Muualla

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen ohjelman näet tästä linkistä.

Toisia todellisuuksia -työpaja ja näyttelykierros koululaisryhmille
9.00-10.30
10.30-12.00
12.00-13.30
13.30-15.00
Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23
Mitä me aistimme ja miten voisimme ylittää tyypillisen todellisuuden havainnointimme rajat? Työpaja liittyy lisättyyn todellisuuteen ja Toisia todellisuuksia -näyttelyn sisältöihin. 1,5h kokonaisuudessa luokka max. 24 opp. tutustuu ohjatusti näyttelyyn sekä tutkii opettajaksi opiskelevien suunnittelemassa työpajassa. Huom! ilmoittautuminen vain tämän lomakkeen kautta: 
https://www.lyyti.fi/reg/Toisia_todellisuuksia_tyopaja_ja_nayttelykierros_koululaisryhmille_1761

Jälkien jäljillä
09.00-10.00
10.00-11.00
Luontomuseo, Vesilinna

Eläinten jälkien tunnistamistyöpaja eskareille (varauksesta, max 10 lasta/paja)

Kepplerin planeettaportaat 
10.00–20.00 Musica, kellarikerroksen portaat
Musica-rakennuksen ensimmäisestä kerroksesta johtaa kellarikerrokseen soivat portaat, joita kävelemällä havainnollistetaan, minkälaisia musiikillisia asteikkoja matemaatikko Keppler (1571-1630) yhdisti planeettojen elliptisiin ratoihin.

Pythagoraan soivat planeetat
10.00–20.00 Musica, alakerran käytävä
Musican kellarikerroksen käytävän lattialla on kehon kosketuksen tunnistavia ja säveliä tuottavia ”planeettoja”. Kävelemällä planeettojen päällä ne synnyttävät sävelkorkeuksia, joita Pythagoras (582-496 eaa.) kuvitteli planeettojen tuottavan (”sfäärien harmoniat”).
 
Planeettojen musiikki - ”Sfäärien harmoniat”
10.00–20.00 Musica, Mocap-laboratorio (M014)
Laboratorioon on rakennettu installaatio, missä videolta voi  nopeutettuna seurata planeettojen vuodenkiertoa taivaankannella. Samalla taustalla soi planeettojen liikettä seuraava äänimaisema. Salissa on uutta musiikin kosketusteknologiaa hyödyntävä ”planeettasoitin”. Sitä soittamalla voi kuulla planeettojen säveliä, joita matemaatikko Keppler (1571-1630) ajatteli planeettojen kiertoratoihin liittyvän.

StepDrums - AskelRummut
10.00–20.00 Musica talo, BoomBox (M106)
Musiikin ja liikunnan yhdistävää StepDrums eli AskelRummut soitinta soitetaan kävelemällä, juoksemalla, liikkumalla tai millä liikkeillä soittaja itse haluaa. Tule testaamaan uutta ja innostavaa ”kuntovälinettä” ja soita vaikkapa juoksemalla ja hyppimällä rumpuja mielimusiikkisi mukana.
 
Ääni-installaatio
10.00–22.00, Musica, Auditorio (M103)
Uusi interaktiivinen äänijärjestelmä tuottaa ääntä liikehavainnon avulla. Tämä on osa meneillään olevaa tutkimusta. Vierailijat tallennetaan videolle ja äänelle heidän ollessaan Auditoriossa. Huomaathan että tallennettua materiaalia käytetään tutkimukseen ja viestintään.

Musiikkiteknologia
Kierrokset 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00
Voit varata kierroksen kaikkiin avoimiin Musica-rakennuksen aktiviteetteihin. Huomaathan että ääni-installaatiossa otetaan mm. videokuvaa, jota käytetään tutkimukstarkoituksiin. Mikäli ryhmääsi ei saa kuvata, voitte vierailla vain neljässä muussa pajassa. 

Keltainen kirjasto − Jyväskylän yliopiston kirjastorakennuksen vaiheita 
10.00-18.00 Jyväskylän yliopiston pääkirjasto
Yliopiston kirjastorakennuksesta ja arkkitehti Arto Sipisestä (1936–2017) kertova näyttely. Näyttelyn avajaiset klo 14, puhujana arkkitehti Jonas Malmberg, Docomomo Suomi Finland ry:n hallituksen jäsen. Arkkitehti Päivi Lukkarinen vetää avoimia kiertokäyntejä alkuperäisasuisessa JYUn kirjastossa klo 15 ja 17. Muistitiedonkeruu kansalaisille kirjastomuistoista.

Tule pistäytymään toisiin todellisuuksiin!
17.00-20.00 Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23
Avoimia työpajoja lisätystä todellisuudesta Toisia todellisuuksia -näyttelyyn liittyen. Työpajapisteet ovat saaneet inspiraationsa näyttelystä ja sopivat koko perheelle!  Työpajat ovat lyhyitä, kokeilumaisia pisteitä, joissa tutustutaan valon avulla tehtyihin illuusioihin, tarkastellaan ilmastonmuutosta taiteen keinoin, tuotetaan valokuvia pitkällä valotusajalla, luodaan taidetta valojen ja varjojen avulla sekä tehdään saippuakuplia kemistin tavoin. Työpajapisteet on toteutettu Jyväskylän yliopiston opettajaksi opiskelevien johdolla.

Professorien Pyöreä Pöytä - puhe on tieteestä
17.00–18.00 Livestream radio-ohjelma (ei yleisöä)
Me Pyöreän Pöydän rita... professorit olemme kiinnostuneet tieteestä laajasti ja haluamme oppia tuntemaan myös muiden alojen aihealueita kuin omamme. Pyöreässä Pöydässä taloushistorian tutkija Jari Ojala, aktiivista vanhenemista tutkiva Taina Rantanen, ja nanobiologi Janne Ihalainen keskustelevat ja kertovat omien alojensa viimeisistä löydöksistä. Keskustelua johtaa teoreettinen nanofyysikko Tero Heikkilä. Sivustolle tuleva chat-ikkuna mahdollistaa kysymysten esittämisen professoreille keskustelun aikana. Linkki lähetykseen tulee tähän osoitteeseen: https://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/science/nsc/professorien-pyorea-poyta/suora

Avoimet ovet tähtitornilla!
20.00-24.00 Rihlaperän tähtitorni 
Jyväskylän Siriuksen Rihlaperän tähtitornilla on avoimet ovet kello 20-24. Selkeällä säällä mahdollisuus katsoa kaukoputkella erilaisia tähtitaivaan kohteita, pilvisellä säällä laitteiden esittelyä ja mahdollisuus kysyä tähtitieteestä ja tähtiharrastuksessa. Tähtitorni löytyy Rihlaperästä Kyllön terveysaseman ja Kypärämäen välistä.