Tee sitä, verkostoidu! /Heli Mäki

Verkostoituminen on tätä päivää. Siitä puhutaan ja sitä tehdään. Kuitenkin se herättää osassa ihmisiä paljon kielteisiä ajatuksia. Verkostoituminen saatetaan nähdä oman edun tavoittelemisena ja pinnallisena toimintana. Noh, vanha kansa sen jo tiesi: niin metsä vastaa, kun sinne huutaa.

Sitra teki taannoin tutkimuksen verkostoitumisen hyödyistä. Yli 80 prosenttia tutkimukseen vastanneista oli sitä mieltä, että verkostoituminen oli auttanut heitä menestymään työelämässä. Vain joka neljäs työllistyy avointa työpaikkaa hakemalla, muut löytävät työpaikan verkostojen kautta. [1] Tulevaisuuden työmarkkinoilla korostuvat yhä enemmän sellaiset taidot, joihin robotit eivät kykene: luova ajattelu, vuorovaikutus ja niiden mukana – verkostoituminen.

Oman, lähes 20-vuotisen, työurani aikana verkostot ovat olleet avain menestykseen tehtävässä kuin tehtävässä. Olen aina pyrkinyt luomaan ympärilleni verkostoja, ihan pelkästään jo sen vuoksi, että olen hyvin sosiaalinen ihminen. Tämän hetkinen verkostoni on ehdottomasti tärkein ammatillinen voimavarani ja mikä hienointa, se paranee koko ajan!  

Verkostoissa toimiessa kiinnostuksen pitää olla ensi sijaisesti ihmisissä, ei heidän edustamissaan organisaatioissa, yrityksissä tai tuotteissa. Verkostoituminen on siis yksinkertaisimmillaan tutustumista. Täytyy kuitenkin hyväksyä, ettei kaikkiin pysty tutustumaan ystävätasolla, vaan osaa kontakteista värittää pakostakin pintapuolisuus. Ne voivat kuitenkin myöhemmin johtaa yhteistyökumppanuuksiin tai asiakassuhteisiin. Kaikki kontaktit ovat siis yhtä arvokkaita.

Avoimuus ja toisten auttaminen ovat olleet lähtökohtina omassa toiminnassani.  Olen pitänyt yhteyttä moneen suuntaan ja käyttänyt siihen paljon aikaani. En ole erottanut työ- ja vapaa-aikaa, vaan verkostooni kuuluu ihmisiä monesta eri yhteydestä. Viime aikoina onkin eteen tullut yhä useammin tilanne, jossa entinen luokka- ja opiskelukaveri on yhteystyön toisessa päässä. Mikäs sen mukavampaa!

Hyviä kontakteja syntyy ihan jokapäiväisissä tilanteissa. Täytyy kuitenkin hankkiutua paikkoihin, joissa verkostoituminen on mahdollista. Mukana on oltava siis tapahtumissa kuin myös sosiaalisen median ryhmissä. Istu reippaasti viereen, äläkä paria tuolia kauemmas. Ole läsnä ja ole ystävällinen, muuta ei tarvita.

Hyvä tavat kuuluvat luonnollisesti sosiaalisiin suhteisiin. Näin ei ole kuitenkaan kaikilla. Hämmästelen usein, miksi niin useat ovat valinneet kanssakäymisen tyylikseen töykeyden. Tapaan yllättävän usein ihmisiä, jotka viestivät epäystävällisesti, eivät tervehdi ja puhuvat alentuvasti. En keksi, minne tämmöisellä käytöksellä halutaan päästä? Jonnekin varmasti, muttei ainakaan minun verkostooni. Hyvä kello kuuluu kyllä kauas, mutta paha vielä kauemmaksi ja yleensä se kilkattaa vielä pidempään. 

Verkostotapaamisiin on hyvä valmistautua, varsinkin jos paikalla on paljon uusia ihmisiä.  Itse luen paljon ja seuraan ajankohtaisia asioita, niinpä minulla on yleensä valmiina monenlaisia keskustelunaiheita, sillä kiinnostuksen kohteet vaihtelevat ihmisillä paljonkin. Tuntuu hienolta pystyä onnittelemaan paikallisen jääkiekkojoukkueen valmentajaa hyvin sujuneista peleistä tai yrittäjää suuresta uudesta tilauksesta. Sosiaalisesta ja ammatillisesta kiinnostuksesta syntyy usein hyvää.

Verkostoitumalla oppii myös paljon. Keskusteluissa korvia ja suuta kannattaa käyttää niiden lukumäärän suhteessa: kuuntele enemmän ja puhu vähemmän.  Verkostoista saa kätevästi apua tilanteissa, joissa omat taidot tai kokemus ei riitä. Aina kannattaa kysyä, sillä yleensä verkostosta löytyy aina joku, joka pystyy auttamaan tai neuvomaan.  Sosiaaliset suhteet ovat siis myös ammatillisessa mielessä loputon voimavara.

Otan aina yhteyttä tapaamiini henkilöihin lähettämällä heille viestin, jossa kiitän tapaamisesta. Yleensä saan mukavia viestejä myös takaisin. ”Sulla on hyvä energia”-kommentti odotti yhtenä aamuna linkedInin viestiboxissa. Sen voimin oli hyvä aloittaa työpäivä!

Jyväskylän yliopiston alumneilla on olemassa oma LinkedIn-ryhmä, jossa meitä on jo lähes 2500.
Tule mukaan verkostoitumaan!

 

[1]  Uusi työelämä ja kestävä talous, Sitra 2016