Sari Pöyhönen: Syksyn sävel

Sari Pöyhönen, kuvaaja Pietu Viitanen

On lokakuu vuonna 2015. Istumme sinun keittiössäsi. Vastatusten, assam-teetä siemaillen. Lapsesi leikkivät olohuoneessa. Olemme tunteneet vasta muutaman tunnin. Olen tutkija, sinä turvapaikanhakija. Minua kiinnostaa sinun päätymisesi Suomeen, arkesi vastaanottokeskuksessa, mietteesi tulevaisuudesta. Olet näyttänyt hääkuvasi. Se on matkannut yli monen meren. Puolisosi on kadonnut tai kuollut. En tiedä, kumpi on lohdullisempi vaihtoehto. Sinä yrität selvitä arjesta, tarjota lapsillesi turvallisen koulun ja tulevaisuuden. Oma tulevaisuutesi pelottaa. Et halua puhua siitä.

Kysyn: ”Do you have any idea for how long does it take to get the decision from Migration office?”
Vastaat: “I don’t have a plan B.“

YK:n lähteiden mukaan vuonna 2015 maailmassa arvioitiin olevan yli 65 miljoonaa ihmistä, jotka olivat joutuneet lähtemään maastaan vastoin tahtoaan. Heistä yli 21 miljoonaa oli pakolaisia. Yli puolet pakolaisista olivat maista, jotka Suomessakin tunnetaan:  Somaliasta, Afganistanista ja Syyriasta. 

Vuosi 2015 oli poikkeuksellinen myös Suomessa. Yli kymmenkertainen määrä turvapaikanhakijoita, enimmillään yli 200 vastaanottokeskusta ja ryhmäkotia. Suomen maahanmuutto-, pakolais- ja turvapaikkapolitiikan linjauksia määriteltiin niin valtioneuvostossa kuin huoltoasemilla. Vapaaehtoisia ilmoittautui auttamaan, kaivoi kaappinsa talvivaatteista ja lasten leluista. Olipa paikalla niitäkin, jotka ottivat mukaansa kättä pidempää.

Kysyt: ”Do I have to be afraid here?”
Vastaan:  “I honestly don’t know.”

On syyskuu 2016. Olet saanut neljän vuoden oleskeluluvan kahden lapsesi kanssa. Olet yksi niistä harvoista, joiden päätös on ”positive”. Istumme sinun keittiössäsi. Vastatusten, assam-teetä siemaillen. Kollegani pelaa shakkia kuopuksesi kanssa. Et tiedä vieläkään, mitä puolisollesi on tapahtunut. Yrität kääntää uuden sivun elämäsi kirjassa, mutta vanhat sivut käpertyvät väkisin luettaviksesi. Uutta luottavaisuutta näen kuitenkin silmissäsi.

Kysyn: ”What do you think about your future?”
Vastaat: “I want to grow old here.”

Sari Pöyhönen, professori, Soveltavan kielentutkimuksen keskus 24.11.2016

www.jyu.fi/jagborioravais