27.09.2017

Sinikka Kauhanen 27.9.2017: Hirvillä ratsastavat miehet

Lähdin graduni kanssa matkaan, jossa tärkein työkalu oli viidakkoveitsi. Maailma, ja varsinkin viestintään liittyvä teknologia, muuttuu nopeasti ja välillä tuntuu, ettei akateeminen ympäristö oikein kestä mukana. Huomasin tämän itse etsiessäni viittaustyyliä some-aineistoon ja ainut mitä löysin, oli ohjeistus CD-ROMia varten.

Graduni ei ole vielä ihan valmis, sillä sen esitarkastus ja käsittely ovat vielä tekemättä. Siksi keskitynkin seuraavassa tekstissä pelkän toteutuksen läpikäymiseen.

Työni käsittelee Piraattipuoluetta ja Twitterin #piraattipuolue-viestien pohjalta puolueesta syntyvää kuvaa. Twiitit keräsin ajalta, joka kattoi kuukauden ennen vuoden 2015 eduskuntavaalien virallista äänestyspäivää. Reilut 800 kuvakaappausta, yhteensä lähemmäs 850 twiittiä. Onneksi merkkirajoitus on liverryksissä edelleen voimassa.

Jo ensimmäisessä graduseminaari-istunnossa ohjaajani kertoi, että graduni, jos se valmistuisi, tulisi olemaan laitokseni ensimmäinen Twitter-pohjainen opinnäytetyö. Kaksi aiempaa on kuulemma aloitettu, mutta ne eivät ole koskaan nähneet päivänvaloa. Ihmettelin. Twitter on ehdottomasti lempisomealustani ja nautin sen kanssa puuhastelusta. Gradu itsessään on suurehko työ, mutta ajalla ja opiskeluvuosien mittaan treenatuilla istumalihaksilla sekin olisi varmasti selätettävissä.

Ihmetys kaikkosi. Ongelma ei ollut tekemisessä, olin koko prosessin ajan hyvin innoissani. Käytäntö tuli vastaan. Ensinnäkään piraatteja ei ole tutkittu paljoakaan, joten en voinut turvata aiempiin tuotoksiin. Käyttämäni lähiluvun metodi vaati paljon aikaa, sillä lukukertoja oli tehtävä useita ja niiden väliin oli mielellään saatava päivä tai pari. Tutkimus oli pääasiassa pelkkää empiriaa, jota tukemaan yhdestä tutkimuskirjasta löytyi keskimäärin puolikas sivulause. Etnografinen tutkimusote antoi paljon liikkumatilaa ja toimi täysin vain omien päätöksieni mukaan.

Kaikista suurin ongelma oli kuitenkin se, ettei aineistoni ollut kovin akateeminen – ainakaan perinteisellä mittapuulla. Jouduin selittämään auki muun muassa Ylilaudan arvostuslankoja (ja viittaamaan paremman puutteessa empiiriseen tutkimukseen), eri meemien käyttötarkoituksia ja perustelemaan tiettyjen sanaleikkien (Piraattipuolue + vaaliteltoilla tarjoiltu ”vaali-ROM[mi]”) hauskuutta. Urbaani sanakirja lauloi ja Taru sormusten herrasta -leffoista otetut, meemeiksi muokatut kuvat analysoitiin jokaista hirvellä ratsastavaa haltiajäbää myöten. Seuraavassa hetkessä olinkin jo päätynyt toiseen ääripäähän ja analysoin hyvinkin ikiaikaista talouspolitiikkaa. Ja sitten siitäkin tehtiin meemi.

Työ oli hidasta, koska jouduin jatkuvasti keksimään paitsi pyörää myös sen tarkoitusta uudelleen.

Graduni arviointi on tosiaan vielä edessäpäin. Olen huolestunut siitä, kuinka akateemisesti päteväksi työni nähdään, johtuen juurikin viittauksista sellaisille sivustoille kuten Know your meme ja Riemurasian mediakortti. Internetin maailmassa on paljon asioita, jotka ymmärrämme, mutta joita emme osaa selittää. Tiedämme, millaista tunnetta mikäkin palstoilla pyörivä meemi kuvastaa, mutta minkäänlaista virallista tietoa näistä ei ole. Moni tutkimus, joka somen pohjalta tehdään, saattaa vanheta jopa vuodessa.

Somen merkitys ihmisten elämässä kasvaa koko ajan. Samasta syystä sitä tutkitaan yliopistoissa väitöskirjatasollakin koko ajan enemmän. Olisi siis varmaan olennaista, että graduohjeet päivitettäisiin vastaamaan aikaansa.