27.09.2017

Tarja Koponen 31.1.2017: Gradulaatiosta eteenpäin

Yliopisto on täynnä ystävällisiä gradukätilöitä sekä tsemppaavia doulia.

koponen tarja.jpgToisilla se ilmenee gradukuumeena, kun taas toisilla gradulaatio käynnistyy puhtaasti rationaalisin syin: opintopistekello tikittää.

Gradulaatio ei vielä johda valmiiseen graduun. Gradulaatio pitää kuitenkin tapahtua, jotta pääsee eteenpäin. Se voi tulla vaikka kesken luennon ahaa-elämyksenä, toiset kuvaavat sen tapahtuneen tosielämän ongelmia ratkoessa.  Gradulaation tunnistaa yleensä mieleen nousevasta kysymyksestä: voisiko tästä syntyä gradu?

Valitettavasti jokainen gradulaatio ei johda valmiiseen lopputulokseen. Joskus gradun perimä on niin monimutkainen, ettei se ole elinkelpoinen, mutta useimmiten syy jää mysteeriksi. Ei kannata kuitenkaan lannistua, vaan jatkaa valoisin mielin opiskelija-arkea yliopistolla. Säännöllinen opiskeluelämä luo hedelmällisen pohjan gradulaatiolle, ja niitä voi opiskelu-uransa aikana saada useitakin.

Gradulaation hedelmöityttyä alkaa tapahtua vilkasta tiedonhakua ja käsitteellistä määrittelyä: gradun teoreettinen viitekehys alkaa muotoutua, tutkimuskysymykset löytyvät, metodit hahmottuvat. Vaihe voi kuluttaa tekijänsä energiaa valtavasti, ja jopa hormonitoiminnan muutokset ovat luonnollisia. Niin sanottuja PGS (pre graduation symptoms) –oireita ei kannata jäädä liiaksi potemaan, sillä vaivaan on monenlaisia lievityskeinoja: raitis ulkoilma, liikunta sekä ystävien tuki.

Gradun kehittymistä seurataan säännöllisesti seminaareissa, joissa saa vertaistukea sekä arvokasta asiantuntijatietoa niin sanotusta graskaudesta. Neuvoja ja niksejä gradunteosta on saatavilla valtavasti, mutta kannattaa muistaa, että graduja on tehty jo maailmansivu, eikä yhtä oikeaa tapaa ole. Se, missä muodossa raportoit tulevan gradusi, ja käytätkö esimerkiksi RefWorksia lähdeviittauksessa, on lopulta sinun oma päätöksesi.

Jossain keskivaiheilla gradun tekemistä on tavallisesti seesteinen ja monin tavoin iloinen vaihe: graduntekijä on sopeutunut ajatukseen gradun syntymästä, ja gradutiedosto alkaa mukavasti pyöristyä. Ensimmäiset analyysit alkavat näkyä ja ajatukset viipyilevät ehkä jo gradun tulevassa nimessä. Kaikki haluaisivat jutella gradustasi, mutta muista, että siihen koskeminen ei ole sallittua ilman sinun lupaasi.

Gradun laskennallinen valmistumisaika on yhdeksän kuukautta. Hyvin harva gradu on kuitenkaan syntynyt täsmälleen laskettuna aikana. Joskus ne putkahtavat etuajassa. Hyvin tavallista toisaalta on, että laskettu aika ylittyy, ja nämä ylimenevät päivät voivat olla graduntekijälle varsinainen hermojen koetus. Loppugraskaudessa tavallisia vaivoja ovat väsymys, uupumus ja kalvava epävarmuus lopputuloksesta. Graduntekijä toivoo voivansa peruuttaa koko jutun, haaveilee ehkä jopa alan vaihtamisesta. Tietokone käy kömpelöksi gradun viedessä valtaosan sen kapasiteettia.

Ole sitkeä, olet pidemmällä kuin arvaatkaan. Suuri päivä koittaa ajallaan ja - gradu syntyy! Joskus gradut ovat tarvinneet syntyäkseen erilaista (lääketieteellistä?) apua, toiset syntyvät luonnonmukaisesti. Kuuntele itseäsi äläkä tässäkään vaiheessa unohda pyytää apua. Yliopisto on täynnä ystävällisiä gradukätilöitä sekä tsemppaavia doulia.

Siinä se sitten on, vastasyntynyt gradu, laitoksensa määrittämissä värikansissa. Katso sitä tarkkaan äidillisellä rakkaudella: se on sinun luomuksesi. Sinun ajatuksesi perimänään se on tullut jäseneksi tieteellisen tiedon maailmaan.

Kirjoittaja on suomen kielen opiskelija ja hänellä on kolme lasta ja pian kaksi gradua. Hänen ensimmäinen gradunsa käsittelee ryhmän toimintakulttuurin muodostumista.