09.10.2017

Sopin palvelut opiskelijoille

300x300.png

Korkeakoululiikunta

Liikuntatarran tilalle on tullut liikuntamaksun mobiilikuitti. Liikuntamaksu maksetaan kausittain (syksy/kevät/kesä) yliopiston verkkomaksupalveluun ja maksusta saatu kuitti on pääsylippu korkeakoululiikunnan tunneille, vuoroille ja kuntosaleille. (Syksy 2017 on siirtymäkautta, jolloin halutessa voi hakea vielä tarran Soppi-kaupasta.)

Liikuntamaksut 2017-2018
Syyskausi (16.8.-31.12.2017) 40 euroa
Kevätkausi (1.1.-30.4.2018) 40 euroa
Kesäkausi (1.5.-31.8.3018) 20 euroa
Maksu sisältää ryhmäliikuntatunnit, palloiluvuorot ja kuntosalipalvelut.

Näin maksat liikuntamaksun ja näytät kuitin:
Maksaminen onnistuu vain, jos olet ilmoittautunut yliopistoon kuluvalle lukuvuodelle. (Lisätietoja yliopistoon ilmoittautumisesta). Ilmoittautumiseen liittyvissä ongelmatapauksissa ota yhteyttä .

 1. Kirjaudu korkeakoulusi tunnuksilla verkkomaksupalveluun osoitteessa: www.korkeakoululiikunta.fi/fi/liikuntamaksu
 2. Maksa maksu ohjeiden mukaisesti
 3. Maksun jälkeen saat selkeän .pdf-muotoisen kuitin sähköpostiisi
 4. Tarkastusta varten ota puhelimestasi kuitti näkyviin ennen liikuntasaliin menoa.

Myös värillinen, tulostettu kuitti käy tositteeksi maksusta. Kuitin lisäksi pidäthän mukanasi myös opiskelija- tai henkilökuntakorttiasi tai –todistusta.

Esimerkki liikuntamaksun mobiilikuitista: kuitissa näkyy henkilön nimi, lukukausi (ja värikoodi) sekä QR-koodi, jonka skannaamalla voi tarkitaa maksutiedot tarvittaessa.

Liikuntamaksun mobiilikuitti

Siirtymän helpottamiseksi voit yhä maksaa syyskauden liikuntamaksun käteisellä tai pankkikortilla Soppi-kaupassa, mikäli verkkomaksupalvelun käyttö ei ole kohdallasi mahdollista. Suosittelemme kuitenkin kaikille verkkomaksua ja mobiilikuitin käyttöönottamista!

Ohje kuitin tallentamiseksi ja näyttämiseksi:

Kuitin voi ottaa mukaansa ja näyttää usealla tavalla

 1. Kuitti on mahdollista aina kaivaa sähköpostista ja näyttää sieltä.
 2. Kuitin voi tallentaa pdf-tiedostona laitteelle ja näyttää sieltä.
 3. Voit ottaa kuitista kuvakaappauksen (screenshot), jolloin kuitti tallentuu kuvaksi kännykkääsi. Kuvien näyttämiseksi et tarvitse verkkoyhteyttä. Kuvakaappaus onnistuu näin:
  1. iPhone: Avaa kuitti näkyviin. Paina yhtä aikaa virtapainiketta ja koti-painiketta, kunnes ruutu välähtää ja kuva tallentuu.
  2. Android: Avaa kuitti näkyviin. Paina yhtä aikaa virtapainiketta ja äänenvoimakkuuden vähennyspainiketta TAI virtapainiketta ja koti-painiketta, kunnes ruutu välähtää ja kuva tallentuu. 
 4. Voit tallentaa suoran linkin kuittiin niin, että kännykän näytölle tulee kuvake, jota klikkaamalla kuitti latautuu suoraan.
 5. Voit tulostaa kuitin ja näyttää sitä. Suosi väritulostusta, sillä kuitissa näkyy lukukauden tunnusväri, joka on ohjaajien helpompi ja nopeampi tarkastaa.
 6. Kuitin saa myöhemminkin ladattua itselleen ja vaikka sitten lähetettyä omaan sähköpostiinsa, kun kirjautuu uudelleen liikuntamaksun maksusivulle. Siellä näkyy otsikon ”Maksun kuvaus ja kuitti” alla linkki kuittiin. Linkkiä klikkaamalla kuitin saa ladattua itselleen.
 7. Suoran linkin tallentaminen puhelimen koti-näytölle (iOS):

Avaa kuitti sähköpostin kautta ruudulle

Mobiilikuitin tallennus 1
Valitse toiminnoista sopiva tallennus
Mobiilikuitin tallennus 2
Valitse Tallenna Koti-ruudulle
Mobiilikuitin tallennus 3
Kirjoita linkille selkeä nimi ja paina "Lisää"
Mobiilikuitin tallennus 4

Vastaavaa logiikkaa voit käyttää Android-laitteissa. Selaimen valikosta löytyy toiminto "Lisää pikakuvakkeeksi alkunäyttöön" tms.

 

Osallistumisoikeus korkeakoululiikuntaan

Voit tarkastaa osallistumisoikeutesi korkeakoululiikunnan sivuilta.

Kampusopastus

Luentosali hukassa? Tentaattorin yhteystiedot unohtuneet? Kampuksen historia kiinnostaa? Kysy vinkkejä ja neuvoja Sopista. Meiltä saat sekä kampus- että kaupunkikarttoja. Henkilökunnan yhteystietohaku löytyy yliopiston verkkosivuilta. Yliopiston eri tilojen sijainnit voit hakea osoitteessa http://navi.jyu.fi/ Sopin palvelut — Jyväskylän yliopisto

Lukuvuositarrat

Tällä hetkellä lukuvuositarran voi noutaa ainoastaan JYY:n toimistosta Ilokivestä tai opintopalveluista (T-rakennuksen 2. kerros).

 

Opiskelijalisenssien myynti
(SPSS- ja Atlas-ohjelmat)

Tiettyjen ohjelmistojen ostaminen kotikoneelle on mahdollista. Voit suorittaa ostoksen sähköisesti verkkomaksupalveluissa tai henkilökohtaisesti Sopissa. Lisätietoa opiskelijalisenssien hankkimisesta löydät IT-palveluiden sivuilta.

 

Opiskelumonisteet

Osaan kursseista liittyy printattuja opintomonisteita. Monet niistä löydät Sopista. Osaa myy esimerkiksi Pörssi ry. Helpoimmin ja edullisimmin opiskelua tukeva materiaali löytyy kurssi- ja oppimateriaalisivustolta eli Kopasta.
 
Jos haluat ostaa aineiston opintomonisteena, varmista luennoitsijaltasi, että hän on tilannut kyseisen materiaalin kurssianne varten. Soppi ei voi tilata aineistoa myyntiin, vaan luennoitsijat tekevät tilaukset yliopistopainosta, joka toimittaa monisteet Sopin myytäviksi.

 

Opiskelutarvikkeet

Tenttiin menossa, mutta kynä puuttuu? Ei hätää, Sopista voit ostaa kyniä, kumeja, viivaimia, paperituotteita ja muita opiskelutarvikkeita näppärästi matkan varrelta. Tutustu valikoimiin verkkokaupassamme.

 

Tulostus- ja kopiointisaldon myynti sekä Canonin monitoimilaitteiden käyttötuki

Opiskelijahintaisen tulostusoikeuden käyttäminen edellyttää voimassaolevaa yliopiston käyttäjätunnusta. Lisää saldoa voit ostaa helpoimmin verkkomaksupalveluista. Muita ostopaikkoja ovat mm. Soppi, yliopiston kirjasto ja yliopistopaino.

Pikakirjautuminen monitoimilaitteelle:
Nopeuta kirjautumistasi ja ota käyttöön pikakirjautumisväline. Se voi olla opiskelijakortti, bussikortti, etukortti tai vaikkapa Kelan kortti. Mikä tahansa sirullinen kortti käy pikakirjautumisvälineeksi, jos monitoimilaitteen lukija tunnistaa kortin. (Siru on piilotettu korttiin, joten et voi tietää korttisi kelpoisuutta pelkästään katsomalla korttia.)

Toimi näin:

 1. Mene monitoimilaitteelle.
 2. Kokeile laitteen kyljessä olevan sinisen lukijan raitaosaan haluamaasi korttia. Paina kortti kiinni lukijaan.
 3. Kone ei piippaa - kortissa ei ole sirua, se ei kelpaa.
 4. Kone piippaa ja näyttöön ilmestyy kirjautumisikkuna.
 5. Syötä tietosi (ensimmäinen rivi: yliopistoverkon käyttäjätunnuksesi, toinen rivi: salasanasi).
 6. Pikakirjautumisväline on rekisteröity. Jatkossa kirjautumiseen riittää se, että luet kortin sinisessä lukijassa.
 7. Yliopistopaino on luopunut erillisistä kopiolätkistä.

MUISTA aina kirjautua ulos koneelta, kun lopetat tulostamisen. Muuten menetät saldosi muiden ihmisten kopioihin! Pahimmassa tapauksessa seuraava sisäänkirjautuja kaappaa tahtomattaan korttisi identiteetin.

Jokainen läsnä olevaksi ilmoittautunut opiskelija saa lukukausittain 7 euroa tulostussaldoa. Tämä saldon lisääminen suoritetaan automaattisesti IT-palveluissa. Saldoajojen aikataulua voit tiedustella tarvittaessa osoitteesta printmaster@jyu.fi.

Oman saldotilanteen ja toimitalokin voit tarkastaa Canonin saldohallintajärjestelmä Uniflown opiskelijaportaalissa. Uniflow-portaaliin kirjaudutaan yliopiston käyttäjätunnuksin. Vaihtoehtoisesti voit tarkastaa saldosi monitoimilaitteella Secure print -tilassa (tieto löytyy näytön yläreunasta).

opiskelijoille - tulostus käyttöliittymä

 

Jos kohtaat pulmia tulostamisessa, tule yliopistokauppaan kysymään neuvoa. Meillä on Sopissa käytettävissämme sekä monitoimilaite että yleisötietokone asiakaspalvelutilanteita varten. Kannattaa huomioida, että Sopin henkilökunta palvelee samanaikaisesti myös kassalla, joten ruuhkaisina hetkinä saattaa tulostustukea joutua odottamaan tovin .

Tilaus- ja painotöissä, gradujen sitomisessa ja erikoisen hankalissa pulmissa parhaan avun saat suoraan palvelun tuottajalta eli yliopistopainosta: printmaster@jyu.fi ja painon Print It -tuki ma-pe klo 9-16 p: 050 441 4030, käyntiosoite on Cygnaeuksenkatu 3, 40100 Jyväskylä.

Sopin palvelut henkilökunnalle

300x300.png

Yliopistotuotteiden sisäiset tilaukset

Yksi Sopin keskeisistä tavoitteista on säästää muun henkilökunnan työaikaa ja helpottaa lahjahankintoihin liittyviä paineita. Sen vuoksi autamme mielellämme isoissa ja pienissä tilauksissa.

Sopin verkkokaupassa voit selata tuotevalikoimaa Yliopistotuotteet-välilehdellä. Siellä hinnat on merkitty arvonlisäverollisina, yliopiston sisäisissä ostoissa alv:n osuus vähennetään tuotteen hinnasta.

Isoissa kongressitilauksissa tai henkilökunnan ryhmätilauksissa autamme mielellämme: järjestämme lisä- tai erikoispainatukset, etsimme sopivat tuotteet, ehdotamme kongressikassiin osuvat sisällöt.

Kysy tarjousta tai ideoita, kun kaipaat tapahtumajärjestelyiden tuotehankinnoissa apua. Soita Anne Saarikoskelle 040 805 4840 tai laita sähköpostia anne.m.saarikoski@jyu.fi .

Valikoimissamme valmiina olevien yliopistotuotteiden tilaaminen sujuu parhaiten tilauslomakkeella, joka löytyy verkkokaupastamme sivun oikeasta laidasta tai täältä.  Lomakkeelle kirjaudutaan omilla käyttäjätunnuksilla. Mikäli tilaajaksi halutaan merkitä joku muu, kuin tunnusten käyttäjä, se onnistuu yksinkertaisesti vaihtamalla nimi tietoruutuun.

Avaa ruudullesi sekä verkkokauppanäkymä että sisäisen tilaamisen lomake. Näin tilaaminen helpottuu huomattavasti. Laskukoonti saapuu sekä tilaajalle että laskun hyväksyjälle SAP-järjestelmään tarkasteltavaksi noin kerran kuussa.

 

Henkilökuntaliikunnan maksut

Liikuntatarran tilalle on tullut liikuntamaksun mobiilikuitti. Liikuntamaksu maksetaan kausittain (syksy/kevät/kesä) yliopiston verkkomaksupalveluun ja maksusta saatu kuitti on pääsylippu korkeakoululiikunnan tunneille, vuoroille ja kuntosaleille. (Syksy 2017 on siirtymäkautta, jolloin halutessa voi hakea vielä tarran Soppi-kaupasta.)

Kortepohjan kuntosalikortti noudetaan Sopista. Lisätietoja löydät yliopistoliikunnan henkilöstöliikunnan sivuilta tai Sopin sivuilta.

 

Kampuspyörät

Sopin edustalla on parkissa kolme kampuspyörää. Niitä saa päivälainaan todistamalla henkilöllisyytensä. Pyörien avainten nouto ja palautus Sopin aukioloaikoina. Jos tarvitset pyörän ennen klo 10, kannattaa lainaus käydä sopimassa jo edellisenä päivänä. Jos palautat pyörän klo 17 jälkeen, tuo avain Soppiin seuraavana päivänä. Sovi erikoisjärjestelyistä ennakkoon. Saatavilla myös lainakypäriä.

 

Kulttuuri- ja ottelulippujen toimitukset

Jyväskylän yliopiston kulttuuritoimikunta järjestää henkilökunnalle virkistystoimintaa. Siihen liittyvät liput noudetaan Sopista. Maksut voi suorittaa joko Korpin kautta tai Sopissa.

Yleensä lippuvaraukset tehdään Korpissa. Joissain poikkeustapauksissa varaukset tehdään s-postilla suoraan Soppiin. Tarkasta varausjärjestelmä kunkin tapahtuman osalta erikseen.

Seuraa tapahtumatiedotusta ja lippujen varausohjeita Kulttuuritoimikunnan sivuilta tai liity heidän postituslistalleen.

Toisinaan yliopisto tarjoaa lippuja myös urheilutapahtumiin. Niistä tiedotetaan erikseen Sähköjyvässä ja esim. pesä- tai jalkapallon vapaaliput noudetaan Sopista.

 

Lahjat, kortit ja kirjat henkilökohtaiseen käyttöön

Sopissa on runsas valikoima erilaisia ja -hintaisia lahjatuotteita yksityiseenkin käyttöön. Osa tuotteista viittaa Jyväskylän yliopistoon (esim. vaatteet), osassa viittaus on hienovaraisempi (esim. tee ja kahvi).

Sopin kirjavalikoima on laaja kattaen aihealueet väitöskirjoista ja laitosjulkaisuista Juha Vuorisen Juoppohullun päiväkirjaan ja Katariina Vuoren Nokkonen - herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista -kirjaan. Tarjolla on lähinnä lähellä toimivien kustantajien kirjoja (esim. Atena Kustannus, Docendo, PS-kustannus, Gaudeamus, Vastapaino, Kampus Kustannus jne).

Tarjoamme myös ison valikoiman kortteja iloon ja suruun. Tuotteet on hankittu paikallisilta taiteilijoilta, Kartolta ja osa on omaa tuotantoamme. Myynnissä on lisäksi postimerkkejä ja kirjekuoria.

Sopissa on käytettävissä postin hinnasto ja kirjevaaka. Kaikkiin tuotteisiin on saatavilla tyylikäs lahjapaketointi tai lahjakassi. Tuotevalikoimaa voit selata verkkokaupassamme.

Sopin palvelut vierailijoille ja alumneille

300x300.png

Kampusinfo

Soppi on Jyväskylän yliopistokampuksen infopiste. Voimme auttaa sinua löytämään etsimäsi rakennukset, salit ja tilaisuudet. Itsenäistä samoilijaa opastaa kampuskartta sekä tilahaku osoitteessa http://navi.jyu.fi/ .

Soppi sijaitsee pääkirjaston ja T-rakennuksen välissä. Käynti kirjaston kyljessä olevien, Musicalle ja S-rakennukseen vievien portaiden vierestä.

vierailijoille - soppi kartalla

 

Yliopistokauppa

Soppi on kirjakauppa minikoossa. Meiltä löytyvät kirjat, väitöskirjat, laitosjulkaisut, kynät, vihot, toimistotarvikkeet.

Soppi on myös pieni vaatekauppa. Myymme yliopistotuotteita eli vaatteita, asusteita sekä muuta tarve-esineistöä, jotka tunnustavat yliopiston värejä.

Meillä on lisäksi monipuolinen valikoima kortteja, kirjekuoria sekä postimerkkejä. Paketteja tai kirjattuja lähetyksiä emme ota vastaan, mutta kirjeet ja maksikirjeet voit punnita meillä ja valmistella lähetyksesi postituskuntoon. Lähin postilaatikko sijaitsee K-ruokakauppa Kympin kulmalla. Postilaatikko tyhjennetään arkipäivisin klo 16.

Valikoimaamme voit selata verkkokaupassamme.

 

Tulostaminen ilman yliopiston käyttäjätunnuksia

Yliopistoyhteisön ulkopuoliset kuluttajat voivat ostaa Sopista tulostusoikeutta tai tilata pienen määrän palvelukopioita. (Isot kopioerät ja tilaustyöt toimittaa yliopistopaino, Cygnaeuksenkatu 3.)

Yliopistolla ei valitettavasti ole kolikkokonetta tulostamiseen tai kopioimiseen.

Jos sinulla on vanha Print It -kopiolätkä, se voidaan aktivoida nykyiseen Canonin järjestelmään tai voit kopiolätkän sijaan rekisteröidä käyttöön esim. bussikortin. (Kortin käyttäminen kopiolätkänä ei haittaa kortin alkuperäistä tehtävää.) Mikäli sopivaa kirjautumiskorttia ei kukkarostasi löydy, voit ostaa lätkän Sopista viidellä eurolla. Lisäksi lunastat haluamasi summan kopiointisaldoa.

Canon-tulostamista varten yliopiston ulkopuoliset, käyttäjätunnuksettomat kuluttajat tarvitsevat rekisteröitymiseen voimassa olevan sähköpostiosoitteen. Vierailija voi tulostaa aineistoa muistitikulta ja skannata muistitikulle ja/tai sähköpostiin. Vierailijat eivät toistaiseksi voi lähettää aineistoa tulostettavaksi verkosta, kannettavalta tietokoneeltaan tai yleisölle tarkoitetuilta pöytäkoneilta. Näissä asioissa saat apua Sopista.

 

Jos aloittelet nyt monitoimilaitteen käyttöä ensi kertaa (kopiointi, tulostus, skannaus), tule asioimaan Sopin tiskille. Neuvomme sinut alkuun, voit ostaa samalla tulostussaldoa ja saat käytännön ohjeita jatkoa varten.

Mikäli olet yliopistoyhteisön ulkopuolinen toimija, etkä tahdo ostaa itsellesi vierailijalätkää ja kopiosaldoa, tule Soppiin kopioitavan, skannattavan tai tulostettavan aineistosi kanssa. Avustamme sinua haluamissasi toimenpiteissä. Lopuksi maksat tulosteet, kopiot tai skannaukset käteisellä tai pankkikortilla Sopin kassaan. Saat arkistointikelpoisen kuitin maksustasi. 

   • Palvelukopioiden ja -tulosteiden hinta ilman vierailijatunnuksia:
   • Tähän hintaluettelo ja sisennys.
   • Itsepalveluhinnasto vierailijatunnuksilla (voimassa toistaiseksi, alkaen 1.3.2016): KORJAA HINNAT!
    • A4 mustavalkosivu 1-puoleinen 0,07€/sivu
    • A3 mustavalkosivu 1-puoleinen 0,14€/sivu
    • A4 nelivärinen 1-puoleinen 0,30€/sivu
    • A3 nelivärinen 1-puoleinen 0,60€/sivu
    • Skannaus 1-puoleinen 0,25€/sivu

Tulosteen kaksipuoleisuus tuplaa hinnan (valotusten määrä ratkaisee velotuksen suuruuden).

 

Yliopistoverkon tilapäiset käyttäjätunnukset

Mikäli tulet yliopistolle työskentelemään, vierailevaksi luennoitsijaksi tai teet opiskeluhommia omalla koneellasi langattoman verkkomme piirissä, saat siihen yhteyden ainoastaan tilapäisin vierailijatunnuksin. Jos sinulla on mahdollisuus käyttää Eduroamia, käytä mieluummin sitä.

Soppi luovuttaa tilapäisiä tunnuksia vierailijoiden käyttöön palvelutiskillään perustelluista syistä. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi sekä kertomaan langattoman verkon käyttötarpeesi syyn. Kerro myös, kuka sinut on yliopistolle kutsunut eli kuka on ns. sponsorisi.

Tilapäiset tunnukset voidaan luovuttaa korkeintaan yhden työpäivän ajaksi. Jos tarvitset pidempiaikaisia tunnuksia, ota yhteys IT-palvelupisteeseen.