08.05.2018

Kampus ja historia

Jyväskylän yliopiston historia

Monikerroksinen kampus kertoo yliopiston vaiheista – opettajankouluttajasta monitieteiseksi yliopistoksi

Jyväskylän yliopisto on saanut alkunsa Uno Cygnaeuksen kaupunkiin vuonna 1863 perustamasta Suomen ensimmäisestä suomenkielisestä opettajankoulutusseminaarista.

Sisäoppilaitosmainen seminaari, jossa oli sekä mies- että naisosasto, oli aikanaan uskalias ajatus. Pedagogiset oppiaineet olivat opetuksessa etusijalla, mutta myös työkasvatusta ja liikuntaa pidettiin arvossa.

Educa-rakennus SeminaarinmäelläSeminaarin panos suomalaisen kulttuurin kehitykselle oli huomattava. Monista seminaarin oppilaista tuli kulttuurin merkkihenkilöitä; Jyväskylässä ovat opiskelleet mm. Minna Canth, Johannes Linnankoski ja J. H. Erkko. Seminaarin myötä naiset saivat ensimmäisen kerran mahdollisuuden korkeampaan koulutukseen.

Vuonna 1934 seminaari muuttui Kasvatusopilliseksi korkeakouluksi. Laitos oli ylioppilaista kahdessa vuodessa kansakoulunopettajia valmistava ammattikorkeakoulu. Akateemisten tutkintojen suorittaminen tuli mahdolliseksi 1940-luvulla. Ensimmäinen väitöstilaisuus järjestettiin vuonna 1949.

Korkeakoulu laajeni huomattavasti vuonna 1958. Filosofisen tiedekunnan ja humanististen tieteiden professuurien perustaminen suuntasi korkeakoulun kehityksen kohti yliopistoa.

Jyväskylän yliopisto aloitti toimintansa heinäkuussa 1966. Vuosien mittaan siitä on kehittynyt ihmistieteisiin ja luonnontieteisiin keskittyvä kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä monialainen tiedeyliopisto ja koulutuksen asiantuntija.

Agora-rakennus Mattilanniemessä


Tutustu yliopiston vaiheisiin aikajanalla

Katso yliopiston vaiheet aikajanalta! Historian käännekohdat on kuvitettu valokuvilla, videoilla ja äänileikkeillä. Aineisto on peräisin yliopiston museon kulttuurihistoriallisen osaston kokoelmista.

JYU historiaa aikajanalla

Tutustu arkkitehtuuriin mobiilisti

Historiaan ja arkkitehtuuriin voi tutustua myös mobiilioppaiden avulla osoitteesta http://tarinasoitin.fi/jytm
Sieltä voit avata omaan älypuhelimeesi tai tablettiisi valintasi mukaan sopivan kampuskierroksen.

Tutustu historiaan ja nykypäivään videoiden avulla

Lisää tarinoita yliopiston historiasta ja kampuksesta löydät yliopiston tiedemuseosta, jonka näyttelykeskus Soihtu esittelee yliopiston ja sen edeltäjien vaiheita Seminarium-rakennuksessa ja verkkosivuilla osoitteessa http://soihtu.jyu.fi/nayttely ("Oi kuvatuksia ja mielijouhteita")

Kolme kampusaluetta: Seminaarinmäki, Mattilanniemi ja Ylistönrinne

Yliopiston päärakennus Seminaarinmäellä
Jyväskylän yliopiston kolme kampusaluetta – Seminaarinmäki, Mattilanniemi ja Ylistönrinne – muodostavat mielenkiintoisen kulttuuri- ja luonnonympäristön, joka houkuttelee alueilla liikkuvan tutustumaan yliopiston pitkään sivistyshistorialliseen jatkumoon.

Yliopiston eri vaiheet ovat vaikuttaneet monella tavalla kampusalueiden arkkitehtuuriin, taiteeseen ja puistoihin, joista on syntynyt rikas ja ainutlaatuinen kokonaisuus.

Rikkaasti kerroksellinen Seminaarinmäki on alueena suojeltu. Seminaarinmäkeä pidetään esimerkkinä hyvin suunnitellun modernin täydennysrakentamisen soveltuvuudesta vanhemman rakennuskannan lomaan.

Kampuksen ensimmäiset rakennukset valmistuivat 1880-luvulla. Seminaarin ajalta ovat peräisin Seminaarinmäen vanhimmat, Konstantin Kiseleffin suunnittelemat punatiiliset rakennukset, ”opin kasarmit”. Kampus on maailmankuulu lukuisista Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista, jotka ovat valmistuneet 1950–1970-luvuilla.

Alvar Aallon suunnitteleman yliopiston päärakennuksen (C-rakennus) esite (issuu.com)

1980-luvulla alkoi yliopiston laajeneminen uusille kampusalueille Jyväsjärven vastakkaisille rannoille. Uudempia rakennuksia on suunnitellut muun muassa arkkitehti Arto Sipinen.

Ruusupuisto-rakennusSeminaarinmäen kampusalueen uusin rakennus, Ruusupuisto, valmistui vuonna 2015. Läheisten Alvar Aallon suunnittelemien museorakennusten (Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo) arkkitehtuuri on otettu huomioon erityisesti julkisivujen ikkunoiden ja ikkunaympäristöjen muotokielessä.  Rakennuksen nimi juontaa 1900-luvun alusta, jolloin alueen puistoon istutettiin paljon ruusuja. Rakennuksen piha-alueille on nyt istutettu samoja ruusulajeja.

 Kasvitieteellinen puutarha

Tiesitkö, että yliopiston alueella on kasvitieteellinen puutarha?  Lähes 36 hehtaarin puistoalue sijaitsee "ripoteltuna" eri kampusalueille (Seminaarinmäki, Mattilanniemi ja Ylistönrinne). Kävellessäsi millä tahansa kampusalueella, kävelet kasvitieteellisessä puutarhassa! Katsele ympärillesi ja bongaile kasvien nimiä!

Opastettu kampuskierros

Voit tilata kampusoppaan esittelemään yliopistoalueen arkkitehtuuria, historiaa tai luonnonympäristöä ryhmällesi. Jokainen opastus voidaan suunnitella toivomustesi mukaan – suomeksi tai englanniksi.

Ylistönrinne ja kävelysilta