25.05.2018

Digitaalisen turvallisuuden teemaviikko 2.–6.10.2017

Jyväskylän yliopisto järjestää osana julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden teemaviikkoa tietoturva- ja tietosuoja-aiheista ohjelmaa kampuksilla. Tarjolla on myös luentoja ja esityksiä julkishallinnon tilaisuuksista, joita voi seurata internetistä vaikka omalta työpisteeltään.

HamalainenKeijo_34.JPGYliopistolaisena, ja myös kansalaisena meidän on hyödyllistä kartuttaa osaamistamme digitaalisen maailman toiminnasta.  

"Tietotekniikka on vahvasti mukana lähes kaikessa arkisessa toiminnassamme niin työssä, opinnoissa kuin vapaa-ajalla. Tietotekniikan yleistyminen on tuonut mukanaan myös sen hyödyntämisen vilpillisiin tarkoituksiin. Toisaalta jokaisen on varmistettava, että tärkeät tiedot ovat saatavilla juuri silloin kun niitä tarvitaan. Siksi meidän kaikkien on hyvä tietää perusasioita, joilla tietoverkoihin ja –tekniikkaan liittyviä vaaroja voidaan torjua ennakolta.

Tietoturvallisuus, digitaalinen turvallisuus tai laajemmin kyberturvallisuus pyrkii auttamaan meitä näiltä uhkilta suojautumisessa. Yliopistolaisena, niin henkilöstöön kuluvana kuin opiskelijana, ja myös kansalaisena meidän on hyödyllistä kartuttaa osaamistamme digitaalisen maailman toiminnasta. Digitaalisen turvallisuuden teemaviikko tarjoaa paljon erilaista tietoa digitaalisesta turvallisuudesta. Käytä viikon ohjelmatarjontaa hyväksesi, vaikuta ja vaikutu.” 

Rehtori Keijo Hämäläinen 

Viikko on osa EU-alueen laajuista European Cyber Security Month-kokonaisuutta (ECSM). Voit ottaa varaslähdön kybermaailmaan tutustumisessa jo perjantaina vierailemalla Tieteen päivien tai Tutkijoiden yön kybertilaisuuksissa.

Ohjelma

Digitaalisen turvallisuuden teemaviikko

Perjantai 29.9. - Varaslähtö kyberviikkoon

Tieteen päivät, Agora klo 10 - 18 

Tutkijoiden yö, Agora klo 16 – 22 

Maanantai 2.10. - Luentosarja verkossa

Julkishallinnon tieto- ja kyberturvallisuuden luennot seurattavissa verkossa. Luentoihin ja ilmoittautumiseen pääset tutustumaan tästä. Aiheina ovat mm.

 • Vuoden 2017 keskeisimmät tietoturvauhkat ja niiltä suojautuminen
 • Kohdistetut tietoturva- ja kyberhyökkäykset
 • Sosiaalinen media, sähköposti ja tietoturvallisuus
 • Millainen on hyvä salasana?

Tiistai 3.10. - Minä ja kyberturvallisuus

Kyberturvallisuuskyselyt avataan. Kyselyillä kartoitetaan vastaajien mielipiteitä tietoturvasta - vastaamalla voit vaikuttaa!

Molemmat kyselyt ovat avoinna lokakuun loppuun saakka. Päivän aikana molemmat kyselyt on mahdollista täyttää vastauspisteillä. Vastauspisteet sijaitsevat Agoran aulassa, Ravintola Ylistön edessä ja kirjaston aulassa ja ne ovat auki klo 9 - 17. Vastauspisteillä kyselyn täyttäneille luvassa palkinto!

Julkishallinnon Sähköisen asioinnin tietoturva-seminaari seurattavissa verkossa. Seminaarin aiheisiin ja ilmoittautumiseen pääset tutustumaan tästä. Aiheita ovat mm.

 • Sähköisen asioinnin tietoturvaohjeen esittely
 • Ajankohtaista identiteetin hallinnasta
 • Miten tietoturvallisuus ja tietosuoja saadaan palveluihin sisäänrakennetuksi?
 • Sähköinen asiointi ja turvallisuus –paneeli

Keskiviikko 4.10. - Luentosarja verkossa

Julkishallinnon Arjen tietosuojaa – luentoja tietosuojasta. Luentoihin pääset tutustumaan tästä. Aiheina ovat mm.

 • Mitä meidän jokaisen pitää tietää tietosuojasta?
 • Mitä tietosuoja tarkoittaa?
 • Tietosuojan käytännön toteutusmalleja ja työkaluja
 • Mitä pitää huomioida henkilötietoja luovutettaessa?

Torstai 5.10. - Kyberiä joka päivä

Kymmenen minuutin mittainen non-stop luento pyörii kampuksilla – luentotiloissa tarjolla makeisia sekä Kyberin taskutieto -kirjasia.

 • AgD112.1 klo 10:15-16
 • Ylistökem1 klo 12-16
 • L208 klo 12-16
 • C158 klo 11-16

Luentoon ja Kyberin taskutietoon voi tutustua etänä tästä.

Perjantai 6.10. - Kartuta osaamistasi

Henkilöstölle tarkoitettu tietoturvan perusteet -verkkokurssi avataan. Kurssin voi käydä suorittamassa itselle parhaiten sopivaan aikaan tästä. Kurssille ei tarvitse ilmoittautua – oheinen linkki ja kirjautuminen yliopiston tunnuksilla Moodleen riittää. Viikon sisällä (pe 13.10. klo 16 mennessä) kurssin suorittaneiden kesken arvotaan 2x2kpl Finnkinon leffalippuja!

Opiskelijoille tarkoitettu yhden opintopisteen tietoturvakurssi avataan. Kurssin voi suorittaa joko suomeksi tai englanniksi. Kurssille ilmoittautuminen alkaa maanantaina 9.10.2017. Lisätietoja Korpista URAP1000.

Tietoturvaan voi tutustua nyt myös ohjekeskuksen kautta.

Julkishallinnon teemaviikon kaikki aineisto on edelleen nähtävissä valtiovarainministeriön tapahtumasivujen kautta.

 

Lisätietoja:

tietoturvapäällikkö Teijo Roine
040 805 3837, teijo.roine@jyu.fi