30.08.2016

Tulostus, kopiointi ja skannaus vuonna 2016

Joulukuussa 2016 yliopistossa siirryttiin Canonin tulostuslaitteisiin ja -softaan. Muutos on sujunut melko mukavasti. Muutama asia kannattaa ottaa huomioon uusien laitteiden aikakaudella:

OPISKELIJAT, JATKO-OPISKELIJAT JA MUUT YLIOPISTOVERKON KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN HALTIJAT:

- MAKSUTTOMIEN SALDOJEN AJOT: Jokaisen lukukauden alussa luovutettavat maksuttomat saldot ladataan käyttäjätunnuksillenne muutaman ensimmäisen opiskeluviikon aikana. Mikäli ette ole vielä saaneet saldoja käyttöönne, voitte ostaa muutamalla eurolla hätävarasaldoa Sopista, verkkomaksupalveluista tai yliopiston kirjastolta. Samoista osoitteista voit ostaa lisäsaldoa, kun maksuton saldosi loppuu.

- PIKAKIRJAUTUMISVÄLINE: Monitoimilaitteiden pikakirjautumisvälineeksi käyvät uudet opiskelijakortit (myös siruttomat). Jos omasi on vanha eikä Canonin monitoimilaitteen lukija tunnista korttiasi (KOKEILE!), voit ottaa pikakirjautumisvälineeksi esim. Kela-korttisi, bussikorttisi tms. muovikortin (pankkikorttikin useimmiten käy), jonka monitoimilaite tunnistaa. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla näppäilet kortin lukemisen jälkeen yliopistoverkon käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Rinnakkaiskäyttö ei muuta korttisi ominaisuuksia sen alkuperäistarkoituksessa. Erillisistä tulostuslätkistä luovumme vähitellen kokonaan. Jatkossa luetat vain valitsemasi kortin monitoimilaitteen kortinlukijalle ja tulostusnäkymä avautuu eteesi automaattisesti. Huomio: Maksutonta saldoa eivät saa kaikki jatko-opiskelijat. Lisätiedot: Yliopistopaino. (Jos otat muovikortin pikakirjautumisvälineeksi ja sinulta jää tulostuslätkä tarpeettomaksi, otamme niitä mielellämme vastaan Sopissa. Uuden kortin käyttöönotto mitätöi vanhan kirjautumisvälineen kytköksen käyttäjätiliisi.)

- TULOSTUS EI ONNISTU: Mikäli kohtaat ongelmia pikakirjautumisvälineen käyttöönotossa, syy on todennäköisimmin saldon puute. Mikäli tililläsi ei ole saldoa, et voi liittää pikakirjautumisvälinettä käyttäjätiliisi. Tulostuksen keskeytyminen tai häiriöt tulostuksen aloittamisessa johtuvat yleisimmin siitä, että tililläsi ei ole koko tulostuksen vaatimaa rahamäärää. Osta lisää saldoa Sopista, verkkomaksupaleluista tai yliopiston kirjastolta. Tulostusongelmia voi aiheutua myös väärän tulostimen valitsemisesta tai väärästä paperikoosta. Muista valita tulostin, jonka nimi on jysecure (kohteessa jy-print.ad.jyu.fi). Jos monitoimilaite valittaa paperin olevan loppu, on kyse todennäköisesti väärän kokoisesta paperivalinnasta ajurilla (esim. letter-koko). Vikatilanteissa ajankohtaista viestintää kannattaa seurata esim. Sopin Facebookissa.

- VANHA TULOSTUSLÄTKÄSI EI TOIMI: Mikäli kirjaudut monitoimilaitteelle ensimmäistä kertaa Canon-aikakaudella, täytyy vanha pikakirjautumisväline liittää käyttäjätiliisi uudelleen ensimmäisellä käyttökerralla. Jatkossa pikakirjaudut monitoimilaitteille kuten ennenkin: Canonille rekisteröimääsi korttia tai lätkää kortinlukijaa vasten painamalla. Pelkkä kortin vilautus lukijalaitteella ei enää riitä.

YLIOPISTOYHTEISÖN ULKOPUOLISET, ILMAN KÄYTTÄJÄTUNNUSTA TOIMIVAT KÄYTTÄJÄT :

- Yliopistolla ei ole kolikkokonetta tulostamiseen tai kopioimiseen.

- Jos sinulla on vanha Print It -kopiolätkä, se voidaan aktivoida nykyiseen järjestelmään tai voit kopiolätkän sijaan rekisteröidä käyttöön esim. bussikortin.
Rekisteröinti tapahtuu joko Soppi-kaupassa tai kirjaston palvelupisteessä. Jos sinulla on jäljellä rahaa vanhassa Print It -järjestelmässä, voimme siirtää rahat Canonin Uniflow-järjestelmään. Tämä mahdollisuus on voimassa vain elokuun 2016 loppuun saakka. Rahan siirto tapahtuu ensisijaisesti Soppi-kaupassa. Canon-tulostamista varten yliopiston ulkopuoliset, käyttäjätunnuksettomat tarvitsevat voimassa olevan sähköpostiosoitteen. Vierailija voi tulostaa PDF-aineistoa muistitikulta ja skannata muistitikulle ja/tai sähköpostiin. Vierailijat eivät toistaiseksi voi lähettää aineistoa tulostettavaksi verkosta, kannettavalta tai yleisölle tarkoitetuilta pöytäkoneilta.

- Jos aloittelet nyt monitoimilaitteen käyttöä ensi kertaa (kopiointi, tulostus, skannaus), tule asioimaan Soppiin. Neuvomme sinut alkuun, voit ostaa tulostussaldoa ja saat käytännön ohjeita jatkoa varten.

- Mikäli olet yliopistoyhteisön ulkopuolinen toimija, etkä tahdo ostaa itsellesi vierailijalätkää ja saldoa, tule Soppiin kopioitavan, skannattavan tai tulostettavan aineistosi kanssa. Avustamme sinua haluamissasi toimenpiteissä. Lopuksi maksat tulosteet, kopiot tai skannaukset käteisellä tai pankkikortilla Sopin kassaan. Saat arkistointikelpoisen kuitin maksustasi. Palvelukopioiden hinta ilman vierailijatunnuksia: palvellen (eli Sopin työntekijän kopioimana) 0,20€/kpl, itsepalvelukopiot 0,10€/kpl mustavalkoisesta yksipuolisesta A4-kopiosta. Tulosteet ovat saman hintaisia. A4-tuloste/-printti kaksipuolisena tai A3-kokoisena hinta on edellisiin esimerkkeihin verrattuna kaksinkertainen.

- Itsepalveluhinnasto vierailijatunnuksilla (voimassa toistaiseksi, alkaen 1.3.2016): A4 mustavalkosivu yksipuoleinen 0,07€/sivu. A3 mustavalkosivu yksipuoleinen 0,14€/sivu. A4 nelivärisivu yksipuoleinen 0,30€/sivu. A3 nelivärisivu 0,60€/sivu. Skannausten hinta 0,025€/sivu. Kaksipuoliset tulosteet: ilmoitettu hinta kerrotaan kahdella eli valotusten määrä on hinnassa ratkaiseva tekijä.