09.11.2017

Parempaa ilmaa vehreällä teknologialla

Rakennusten sisäilmaongelmista on otsikoitu viime vuosina laajasti. Yliopistolta ponnistanut Naava-yritys tarttuu ongelmaan kasviteknologian avulla.

Aki Soudunsaari kärsi ikävistä sisäilmaoireista opettajana työskennellessään. Jyväskylän yliopiston innovaatiokurssilla Soudunsaari tapasi ympäristötieteen opiskelija Niko Järvisen. Järvisellä oli tietämystä jätevesien puhdistamisesta mikrobien avulla. Syntyi kysymys, voisiko mikrobien puhdistavaa voimaa hyödyntää myös ilmanpuhdistamiseen.

Tiiviin tutkimuksen jälkeen vastaus selvisi: kyllä. Vuonna 2011 kurssityöskentelyn luonnollisena jatkona syntyi NaturVention Oy, joka nykyisin tunnetaan nimellä Naava. Yritys tuottaa älyviherseiniä, joiden on todettu puhdistavan tehokkaasti haitallisia yhdisteitä sisäilmasta.

Tehoa ja designia

Naava-viherseinien teho perustuu kasvien juuriston puhdistavaan vaikutukseen. Viherkasvien on jo pitkään tiedetty parantavan sisäilmaa, mutta harva tietää vaikutuksen olevan lehtien sijaan kasvin juurissa.

Naavan vahvuutena onkin juuristoa varten kehitetty erityinen kasvualusta. Naavan tuotteiden puhdistusteho on tutkimuksen mukaan 129-kertainen tavallisiin kasveihin verrattuna.

Kodit, koulut, työpaikat ja virastot – harvassa ovat rakennustyypit, jotka eivät olisi joutuneet viime vuosina sisäilmasyynin kohteeksi. Oma ongelmansa ovat sisäilmalle erityisen voimakkaasti herkistyneet ihmiset, joiden koulussa- tai työssäkäynti voi muuttua ongelmalliseksi oireiden vuoksi. Älyviherseinien on todettu merkittävästi vähentävän sisäilmaongelmaisten henkilöiden oirehdintaa.

Naavoissa on panostettu kuitenkin teknologian lisäksi myös designiin. Viherseinät toimivat virkistävinä sisustuselementteinä mitä erilaisimmissa tiloissa. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalta löytyy Suomen suurin Naava-seinä.

HelsinkiAirport(4).jpg

Suuntana Yhdysvallat

Yrityksen matka paikallisesta pienyrityksestä NaturVention Oy:sta ripeästi kansainvälistyväksi Naavaksi on ollut nopea ja vaiherikas. Naavasta on muotoutumassa kotimaisen startup-kulttuurin menestystarina, jossa pienistä lähtökohdista ponnistanut toiminta laajenee globaaliin kontekstiin.

Naavan toiminta on innostanut sijoittajat, ja yritys on kerännyt viime rahoituskierroksilla huomattavia summia kasvunsa tehostamiseen. Teknologialehti Wired nimesi Naavan Helsingin kuumimmaksi startupiksi syksyllä 2017.

Naavan pääkonttori sijaitsee yhä Jyväskylässä. Yrityksellä on toimintaa kuitenkin myös esimerkiksi Ruotsissa, ja kasvien puhdistavaa voimaa on tarkoitus markkinoida myös muualla.

Naavan uusin koetus on haastavien Yhdysvaltojen markkinoiden valloitus. Keväällä 2017 yritys aloitti tuotannon uusissa toimitiloissa New Jerseyssä, mistä käsin on idea aloittaa mittavat toimitukset New Yorkin toimistotiloihin. Isossa Omenassakin päästään siis pian hengittämään jyväskyläläisen innovaation raikastamaa ilmaa.