14.02.2018

Kari Ju­ka­rai­nen on vuo­den alum­ni 2016

Jyväskylän yliopiston vuoden alumniksi 2016 on valittu Riihimäen lukion rehtori ja ruotsin ja saksan lehtori Kari Jukarainen.

Jyväskylän yliopiston vuoden alumniksi 2016 on valittu Riihimäen lukion rehtori ja ruotsin ja saksan lehtori Kari Jukarainen.

Kari Jukarainen valmistui filosofian maisteriksi ja aineenopettajaksi Jyväskylän yliopiston ruotsin kielen laitoksesta vuonna 1996 pääaineenaan ruotsin kieli ja sivuaineinaan germaaninen filologia sekä yhteiskuntapolitiikka.

Työuransa Kari Jukarainen on tehnyt ruotsin ja saksan opettajana. Hän on työskennellyt pitkään Riihimäellä, jossa hän on toiminut kielten opettajan tehtävien lisäksi myös Riihimäen lukion apulaisrehtorina ja rehtorina viimeiset 16 vuotta.

Rehtorin toimen ohella Jukarainen on vuodesta 2008 toiminut Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL ry:n puheenjohtajana. SUKOL tekee työtä kieltenopettajien ja kieltenopetuksen aseman parantamiseksi ja kielitaidon monipuolistamiseksi. SUKOL on valtakunnallinen vaikuttaja kielten opetuksen kentällä, ja se antaa lausuntoja ja laatii vetoomuksia ajankohtaisista kielenopetukseen liittyvistä asioista. Jukaraisella onkin näköalapaikka maamme kieltenopetuksen tilaan.

– Olen huolestunut suuntauksesta, että kieliä opiskellaan ja opetetaan Suomessa yhä vähemmän samaan aikaan kun maailmastamme tulee yhä kansainvälisempi ja eri kielet tulevat meitä kaikkia lähelle tieto- ja viestintäteknologian välityksellä. On syytä muistaa, että kieliä tarvitaan kaikilla aloilla – vieraiden kielten osaaminen ei ole pelkästään akateemisen koulutuksen saaneiden ihmisten etuoikeus, Jukarainen huomauttaa.

Jyväskylän yliopiston kielten laitos haluaa korostaa monipuolisen kielitaidon merkitystä yksilöille ja yhteiskunnalle ja yleissivistävän koulutuksen keskeistä tehtävää kielten oppimisessa ja opetuksessa. Kari Jukarainen on omalla työllään erilaisissa tehtävissä edistänyt ja tehnyt näkyväksi kielten osaamisen tärkeyttä. Tätä samaa työtä tekevät päivittäin lukuisat kielten opettajat eri puolilla Suomea.

– Viimeistään nyt on syytä päästä eroon siitä käsityksestä, että kieltenopetus on sääntöjen ja sääntöjen poikkeuksien tankkaamista. Moderni suomalainen kieltenopetus on kommunikointivalmiuksia antavaa, sillä suullinen kielitaito on taatusti se kielitaidon muoto, jota suurin osa meistä tarvitsee työelämässä. Kieltenopetus ei saa olla vain menoerä kunnan tai valtion budjetissa, vaan se on aito panostus suomalaisten lasten ja nuorten tulevaisuuteen ja sitä kautta koko Suomen tulevaisuuteen.

Jyväskylän yliopiston alumnit JYKYS ry palkitsi ansioituneen Jyväskylän yliopistosta valmistuneen henkilön eli Vuoden alumnin kielten laitoksen esityksestä. Julkistaminen tapahtui Yliopistopäivillä perjantaina 23.9.2016.