14.12.2017

Joulukuusi: Made in JYU

Tiesitkö, että joulukuusiperinnekin on jyväskyläläistä perua?

Jouluperinteitä Seminaarinmäellä

  • Joulujuhlia on järjestetty yliopistossa ja sitä edeltäneessä seminaarissa 1800-luvun lopulta asti.
  • Juhlallisuuksien sijaintina oli nykyäänkin käytössä oleva Seminarium-rakennuksen juhlasali.
  • Joulupukki-laulun tehneen seminaarilaisen, P. J. Hannikaisen mukaan on nimetty myös Jyväskylän keskustassa sijaitseva Hannikaisenkatu.

Kuvaamataidon tunnilla väsätään kiireellä juhlasalin punasävytteisiä koristeita. Musiikintunnit täyttyvät tuttujen joulusävelmien harjoittelusta. Kaikki aherrus tähtää onnistuneeseen joulujuhlaan, joka on kunniakas päätös koululaisten syksyn työlle.

Harva kuitenkaan tietää, että perinteinen joulujuhla on saanut alkunsa Jyväskylän yliopistolta. Suomen ensimmäiset kansakoulunopettajat 1800-luvun lopulla kouluttanut Jyväskylän seminaari päätti kouluvuoden vuosittaiseen kuusijuhlaan. Nämä juhlat levisivät myöhemmin valmistuneiden opettajien mukana kouluihin ympäri koko Suomen.

Joulukuusen juuret juontavat Jyväskylään

Joulunpyhiä koristava kuusi oli 1800-luvun lopun suomalaisille vielä varsin tuntematon ilmiö. Siitä muodostui kuitenkin osa seminaarin perinteitä. Yliopiston juhlasaliin kannettiin sisälle korkea kuusi, joka koristeltiin. Juhlallisuudet keskittyivät kuusen ympärille. Monelle seminaarilaiselle tämä tarjosi aivan ensimmäisen kokemuksen joulukuusesta.

Perinne ei jäänyt seminaariin, vaan levisi pian muuallekin. Valmistuneet opettajat koristelivat oppilaiden kanssa kuusia omissa kouluissaan. Sisälle kannettava ja koristeltava kuusi yleistyi pian myös suomalaisten kodeissa, joissa se on nykyisin erottamaton osa perinteistä joulunviettoa.

Lauluperinteen edelläkävijät

Juhlissa raikuivat myös joululaulut. Laulu oli oleellinen osa opettajien koulutusta, eikä suomenkielisiä joululauluja vielä juurikaan ollut. Niinpä opettajakokelaat kävivät itse työhön.

Seminaarilaisten sanoittamia joululauluja ovat esimerkiksi Kello löi jo viisi sekä Joulun kellot (Hiljaa, hiljaa). Seminaarin kasvatti Otto Kotilainen puolestaan sävelsi jouluklassikot Varpunen jouluaamuna ja Kun joulu on.

Tuotteliain lauluntekijä oli kuitenkin seminaarin musiikin lehtori P. J. Hannikainen. Hannikaisen kynästä on peräisin esimerkiksi Maan korvessa kulkevi. Hannikaisen tunnetuin tuotos lienee vanha tuttu Joulupukki, jota laulaen otettiin vastaan juhlan oma pukki.

Pukin vierailu oli sekin osittain seminaarin omaa keksintöä. Ilkeät kekripukit olivat jo suomalaisille tuttuja hahmoja, mutta seminaarissa vieraillut ystävällinen ja lahjoja jakava pukki oli uutta. Muiden kuusijuhlan elementtien tavoin se levisi kuitenkin pian laajemmalle. Perheen pienimpiä kutkuttavan pukkivierailun juuret ovat siis nekin Jyväskylän yliopistolla.

DUO_K1259_30_Seminaarin joulujuhla 1930-luvulla.jpg

Joulukaupungin aineksia

Suurelle yleisölle jouluperinteiden jyväskyläläiset juuret eivät ole tuttuja. Ne ovat kuitenkin osuva esimerkki yliopiston merkittävästä roolista maanlaajuisessa kulttuuriviennissä. Seminaarin perintö raikuu yhä vuosittain joulunvietossa läpi maan. Näillä aineksilla Jyväskylää voisikin jo kohtuudella kutsua joulukaupungiksi.