14.12.2018

Avoimen tieteen koulutukset tutkijoille keväällä 2019

Avoin tiede

Kurssin avulla väitöskirjantekijä tutustuu avoimeen tieteen ja tutkimuksen perusteisiin. Kurssi suoritetaan omaan tahtiin lukukausien aikana. Tavoitteena on tutkija muokkaa omaa tutkimustyötään varten (mahd. tieteenalan käytänteitä noudattava) avoimen tiedon käsikirjan. Suosituksena on, että kurssi suoritetaan ensimmäisenä tai toisena vuotena tohtorikoulussa. Kurssimateriaalin kieli on englanti.

Avoin julkaiseminen

Perustietopaketti avoimesta julkaisemisesta: millä keinoin tutkimuksen tulokset on mahdollista saattaa avoimiksi? Kurssilla käydään läpi perusasiat rinnakkaistallentamisesta, artikkeleiden jakamisesta eri kanavissa sekä avoimissa lehdissä julkaisemisesta.

Kurssilla tutkija saa valmiuden liittää rinnakkaistallentaminen osaksi luontevaa julkaisutoimintaansa. Kurssilla saat perustiedot siitä, mitä rinnakkaistallentaminen on, mitä voi tallentaa ja miten se tapahtuu. Lisäksi kurssilla käydään läpi muita tapoja jakaa tutkimustuloksia, esimerkiksi tieteellisten sosiaalisten verkostojen (esim. ResearchGate, Academia.edu, Mendeley) kautta. Mitä ne ovat ja mitä tekijänoikeudellisia seikkoja tutkijan kannattaa tietää jakaessaan niissä artikkeleitaan?

Voisitko ajatella julkaisevasi artikkelisi preprintin eli vertaisarvioimattoman käsikirjoituksen? Kurssilla pohditaan myös, miten ja millä ehdoilla artikkelien eri versioita voi julkaista avoimesti ja millaisia eroja eri tieteenalojen välillä on.

Julkaisukanavan valinta

Tunnistatko relevantit julkaisukanavat? Miten ja millä välineillä julkaisukanavia voi arvioida? Miten erityyppiset julkaisukanavat voivat suunnata tutkijan profiloitumista? Mitä haluat kertoa omilla julkaisuillasi ja kenelle? Koulutuksessa pohditaan tutkijan omaa julkaisustrategiaa ja annetaan vinkkejä sen rakentamiseen. Samalla mietitään, miten tutkija voi hyödyntää avoimuutta omassa julkaisustrategiassaan. Apuna käytetään erilaisia julkaisukanavien arviointiin soveltuvia tietokantoja ja apuvälineitä. Koulutus on suunnattu pääasiassa ihmistieteellisten oppiaineiden jatko-opiskelijoille ja henkilökunnalle, mutta on avoinna myös muille.

Tutkimusaineistojen hallinta

Koulutuksessa perehdytään tutkimusaineistojen hallintaan väitöskirja- ja tutkimusprosessin koko elinkaaren ajan. Tavoitteena on, että osallistujat tunnistavat oman tieteenalansa olemassa olevat avoimet tutkimusaineistot, hallitsevat oman aineistonsa tarkoituksenmukaisen tallennuksen tutkimushankkeen aikana ja löytävät sopivan tallennuspaikan lopullista arkistointia varten sekä ymmärtävät aineiston avaamisen muille tutkijoille osana avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksia. Kurssilla hyödynnetään sekä yleisiä aineistonhallintasuunnitelmia että vastaavia alakohtaisia suunnitelmia. Kurssi tukee aineistonhallinnan suunnitelman tekoa tieteellisiä kustantajia ja tutkimusrahoittajia varten.

Lisätietoja kirjaston koulutuksista ja niihin liittyvistä itseopiskelumateriaaleista löydät kirjaston verkkosivuilta.