Liikkuminen

Matkustaminen ja kuljetukset

Yliopiston ja kotien välillä tehdään päivittäin tuhansia matkoja. Ei ole yhdentekevää, kuinka nuo matkat tehdään. Liikkumisvalintamme vaikuttavat ilman laatuun, energiankulutukseen, liikenneturvallisuuteen ja terveyteemme. Lyhyet etäisyydet kampusten välillä ja sijainti keskeisellä paikalla kaupungin kupeessa antavat hyvän lähtökohdan kestävien kulkumuotojen käytölle.

Mitä yliopisto tekee?

Jyväskylän yliopiston kampukset sijaitsevat keskustan tuntumassa. Yliopistolle on helppo tulla kävellen, pyörällä tai linja-autolla. Ympäristön, liikenneturvallisuuden ja rajallisten paikoitusmahdollisuuksien vuoksi yksityisautoilua kampuksilla on tarpeen rajoittaa silloin, kun se on mahdollista. 

Mäkisestä maastosta huolimatta käveleminen ja pyöräily ovat hyviä kulkumuotoja Jyväskylän kokoisessa pienten etäisyyksien kaupungissa. Pyöräily on kampukset yhdistävien kevyen liikenteen väylien ansiosta nopein tapa liikkua kampukselta toiselle. Jyväskylän kaupunki ja yliopiston kiinteistöt omistava SYK Oy pitävät kevyen liikenteen reitit käyttökunnossa myös talviaikaan.

Pyöräily on suosittu kulkutapa erityisesti opiskelijoiden keskuudessa. Turvalliset ja katetut pyörätelineet sekä mahdollisuus peseytyä ja kuivattaa vaatteet lisäävät pyöräilyn kiinnostavuutta. Näitä mahdollisuuksia on pyritty parantamaan korjaus- ja rakennushankkeiden yhteydessä. Esimerkiksi Ruusupuistoa reunustavat järeät pyörätelineet rakennuksen kolmella laidalla. 

Kestävän liikkumisen pariin houkutellaan myös erilaisilla tapahtumilla ja tempauksilla. Yliopisto järjestää keväisin ylioppilaskunnan ja Jyväskylän Pyöräilyseuran (JYPS) kanssa suositun Pyöränhuoltotapahtuman, jossa opiskelijat ja henkilökunta voivat huollattaa pyöränsä vaihdettavien osien hintaa ja pientä huoltomaksua vastaan. Työmatkapyöräilyyn on kannustettu esimerkiksi tarjoamalla Pyörällä töihin -päivänä pyöräilijöille puuroaamiainen. Yliopistolla on ollut myös monena vuonna kaikille henkilökunnan jäsenille avoin joukkue valtakunnallisessa Pyöräilyn kilometrikisassa, johon osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja. Työpäivän aikana henkilökunta voi liikkua kampukselta toiselle myös kampuspyörillä, joita saa lainaan Sopista. 

Yliopiston matkustusohje kannustaa henkilöstöä tekemään yliopiston ulkopuolelle suuntautuvat työmatkansa julkisilla kulkuvälineillä henkilöauton sijaan. Matkustustarvetta suositellaan vähentämään esimerkiksi videoneuvotteluilla. Työmatkustaminen onkin vähentynyt viime vuosina. 

Tavoitteena kestävä liikkuminen

Yliopiston pitkän aikavälin tavoitteena on edistää työntekijöidensä ja opiskelijoidensa ympäristöystävällistä liikkumista sekä autottoman kampuksen muodostamista Seminaarinmäelle.

Lyhyellä aikavälillä keskitytään parantamaan kodin ja ensisijaisen työpisteen välisiä sekä kampuksen sisäisiä kestävän liikkumisen mahdollisuuksia.

             Ota sel­vää,               mitä sinä voit teh­dä.

Bussipysäkit, kevyen liikenteen väylät ja paikoitusalueet. Klikkaa kartta isommaksi.

Tiesitkö?