14.02.2018

Kiih­ke­ää opis­ke­li­jae­lä­mää 1970-lu­vun Jy­väs­ky­läs­sä

Punaperjantai, Opiskeleva Oikeisto, Rentukan riemut … Kiih­ke­ää opis­ke­li­jae­lä­mää 1970-lu­vun Jy­väs­ky­läs­sä – ”Näin sen muistamme” -paneeli Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa S212 maanantaina 24.4.2017 klo 18-20

Punaperjantai, Opiskeleva Oikeisto, Rentukan riemut …

Kiih­ke­ää opis­ke­li­jae­lä­mää 1970-lu­vun Jy­väs­ky­läs­sä

Paneeli on katsottavissa Moniviestimessä:

Opiskelijaliike politisoitui vahvasti myös Jyväskylän yliopistossa 1960-lopussa. Vasemmistovirtaus oli vahva erityisesti 1970-luvun alkupuolella – kantaa otettiin, mielenosoituksia järjestettiin, vallankumousta suunniteltiin.  Jyväskylän Opiskelevat Sosialistit (JOS) veti puoleensa monet aikansa älyköt.  Ylioppilaskuntaa johdettiin vasemmiston ja keskustan yhteisin voimin. Jyväskylän Opiskeleva Oikeisto (JOO) koetti pistää tiukasti kampoihin. Suuret kysymykset liittyivät hallinnon- ja tutkinnonuudistukseen. ”Mies ja ääni” -iskulause ja FYTT olivat opiskelijoiden huulilla.

Vai olivatko sittenkään kaikkien? Oliko suurin osa tuonkin ajan opiskelijoista sivussa ajan kiihkeistä tapahtumista, keskittyen opiskeluun ja opiskelijaelämän riemuihin? Oliko ainejärjestöillä tai osakunnilla riviopiskelijoille suurempi merkitys kuin poliittisilla järjestöillä? Veikö Rentukka voiton ylioppilastalon Punaperjantaista?

Mitä ajattelevat näistä ajoista ja tapahtumista tuon ajan merkittävät ylioppilaspoliitikot? Saiko politiikka yliotteen? Oliko Jyväskylä punaisin yliopisto? Mitä saavutettiin, missä petyttiin? Maanantaina 24.4. saman pöydän äärelle kokoontui neljä 1970-luvun näkyvää ylioppilaspoliitikkoa,  Markku Andersson (JOO), Alpo Karila (JOS), Antero Vesterinen(JOK) sekä Markku Väätäinen (JSO). Puheenjohtajana toimi tuon ajan epäaktiivi opiskelija, emeritusprofessori Hannu Tervo.

Tilaisuuden järjestävit Jyväskylän Yliopiston Alumnit JYKYS ry. sekä Jyväskylän yliopiston tiedemuseo (Avoimen tiedon keskus).

Paneelin tallenne Moniviestimessä (moniviestin.jyu.fi) -> Erillislaitokset -> Museo.
Suora linkki: https://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/erillis/museo/jykys-seminaari

Lisätietoja: Hannu Tervo, hannu.t.tervo@jyu.fi