Taction Enterprises: musiikkikäsine

Musiikkikasvatuksen professori harjasi hampaitaan unenpöpperössä. Yhtäkkiä mies nosti kättään ja havahtui: Hyvänen aika, tämänhän pitäisi soida! Miksi meillä ei ole soivaa Guidon kättä?

Jyväskylän yliopiston musiikkikasvatuksen professori Jukka Louhivuoren mieltä oli painanut vuosien ajan huoli musiikin teorian opettamisen haastavuudesta. Miten voisimme tarjota erilaisia tapoja uuden opetteluun? Ilman voimakkaita kokemuksia motivoituminen soittamiseen ja uuden oppimiseen voi olla hankalaa. Samalla keinojen olisi tärkeää olla innostavia mutta riittävän helppoja.

Musiikkikäsineestä Guido Arezzolaisen laulavan käden sovellus

Pohdinnan taustalla pyöri Guido Arezzolaisen havainto ”laulavasta kädestä” 1000-luvulta: ihmisen käteen voidaan havainnollistaa musiikin peruslainalaisuudet. Käsi ja sormet sisältävät myös suuren määrän hermoja, ja niiden koskettaminen aktivoi voimakkaasti aivoja. Musiikin ytimessä onkin herkkä kosketus, joka perustuu taktiilisuuteen eli tuntoaistiin. Samalla me kaikki tunnemme omat kätemme, ja kättä hyödyntäen myös oppimisprosessi on varsin nopea.
 
Näistä lähtökohdista Louhivuori sai kesken aamutoimiensa vuonna 2012 kirkkaan idean soivasta musiikkikäsineestä – uudesta lähestymistavasta musisointiin ja sen opettamiseen! Miehen kollega, musiikkiteknologian taituri Esa Viirret rupesi saman tien kehittämään prototyyppiä idean pohjalta. Pian työryhmälle myönnettiin hakemaansa tukea Tekesin Tutkimuksesta uutta tietoa ja liiketoimintaa -hankkeelle (TUTL), joka mahdollisti käsineen ja myös muun päälle puettavan musiikkiteknologian tuotekehitystyötä.
 
Yhteistyö Yritystehtaan, Uusyrityskeskuksen ja paikallisten yritysten kanssa oli kaupallistamisen alkutaipaleella merkittävää. Sitä on ollut pitkin matkaa myös lähiympäristön ja tutkijatovereiden tuki, ja esimerkiksi tutkimustyötä musiikkikäsineestä on edistetty niin yliopiston projekti-, pro gradu - kuin väitöskirjatyöskentelyssäkin. Erityisen tärkeäksi Louhivuori kokee tiimin yhteisen innostuksen ja vision sekä yrittäjyysvalmiuksien jatkuvan kehittämisen.

Taction Enterprises perustettiin 2016

TUTL-hankkeen myötä vuonna 2016 perustettiin Taction Enterprises Inc. viemään musiikkikäsinettä maailmalle. Tietoisuus uudesta soittimesta lähti kasvamaan ja verkostot laajenemaan. Myös ulkomaan sijoittajat kiinnostuivat uudesta tuotteesta, T-Glovesta, ja yrityksen yhdeksi perustajajäseneksi tuli mukaan Michael Jacksonin veljentytär Autumn Jackson. Yrityksen tavoitteena onkin erityisesti kansainväliset markkinat, ja se on rekisteröity Yhdysvaltoihin. Tuotekehityksestä vastataan puolestaan Jyväskylässä tiiviissä yliopistoyhteistyössä.
 
Prosessin edetessä musiikkikäsineen pääkohderyhmäksi on valikoitunut nuoret musiikista kiinnostuneet harrastajat. Lisäksi ammattimuusikoille soitin voi tuoda uusia mielenkiintoisia musiikintekotapoja. Tiimi näkee alan kilpailun kovana, ja tuotteen onkin oltava niin hyvä, että se kelpaa myös musiikin huippuammattilaisille. Samalla tuotetta on aina mahdollista yksinkertaistaa, ja se soveltuukin myös viihdekäyttöön ja opetukseen.
 
Taction_Slushjpg.jpg

Professuuri ja yrittäjyys

Millaista on sitten olla professori-yrittäjä? Louhivuori kokee, että näiden kahden työn yhdistäminen toimii: molemmissa on vapautta ja vastuuta, ja yhteistä intressiä pääsee viemään teenpäin. Vaikka yliopisto- ja yritysmaailman kulttuurit ovat erilaisia, yhdistettynä nämä ympäristöt tarjoavat oivallisia mahdollisuuksia tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden lisäämiseen.
 
Jukka Louhivuorta kiinnostaakin tavata ihmisiä, joilla on samankaltainen polku – ei ihan se kaikkein tyypillisin.
 
Teksti: Susanna Hämäläinen
 
 

Kysy lisää:


Jukka Louhivuori, Taction Enterprises Oy, hallituksen puheenjohtaja
puh. 040 805 4310, jukka.i.louhivuori@jyu.fi, www.tactionenterprises.com