Hadron Collider (LHC), joka on maailman suurin hiukkaskiihdytin, ja samalla suurin laite mitä on koskaan rakennettu. Sessio sisältää haastatteluja ja sinulle avautuu mahdollisuus kysyä suoraan kysymyksiä CERN:in tutkijoille. Tapahtuma sisältää lyhyen alustuksen (15 min) Suomen osallistumisesta CERN:in kokeisiin.

BIOLOGIA: Huijauksen evoluutio

Yhteyshenkilö: Emily Burdfield-Steel (emily.r.burdfield-steel@jyu.fi)
Aika klo 14:00 - 22.00 (Museo 20.00) - Paikka: Keski-Suomen luontomuseo, Vesilinna, Ihantolantie 5 ja Bio- ja ympäristöteiteiden laitos Ylistö

 • 14:00 ja 17:00 (Keski-Suomen luontomuseo, Vesilinna, Ihantolantie 5. Museo auki klo 20 saakka)

Museossa pääset tutustumaan luonnossa tapahtuvaan huijaukseen eli erilaiseen käyttäytymiseen, väritykseen tai vaikkapa ääntelyyn liittyviä strategioita, joita eläimet käyttävät puolustautuessaan petoja vastaan, hankkiessaan ruokaa tai lisääntyäkseen. Esimerkkejä huijauksesta ovat esimerkiksi pesäloiset kuten käki, jotka antavat muiden lajien vanhempien kasvattaa jälkikasvunsa, tai kukkakärpäset, jotka yrittävät välttää saaliiksi joutumisen matkimalla pistävän ampiaisen tai mehiläisen väritystä välttääkseen tulemasta saalistetuksi. Jotkut lajit käyttävät huijausta myös ruuan hankintaan tai sopivan lisääntymiskumppanin löytämiseen. Luonnon ’huijaristrategioita’ esitellään museon kokoelmien sekä visuaalisen median keinoin.

Lisäksi voit kokeilla pelin avulla, kuinka eläimet yrittävät välttää tulemasta syödyksi.

 • 18:00 (Keski-Suomen luontomuseo, Vesilinna, Ihantolantie 5. Museo auki klo 20 saakka)

Darwin eli professori Janne Kotiaho johdattaa kävijät läpi näyttelyn tehden huomioita evoluutiosta. Kierroksen aikana selviää mm. se kuinka evoluutio toimii ja kuinka sitä voi luonnossa havaita. 

 • 18:00 - 22:00 (Bio- ja ympäristötieteiden laitos, Ylistönrinne)

Miksi ihmiset ovat niin hyviä yhteistyössä? Miten ryhmässä toimiminen ja yhteistyö ovat kehittyneet?
Tässä tapahtumassa vieras voi oppia ihmisen käyttäytymistä käsittelevästä tutkimuksesta Jyväskylän yliopistossa. Aikuisilla ja lapsilla on mahdollisuus osallistua erilaisiin peleihin, joiden avulla havainnollistetaan yhteistyön evoluutiota ja muita ryhmässä elämiseen liittyviä piirteitä. Voit vaikkapa osallistua peliin, jonka avulla havainnollistetaan miten yhteistyö ja ryhmässä eläminen hyödyttää lintuja esimerkiksi petoja vastaan puolustauduttaessa.

 

NANOTIEDETTÄ: Näe&Koe nano – Nanotiedettä kaikille

Yhteyshenkilö: Jussi Toppari (j.jussi.toppari@jyu.fi)

Koululaisvierailut mahdollisia myös aikaisemmin iltapäivällä, ota yhteyttä etukäteen.

Aika: 14:00 - 23:00 - Paikka Nanotiedekeskus (Nanoscience Center)

Yleinen käsitys nanotieteestä on, että se on jotain todella pientä mitä on mahdoton nähdä ja aivan liian monimutkaista ymmärtää, ja ehkä hieman pelottavaakin. Tämän käsityksen hälventämiseksi kaikilla on nyt järjestetyissä työpajoissa mahdollista itse kokeilla nanotieteessä käytettäviä menetelmiä ja nähdä ilmiöt makroskooppisessa koossa.

Kokeiluissa käytetään nanotieteen opetustarkoitukseen kehitettyä yksinkertaistettuja ja suurennettuja malleja, jotka selkeästi havainnollistavat metodeja. Lisäksi on mahdollista käydä tutustumassa vastaaviin oikeisiin laitteisiin ja ilmiöihin Nanotiedekeskuksen huippulaboratorioissa. Oppaina näillä labrakierroksilla toimivat Nanotiedekeskuksen omat tutkijat, jotka myös mielellään vastaavat kysymyksiin – nanotieteestä, tutkimuksesta tai vaikkapa tutkijan elämästä yleensä.  

Näe&Koe nano -työpajat (tunnin välein, kesto 15-30 min):

 • Atomivoimamikroskooppi AFM              (tasatunnein)
 • Matalat lämpötilat ja suprajohtavuus    (aina puolelta)
 • Nanopartikkelit ja molekyylit                 (tasatunnein)
 • Nanovalmistusmenetelmät                    (aina puolelta)

Laboratoriokierrokset (kumpikin puolen tunnin välein):

 • Kierros 1 (Liittyy työpajoihin 1,2 & 4)
 • Kierros 2 (Liittyy työpajoihin 3 & 4)

Yleisöluento klo 18:00 - 18:30 Sali YN121: Nano tuli Jyväskylään - Asiaa nanotieteestä ja sen historiasta Jyväskylässä

Lisäksi paikalla on NanoCinema, jossa pyörii lakkaamatta kuusi videota nanotieteilijöiden työstä ja visioista. Yleinen teema videoilla on koko tapahtuman yhteinen teema eli ”Muutos” sekä erityisesti tutkijoiden visiot tästä: "Kuinka nanotiede voi tehdä maailmasta paremman paikan?" Myös paljon yleistä tietoa on saatavilla esitysten muodossa sekä kysymällä paikalla olevilta tutkijoilta. 

  

KESKI-SUOMEN LUMA-KESKUS

Yhteyshenkilö: Anniina Koliseva (anniina.koliseva@jyu.fi)

Molemmat tapahtumamme ovat loppuunvaratut!

Aika 09:00 - 16:00 - Paikka: Fysiikan laitoksen 2. ja 3. kerroksen aulatilat, ja  Kemian laitos, oppilaslaboratorio

 • 09:00 - 10:00 ja 10:00 - 11:00: Fysiikan laitoksen 2. ja 3. kerroksen aulatilat (TÄYNNÄ!)

Mitä tiede on? LUMA-aiheisia aktiviteetteja lapsille

  • LUMA-aiheisia (matematiikka, fysiikka, kemia, biologia, tietotekniikka) toimintapisteitä 4-6 -vuotiaille lapsille
  • Tiedetoiminta toteutetaan kiertämällä pienryhmissä eri tiedepisteissä, jotka käsittelevät biologiaa, fysiikkaa, kemiaa, tietotekniikkaa sekä matematiikkaa ja tilastotiedettä.
  • Päiväkodeille suositellaan ennakkoilmoittautumista toimintaan. Ilmoitattehan lapsiryhmän koon sekä teille sopivan tiedetoiminta-ajan.
 • 10:00 - 16:00: Kemian laitos, oppilaslaboratorio (TÄYNNÄ!)

CSI-rikospaikkatutkimuksia koululaisille

  • 4.-9. luokkalaisille
  • Ratkotaan ryhmissä rikoksia kemian tutkimusten keinoin
  • Toimintapistettä varten ennakkoilmoittautuminen
  • Pystymme ottamaan pisteelle kerralla n. 20 oppilasta
  • Toiminnan kesto 60min.

INFORMAATIOTEKNOLOGIAN TIEDEKUNTA (Agora, Mattilanniemi 2)

IT-tiedekunnan kaikki tapahtumat ovat Agorassa, os. Mattilanniemi 2
Klo 9-14 paikkana on Lea Pulkkisen -sali (4. krs.), klo 15-20 Agoran Aula (1. krs.)

Koululaisryhmiltä pyydetään ennakkoilmoittautuminen: eeva.poykko@jyu.fi 
Suuren suosion saaneisiin työpajoihin on ilmoittautunut isoja koululaisryhmiä klo 10-17 välille - rajallisten resurssien vuoksi toivomme, että muu yleisö vierailisi työpajoissa klo 17-20 (samaan aikaan on mahdollisuus kuunnella luentoja Agoran Audiotoriossa 2)

TYÖPAJAT
 • Miltä punainen väri tuntuu? Tule kokemaan aistinäyttelyn jännittävyydet! Aistinäyttelyssä on tarjolla kaikkia aisteja kutkuttavia yllätyksiä lapsille ja lapsenmielisille. Tässä ympäristössä pääsette kokeilemaan ja kokemaan ihan kummallisia asioita, joita tutkijat ovat selvittäneet. Miten näköaisti huijaa ihmistä? Voitko kosketuksen perusteella tietää, minkä värinen jokin esine on? Tai mitä pöytä sanoo? Tule ottamaan selvää!
 • Mitä ohjelmointi oikein on? Tule tutustumaan ohjelmointiin sekä ohjelmoinnilliseen ajatteluun koulutusteknologian opiskelijoiden vetämiin työpajoihin. Työpajoissa riittää puuhaa sekä lapsille että aikuisille, koululaisille ja opettajille, kuin myös jo varttuneemmallekin väelle. Tule haastamaan omaa ajatteluasi ja ratkomaan visaisia pulmia sekä puuhaamaa toiminnallisiin pajoihin. (Klo 9-13 välillä työpajat on suunnattu koululaisryhmille, iltapäivällä ja illalla kaikenikäisille kävijöille. Päiväkotiryhmien työpajat toteutetaan LUMA-keskuksen toimintapisteellä, ks. LUMA-keskuksen tiedot yllä).
 • Millaista on tehdä VR-peliä? Game Lab -projektiryhmät kertovat kokemuksistaan. Tule kokeilemaan Vaara Games -ryhmän kehittämää virtuaalitodellisuuspeliä. Tilaisuudessa ryhmä kertoo kokemuksistaan pelialalla työskentelystä ja pelialan opiskelu- ja uramahdollisuuksista. Peli toimii Oculus Rift -virtuaalilaseilla ja se on kehitetty osana Jyväskylä Game Lab -hanketta, jossa kehitetään monitieteisiä ja ketteriä projektiopetusmenetelmiä pelialalle.
 • Lisätyn todellisuuden hiekkalaatikko: Tule näkemään ja kokemaan hiekkalaatikko uudella tavalla. Lisätyn todellisuuden hiekkalaatikko havainnollistaa kartan värien merkitystä ja vesimassojen käyttäytymistä. Syvyyskamera kuvaa hiekkalaatikon hiekan pinnanmuotoja ja videotykki lisää hiekanruskean todellissuden päälle väriä ja korkeuskäyrät. Voit rakentaa vuoria, laaksoja, järviä tai jokia – yksin tai kavereiden kanssa. Vesisimulaatio mahdollistaa erilaiset kokeet, kuten vaikka sen mitä tapahtuu jos pato murtuu. (Katso videolinkki aiemmin toteutetusta tapahtumasta)
 • Kuljetusten suunnittelupeli: Kuljetusten suunnittelu, esimerkiksi pakettien jakelua tekeville pakettiautoille, on haastava tehtävä – jopa tietokoneelle. Tässä pelissä tehtävänäsi on sijaistaa kuljetussuunnittelua tekevää ajojärjestelijää ja rakentaa mahdollisimman tehokkaita reittejä. Käytössäsi on loputtomasti identtisellä kantokyvyllä varustettuja pakettiautoja, joita voit käyttää toimittamaan tuotteita asiakkaille. Varo kuitenkin ylittämästä auton kantokykyä, sillä vain toteuttamiskelpoiset reitit ovat vertailukelpoisia tietokoneen tuottamiin ratkaisuihin ja suoritusaikaan. Pelissä on yhteensä 241 vaihtelevan vaikeaa pulmaa ratkottavaksi.
 •  Klo 17:00 - 20:00 Suurien aineistojen analytiikkaa: Tutustu Big Datan potentiaali liikunnan, terveyden ja hyvinvoinnin sovelluksissa -projektin alustaviin tuloksiin sekä oppimisanalytiikkaan. Kanna kortesi kekoon tutkimusaineiston kartuttamiseen ja avoimen tieteen edistämiseen - suu makiaksi!
LUENNOT, Auditorio 2, Agora (1. krs)
 • Klo 17:00 - 17:30 Rebekah Rousi: "Multisensoreality in IT - how the senses are informing the future internet", Rebekah Rousi. 
  In this lecture we discuss the human senses and how they are connected to emotions and experience, particularly when interacting with design (including information technology). We then discuss how the multiple senses are currently being integrated into interaction design and how they will shape the direction of IT interactions in the future. Examples are taken from national and international research and development on the future internet, human-robot interaction and virtual reality.
 • Klo 17:30 - 17: 40 Videoluento: Tuomas Kari: "Digitaaliset liikuntapelit"
 • Klo 18:00 - 19:00 Videoluento: Professori Jarmo Limnéll: Kyberturvallisuus osana tämän päivän turvallisuutta"
 • Klo 19:00 - 20:00 Videoluento: Professori Martti Lehto: "Kyberturvallisuuden tuottaminen"

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA: Yhdessä oppimista, oppimisen tukemista teknologian avulla ja lukusujuvuuden tutkimusta

Yhteyshenkilö: Jenni Ruotsalainen (jenni.m.ruotsalainen@jyu.fi)

Seikkailupaikat ovat täynnä.

Aika: 9:00 - 14:00 - Paikka: Ruusupuisto, Jyväskylän yliopisto, Alvar Aallon katu 9

Ruusupuisto kutsuu ESKAREITA ja EPPUJA tarinaseikkailuun!

Taikametsässä tapahtuu: Miltä tuntuu taikapöly? Entä miltä näyttää pikkupeikko? Mikä ihme pitää tuollaista ääntä? Osallistu opettajasi kanssa seikkailuun. Sen aikana kuunnellaan, ihmetellään, kysellään ja etsitään ratkaisuja yhdessä. Saat tutustua neljään toimintaan tunnin aikana. Ohjaajina ovat tulevat opettajat.

 

Aika: 15:00 - 19:00 - Paikka: Ruusupuisto, Jyväskylän yliopisto, Alvar Aallon katu 9

Miten teknologia liittyy oppimiseen?

Tule ja koe: Millaista on tulevaisuuden oppiminen, miksi teknologiaa tarvitaan ja miten teknologia voidaan valjastaa motivoivan oppimisen tueksi. Tutkimusperustaisen suunnittelun avulla voidaan luoda innostavia ja motovoivia oppimisen tiloja. Esittelemme Ruusupuistossa teknologian ja oppimisen mahdollisuuksia ja kerromme uusimmista tutkimustuloksista aiheeseen liittyen.

Joni Lämsä johdattelee simulaatioiden maailmaan 15-19. Lisäksi tutustuttavana mm. legorobotteja ja virtuaalitodellisuutta.

 

Aika: 11:00 - 18:00 - Paikka: Jyväskylän kaupunginkirjasto, Pääkirjasto, Vapaudenkatu 39–41

Lukisinko?

Oletko kiinnostunut tavastasi lukea? Haluaisitko sujuvoittaa tai nopeuttaa lukemistasi? Tule testaamaan lukusujuvuutesi sekä keskustelemaan Jyväskylän yliopiston tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa lukutaidosta.

 

HAUKKALAN SÄÄTIÖ, KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA: Varhaiskasvatus käännekohdassa?

Yhteyshenkilö: Päivi Fadjukoff (paivi.fadjukoff@jyu.fi)
Aika 10:00 - 16:00 - Paikka: Ruusupuisto, Alvar Aallonkatu 9, Helena-sali

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan siitä, mihin varhaiskasvatuksessa ollaan menossa!

Mikä on varhaiskasvatuksen ydintä?

Opiskelijoille, tutkijoille, kasvatusalan ammattilaisille ja vanhemmille suunnattu avoin asiantuntijaseminaari.

 • Aamupäivä on englanninkielinen ja ohjelma käynnistyy brittiläisen professori Mathias Urbanin kutsupuheenvuorolla:
  We can turn the tide: Reclaiming well-being and social justice as the foundation of early childhood education
 • Suomalaiset asiantuntijapuheenvuorot käsittelevät varhaiskasvatuksen jännitteitä:
  Millaisten paineiden takia varhaiskasvatusta pyritään kehittämään ja miten? Miten varhaiskasvatus koetaan?
  Työelämän näkökulma: Perheet ja lapsetko aina joustavat?
  Pyydettyjä puheenvuoroja käyttävät professorit Maarit Alasuutari, Liisa Keltikangas-Järvinen, Marja-Leena Laakso, Lea Pulkkinen ja Anna Rönkä, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, sivistyksen toimialajohtaja Eino Leisimo Jyväskylästä, sekä opetushallinnon ja vanhempainliiton edustajat.

Ilmoittaudu 26.9. mennessä! Lisätietoa: https://haukkalansaatio.com/2016/06/16/seminaari-varhaiskasvatus-kaannekohdassa-30-9-2016/

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON TIEDEMUSEO JA TAITEEN JA KULTTUURIN TUTKIMUKSEN LAITOS: Taika-aikamatka

Yhteistyössä Balassi-instituutti, Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus, Helsinki
Yhteyshenkilö: Saana Kataja-aho (saana.m.kataja-aho@jyu.fi)

Aika: 16:00 - 23:00 - Paikka -  Seminarium, S-rakennus ja Näyttelykeskus Soihtu, Seminaarinkatu 15

Tervetuloa taianomaiselle aikamatkalle ja toimintapolulle Seminariumiin ja Näyttelykeskus Soihtuun klo 16:00-23:00. Lapsille ja perheille työpajoja iltapäivällä ja alkuillasta klo 16:00-19:00 Vanhassa juhlasalissa ja lähiympäristössä. Tule mukaan: 

   • rakentamaan Experience Workshopin suurta kupolia klo 22 asti!
   • askartelemaan 4DFrame-malleja ja ihmettelemään onko taide matematiikkaa vai matematiikka taidetta Tangram –näyttelyyn klo 22 asti!
   • tutustumaan kiehtoviin matemaattis-taiteellisiin palapeleihin PolyUniverse, Gondos´ ScienTile, Jomili, Kati Gálin kokeelliset matot Unkarista, sekä yhdysvaltalaiset ITSPHUN, LUX BLOX, Zometool ym. klo 22 asti!
   • tapaamaan ensimmäistä suomalaista kansainvälistä mainetta niittänyttä tähtitieteilijää Anders Johan Lexelliä (Johan Stén) 1700-luvulta!
   • kokemaan vuorovaikutteinen videoinstallaatio Touch (Tuomas Tuomiranta), jossa voit virtuaalisesti maalata oman profiilisi ääriviivoilla valkokankaalle klo 22 asti!
   • kokeilemaan heilurimaalausta klo 16-18!
   • Taikapolku taskulamppujen valossa perheen pienimmille/perheille klo 17.30-18.30 ja vähän isommille klo 19 sekä klo 21. Opastettu kierros, näe Soihtu uudessa valossa!

Valon kaupunki toteuttaa upean teemavalaistuksen Seminarium-rakennukseen!

Tapahtumassa palkitaan Bridges Finland 2016 4D-haasteeseen osallistuneet nuoret suunnittelijat klo 16.00. Seminariumissa esiintyvät myös Sibelius-Akatemian opettaja, muusikko ja Les Lumiéres -tapahtuman taiteellinen johtaja Marja Rumpunen solistinaan sopraano Julia Korkman pukeutuneina 1700-luvun mukaan ”Agnesin sisaret: Matemaatikko ja taiteilijaklo 18.30-19.00. Tervetuloa myös visuaalisia illuusioita tarjoavaan Vivid spirit–taidenäyttelyyn! 

Menneen aikakauden tieteilijät ja taitelijat kohtaavat Soihdussa klo 20.00 lyhyen huumoripitoisen keskustelun merkeissä! Lyhyitä luentoja ja tietoiskuja historiasta ja taiteesta illalla 20.15- 21.00.

VAPAA PÄÄSY!


PSYKOLOGIAN LAITOS: Aivot

Yhteyshenkilö: Jarno Mikkonen (jarno.e.mikkonen@jyu.fi)
Aika: 17:00 - 20:00 - Paikka: Kauppakeskus Forum, 2.krs

Late Night with Aivot

Aivokuvantamisen tuloksista ja aivojen toimintaa kuvaavista mittauksista kasattu taidenäyttely. Tuitkija-taiteilijat esittelevät omia teoksiaan ja keskustelevat yleisön kanssa.

Tieteen hissipuhepiste. Psykologian laitoksen aivotutkijat kertovat lyhyissä tietoiskuissa kansantajuisesti tutkimuksestaan.

AivoDisko. Musisointia aivojen ollessa DJ.

Aika: 17:00 - 21:00 - Paikka: Mattilanniemi 6, Kärki-kiinteistö, MEG - aivotutkimuslaboratorio

Prinssi Ruusunen ja muita satuja aivoista

Avoimet ovet silmänliike, EEG ja MEG laboratorioihin. Yleisö toivotetaan tervetulleeksi seuraamaan ja ehkä osallistumaan tutkimuksiin. MEG laboratoriossa voi seurata meneillään olevaa unitutkimusta.

 

SOVELTAVAN KIELENTUTKIMUKSEN KESKUS: Avautuva oppimistila: Tulevaisuuden koulu

Contact person: Tamás Péter Szabó (tamas.p.szabo@jyu.fi)
Aika: 13:30 - 16:00 - Paikka: Valteri-koulu Onerva, Kukkumäentie 27 Jyväskylä

Avautuva oppimistila: tulevaisuuden koulu Valteri-koulu Onervan yhteisön näkökulmasta, omasta näkökulmastasi ja oppimisympäristöjen tutkijoiden näkökulmasta. Kutsumme sinut tutustumaan Valteri-koulu Onervan uusiin tiloihin, jonne opettajat, opiskelijat ja arkkitehdit ovat luoneet tulevaisuuden koulun, joka tuo koulutuksen kaikkien saataville. Ilmoittautumislinkki ja lisätiedot löydät täältä.

 

TAITEEN JA KULTTUURIN TUTKIMUKSEN LAITOS JA KIELTEN LAITOS: Arts of Belonging -tutkimushanke

Yhteyshenkilö: Saara Jäntti (saara.j.jantti@jyu.fi)
Aika: 15:00 - 19:00 Paikka: Musica, Boom box

 • Aika: 15:00 Arts of Belonging -tutkimushanke esittäytyy

Arts of Belonging - Kuulumisen kulttuurisuus, kiinnittymisen affektiivisuus ja materiaalisuus -hankkeessa tutkitaan paikkaan ja paikkoihin kiinnittymisen ja kuulumisen prosesseja. Tutkimuksen kohteena ja osin välineenä ovat eri taidemuodot ja kulttuurituotteet: elokuvat, valokuvat, erilaiset kirjoitukset blogeista romaaneihin, draama ja kulttuuriperintökohteet. 

 • Aika: 15:30 - 17:30 Merkitykselliset paikat Jyväskylässä. 

Valokuvakeräys ja keskustelu Antti Vallius käyttää tutkimuksessaan valokuvahaastatteluja ja visuaalista analyysiä. Tule ja tuo mukanasi valokuva itsellesi tärkeästä paikasta ja kerro sen tarina. Paikka voi olla edelleen olemassa tai jo kadonnut. Voit myös liittää kuvasi suoraan tapahtuman facebook-sivulle: https://www.facebook.com/groups/1137888602957423/?fref=ts

Tilaisuuteen tuodut perinteiset valokuvat on mahdollista kuvauttaa ja liittää ne tarinoineen Facebook-sivulle.

 • Aika: 17:30-18:00 Luova-tauko -hankkeen esittely

 • Aika: 18:00 - 19:00 Mitä kotiin kuuluu? Draamatyöpaja kodin merkityksistä

Saara Jäntti tutkimuksessaan soveltavaa draamaa tutkimuksen välineenä. Tule kokeilemaan, millaista tietoa draamalla voi tuottaa. Draamatyöpajan ohjaajana toimii Riku Laakkonen.

Kenelle: kaikille jyväskyläläisille

Kielinä suomi ja tarvittaessa englanti


KIELTEN LAITOS: Kirjoja, kirjoja!

Yhteyshenkilö: Outi Merisalo (outi.o.merisalo@jyu.fi)
Aika 18:00 - 20:00 - Paikka: Yliopiston kirjasto, 2. kerroksen seminaarihuone

Suomen laajin kirjahistoriallinen projekti TRALMAR (Tiedonvälitys myöhäiskeskiajalla ja renessanssissa, Suomen Akatemia ja Jyväskylän yliopisto 2013-2017) esittelee tutkimustaan: mitä tekstejä ihmiset lukivat käsin kirjoitetun kirjan kauden lopulla ja painetun kirjan kauden alussa. Tapahtumassa pääsee tutustumaan JYK:n inkunaabeleihin eli 1400-luvulla painettuihin kirjoihin projektin tutkijoiden johdolla.

TAITEIDEN JA KULTTUURIN TUTKIMUKSEN LAITOS: Hilpeät Hobitit ja Kuumat Kääpiöt - Fantasiaa tutkimassa

Yhteyshenkilö: Irma Hirsjärvi (hirsjarvi@gmail.com)
Aika 16:00 - 20:00 - Paikka: Agoran pääaula, Mattilanniemi 2

Uses of Fantasy on tutkimushanke, joka yhdistää laadullisen ja määrällisen tutkimuksen menetelmiä tutkiessaan Hobitti-fantasiaelokuvien vastaanottoa. SKR:n rahoittamaa hanketta (2016–2017) vetää Jyväskylän yliopiston nykykulttuurin tutkimuksen tutkija FT Irma Hirsjärvi. Jyväskylän yliopistolta mukana ovat myös tutkijatohtori Aino-Kaisa Koistinen, professori Raine Koskimaa, yliopistotutkija Urpo Kovala sekä tohtorikoulutettavat Maria Ruotsalainen ja Tanja Välisalo. Lisäksi hankkeessa työskentelee tutkijatohtori Jyrki Korpua Oulun yliopistolta.

Aberystwythin yliopiston professori Martin Barker koordinoi vuonna 2008 kansainvälisen tutkimuksen J. R. R. Tolkienin romaaneihin pohjaavien Taru Sormusten Herrasta -elokuvien vastaanotosta. Vuonna 2014 syntyi Barkerin aloitteesta maailmanlaajuinen tutkimusverkosto, The World Hobbit Project, joka keräsi 46 maassa ja yli 30 kielellä yleisöpalautetta Hobitti-fantasiaelokuvatrilogian katsojilta. Näin syntyi kaikkien aikojen kunnianhimoisin elokuvien vastaanottotutkimus: online-lomakkeella toteutettu yli 36 000 vastaajan tilastollinen ja laadullinen aineistonkeruu valmistui kesäkuussa 2015. Suomen osuuden keräyksen organisoi Nykykulttuurin tutkimuskeskus.

Vastauksia analysoimalla tutkimme, kuinka ihmiset katsovat (ja haluavat katsoa) tämänkaltaisia elokuvia ja mihin muihin toimintoihin elokuvan katsominen linkittyy (esim. kirjan lukeminen, verkkokeskustelut, tähtinäyttelijöiden seuraaminen, jne.) – ja kuinka tämä kaikki liittyy laajempiin yhteislunnallisiin ilmiöihin. Uses of Fantasy -hankkeen tutkijoilla on käytettävissään sekä Suomen että koko globaalisti kerätty aineisto. Opiskelijoiden on mahdollista käyttää hankkeen aineistoa opinnäytteessään.
 

 

TERVEYSTIETEIDEN LAITOS, GERONTOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS: Aktiivisena ikääntyminen - mite miten ja miksi?

Yhteyshenkilö: Mikaela von Bonsdorff (mikaela.vonbonsdorff@jyu.f)
Aika 14:00 - 17:00 - Paikka: Viveca 130, Rautpohjankatu 8, Hippos

 • Tutkijoiden live tietoiskut aktiivisena vanhenemisesta tasatunnein.
 • Mahdollisuus kokeilla ikääntymistutkimuksessa yleisesti käytettyjä testejä ja mittareita.
 • Avoimet ovet, millainen on ikääntymistutkija - tule katsomaan!  

MUSIIKKI: Tutustu Monitieteisen musiikintutkimuksen laboratorioihin – Musiikkikasvatus, Musiikki ja liike & Musiikkiterapia

Yhteyshenkilöä: Markku Pöyhönen (suomeksi) (markku.i.poyhonen@jyu.fi) ja Juan Ignacio Mendoza (englanniksi) (juigmend@student.jyu.fi)

Koululaisvierailut mahdollisia myös aamupäivällä tai iltapäivällä, ota yhteyttä etukäteen.

Aika: 10:00 - 18:00 - Paikka: Musica-rakennuksen pohjakerros (Music Department, näytä kartalla)

     Kaksi toimintapistettä, joissa vierailijat voivat kokeilla musiikkiteknologiaa, jota käytetään mm. musiikkiesityksissä, tutkimuksessa ja opetuksessa. Tervetuloa osallistumaan ja kokeilemaan musiikillista vuorovaikutusta teknologian avulla hauskalla ja luovalla tavalla – erityisiä taitoja ei vaadita! Vierailuja päiväsaikaan myös koululaisryhmille  – ota etukäteen yhteyttä ja sovi aika! Kummallekin toimintapisteelle mahtuu 25 osallistujaa samaan aikaan.

 • Musiikki ja liike -laboratorio (huone M014), klo. 10:00 - 13:00 and 14:00 - 18:00 

  Tutustu liiketutkimuslaitteistoomme ja miten sitä käytetään tutkittaessa miten ihmiset liikkuvat tehdessään ja kuunnellessaan musiikkia. Sinulla on myös mahdollisuus kokeilla musiikin ja liikeen tutkimukseen kehittämiämme musiikki-instrumentteja.

 • Musiikkiteknologian laboratorio (huone M015) klo. 14:00 - 18:00 

  Tule tutustumaan Edutorniin, joka on musiikkikasvatusteknologian tutkimuksen tuloksena kehitetty vuorovaikutteisen ja epämuodollisen oppimisen väline. Vierailijoilla on mahdollisuus kokeilla Edutornia ja siihen kytkettyjä monipuolisia moderneja instrumentteja.

Aika: 19:00 - 21:00 - Paikka: Musica-rakennuksen pohjakerros (Music Department, näytä kartalla)

     Opastettu tutustumiskierros Monitieteisen musiikintutkimuksen laboratorioihin. Kierroksella on kolme toimintapistettä, joissa esitellään Musiikin laitoksen hyvinvarustelua ja modernia tutkimusympäristöä, -välineistöä ja toimintaa.

 • Musiikkiterapian opetus- ja tutkimusklinikka (huone M007) 

  Tutustu musiikkipsykologian, musiikin kognition ja musiikkiterapian nykyaikaiseen tutkimukseen ja niiden käytännöllisiin sovelluksiin. 

 • Musiikkiteknologian laboratorio (huone M015)

  Musiikkikasvatusteknologian tutkimuksen tuloksena kehitetty uudenlainen fyysinen oppimisympäristö. Sinulla on mahdollisuus kokeilla Edutornia musiikin opiskelun välineenä.

 • Musiikki ja liike -laboratorio (huone M014) 

  Tule tutustumaan Edutorniin, joka on musiikkikasvatusteknologian tutkimuksen tuloksena kehitetty uudenlainen fyysinen oppimisympäristö. Sinulla on mahdollisuus kokeilla Edutornia musiikin opiskelun välineenä.

KOULUTUKSEN TUTKIMUSLAITOS: PISA-tehtäviä ja vinkkejä viisauteen

Yhteyshenkilö: Tiina Jakobsson (tiina.jakobsson@jyu.fi)
Aika 15:00 - 19:00 - Paikka: Ruusupuisto, Alvar Aallonkatu 9

 • PISA-tehtävät:Tule kokeilemaan miten sinulta onnistuu maailman kuuluisimman osaamistutkimuksen tehtävien ratkaiseminen.
 • Päivystävä dosentti: Tule kuulemaan dosentti Eeva Kallion vinkkejä ajattelusi kehittämiseen ja siitä miten tullaan viisaaksi.
 • Lisäksi esittelemme tutkimusta muulla tavoin.
   

TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT Oy: Teknologiasta tulosta - ihmisten parhaaksi

Yhteyshenkilö:  Elina Pääkkönen (elina.paakkonen@vtt.fi)
Aika: 14:00 - 20:00, Paikka: Agoran pääaula, Mattilanniemi 2

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy (www.vtt.fi) on Pohjois-Euroopan johtava tutkimus- ja teknologiayhtiö, joka tuottaa kansainvälistä kilpailukykyä lisääviä tutkimus- ja innovaatiopalveluita yrityksille ja julkiselle sektorille. Teemme teknologiasta tulosta – ihmisten parhaaksi.

  • Uudet tuotteet puukuidusta
   Muutos on totta myös metsäteollisuudessa. Raaka-ainetta Suomessa riittää, mutta mitä uutta siitä voisi tehdä? Kuitujen vaahtorainaus mahdollistaa aivan uudenlaiset kuitutuotteet ja niillä voidaan tulevaisuudessa korvata synteettisiä tuotteita esimerkiksi pakkaamisessa ja rakennusteollisuudessa. Tule ideoimaan lisää kanssamme!
  • Tutustu bioraaka-aineiden ja polttoaineiden ominaisuuksiin
   Mitä polttoaineiden tärkeimmät ominaisuudet ovat? Mitä erilaisia raaka-aineita voidaan hyödyntää energian tuotannossa? Miltä ne näyttävät? Tule tutustumaan, kysymään lisää ja osallistu kilpailuun!

SIMHE-UniPID: Haluatko tietää yliopistosta? Tukea ja ohjausta hakemiseen?

Lue lisää SIMHE-UniPID –projektista

Yhteyshenkilö: Marita Häkkinen (marita.h.hakkinen@jyu.fi)
Aika: 15:00 - 19:00 - Paikka: Agoran pääaula, Mattilanniemi 2

Löydä oma opintopolkusi yliopistossa!

Oletko kiinnostunut yliopisto-opinnoista Suomessa? Missä kaupungissa haluaisit opiskella? Entä mitä tieteenalaa? Haluatko tietää lisää yliopistoon hakemisesta? Tarvitsetko tukea tai ohjausta hakemiseen? Oletko opiskellut tai työskennellyt aiemmin, ja mietit, voitko sisällyttää aiemmin oppimaasi tulevaan tutkintoosi? Pistäydy SIMHE-UniPID standillamme kysymässä ja keskustelemassa lisää korkeakoulutusmahdollisuuksista Suomessa!

SIMHE tutkimusaiheen arpajaiset  

Jokaisessa ihmisessä asuu pieni tutkija… Mutta kumpi oli ensin? Kana vai muna, tutkija vai hänen tutkimusaiheensa?

Haluaisitko tehdä tutkimusta, mutta etsit yhä kiinnostavia ilmiöitä tutkittavaksi? Etkö ole varma siitä, mitä metodia tai teoriaa käyttäisit?

Anna keveiden mutta sisällöllisesti painavien SIMHE-tutkimusarpajaisten auttaa!

Tarjoamme ajankohtaisia teemavaihtoehtoja ja/tai ehdotuksia teorioiksi ja metodologiaksi. Tule, arvo ja inspiroidu!

 

FinCEAL-UniPID : Kehitystä, tutkimusta ja innovaatioita

Lue lisää projekteistamme osoitteesta

Aika: 16:00 - 20:00, Paikka: Agoran pääaula, Mattilanniemi 2

Tutkijoiden yön Muutos-teeman alla FinCEAL keskittyy siihen kuinka muutosta tehdään: miksi ja miten käsitellään kansainvälisen kehityksen polttavia aiheita?  Onko kehitysyhteistyöllä vaikutusta globaaleihin ongelmiin, vai yrittääkö kehitysyhteistyö pysyä muuttuvan maailman kelkassa?

 • Mikä on suomen ja meidän jokaisen rooli tässä kaikessa?

FinCEAL+ esittelee lyhyesti nykyistä suomalaisten yliopistojen kehitys- ja innovaatioyhteistyötä Afrikkalaisten, Aasialaisten ja Latinalaisen Amerikan instituutioiden kanssa. Apurahojen ja informaatiopankkien kautta tutkijat ovat kiinnostuneita kohtaamaan globaaleja kysymyksiä. Oletko sinä? Ota osaa keskusteluun ja katso minkälainen sinun roolisi voisi olla globaalissa kehityksessä.

 • Anna sanasi kuulua!

Mitä asioita pidät tärkeänä? Minkälaisen tulevaisuuden haluaisit nähdä? Mitä kehitys tarkoittaa kriisien aikana (esim. työttömyys, leikkauspolitiikka, ilmastonmuutos, turvallisuusuhat)? Tule mukaan kritisoimaan ja tuomaan näkökulmasi esille sellaisen muutoksen puolesta, jollaista haluaisit itse nähdä.

 

EU KULMA

Yhteyshenkilö: Henna Gustafsson (henna.m.a.gustafsson@jyu.fi)
Aika: 13:00 - 20:00, Paikka: Agoran pääaula, Mattilanniemi 2


EU KULMASTA löydät ajankohtaista tietoa Euroopan Unionista, EU:n tutkimusrahoituksesta sekä pääset tutustumaan EU-rahoitteisiin tutkimushankkeisiin ja tutkijoihin.  

 

KESKI-SUOMEN MUSEO: Arkeologian työpaja

Yhteyshenkilö: arkeologi Miikka Kumpulainen (miikka.kumpulainen@jkl.fi)
Aika: 17:00 - 19:00, Paikka: Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7, työpajatila Kontti 2. krs.

Arkeologia on tiede, joka tutkii menneisyyttä fyysisten jälkien perusteella. Arkeologien tutkimusaineisto koostuu pääasiassa esineistä, vanhoista kartoista, maaperässä olevista ihmisten jättämistä jäljistä, eläinten ja kasvien jäännöksistä sekä haudoista.

 Tule tutustumaan miten arkeologi tutkii ja dokumentoi. Työpajassa pääset tutkimaan tuhansia vuosia vanhoja esineitä. Opit miten dokumentaatio on muuttunut aikojen saatossa ja mihin suuntaan se on menossa tulevaisuudessa. Oma osio myös metallinpaljastinharrastukselle. Työpaja nonstop, ei vaadi ilmoittautumista.

 

JYVÄSKYLÄN SIRIUS: Tähtien taikaa

Yhteyshenkilö: Arto Oksanen ()
Aika: 20:00 - 23:00, Paikka: Rihlaperän observatorio

Jyväskylän Siriuksen Rihlaperän tähtitornilla on avoimet ovet kello 20-23. Selkeällä säällä mahdollisuus katsoa kaukoputkella erilaisia tähtitaivaan kohteita, pilvisellä säällä laitteiden esittelyä ja mahdollisuus kysyä tähtitieteestä ja tähtiharrastuksessa. Tähtitorni löytyy Rihlaperästä Kyllön terveysaseman ja Kypärämäen välistä. http://www.ursa.fi/yhd/sirius/sivut/upkuvat/kartta.gif

 

Aika: 20:00 - 23:00, Paikka: Fysiikan laitos, luentosali FYS5

Havaitseminen Hankasalmen etäkäytettävällä observatoriolla. Demonstraatio kuinka Suomen ainoalla etäkäytettävällä teleskoopilla tehdään tähtitieteellisiä havaintoja ja mitä sillä voidaan tutkia. Sään salliessa live-havaitsemista ja pilvisellä säällä esitellään aikaisemmin tehtyjä havaintoja.