04.07.2017

Reilun kaupan korkeakoulu

Jyväskylän yliopisto on ollut Reilun kaupan korkeakoulu vuodesta 2014.

Reilun kaupan korkeakoulu on Reilun kaupan yhdistyksen myöntämä arvonimi korkeakouluille, jotka ovat tehneet sitoumuksen tukea Reilua kauppaa ja käyttää Reilun kaupan tuotteita. Suomessa arvonimen myöntää Reilu kauppa ry ja sen uusimisesta päätetään vuosittain.

Reilu yliopisto tehdään yhdessä

Reilun kaupan korkeakoulu on yliopiston, ylioppilaskunnan ja kampusravintoloiden yhteistyön tulos. JYYn kehitysyhteistyövaliokunta ja tehtävään valittu Reilu yliopisto -koordinaattori ovat vetovastuussa Reilun kaupan korkeakoulun arvonimen säilyttämisestä ja Reilun kaupan tuotteiden käytön edistämisestä yliopistolla. Erilaiset tempaukset ovat näkyvin osa toimintaa.

Yliopisto ja JYY ovat sitoutuneet tarjoamaan virallisissa tilaisuuksissaan Reilun kaupan kahvia ja teetä. Mukana on myös laaja joukko tiedekuntia, erillislaitoksia ja ainejärjestöjä. Kampusravintolat Ilokivi ja Sonaatti osallistuvat tarjoamalla asiakkailleen Reilun kaupan tuotteita, kuten kahvia ja tofua.

Reilun kaupan edistäminen on konkreettinen tapa toimia yhdessä oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Mikä Reilu kauppa?

Reilussa kaupassa viljelijä saa tuotteistaan vähintään takuuhinnan, joka riittää kattamaan ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon kustannukset. Takuuhinta suojaa viljelijää maailmanmarkkinahintojen heilahteluilta. Suurtilojen työntekijöille turvataan vähintään lakien mukainen ja asteittain nouseva palkka, asialliset työolot ja ammatillinen järjestäytymisoikeus. 

Reilu kauppa hyödyttää pienviljelijän tai työntekijän lisäksi paikallisyhteisöä:

  • Takuuhinnan päälle tuotteista maksetaan Reilun kaupan lisää koko yhteisöä kehittäviin hankkeisiin. Lisän käytöstä päätetään demokraattisesti. 
  • Reilun kaupan tuotannossa ei hyväksytä lapsityövoiman käyttöä.
  • Reilun kaupan viljely asettaa ympäristökriteerit, joten se on myös ympäristön kannalta kestävää.

Reilun kaupan korkeakoulu

Tiesitkö?

  • Yliopiston virallisissa tilaisuuksissa tarjotaan Reilun kaupan kahvia ja teetä
  • Reilu kauppa näkyy kampuksella erityisesti lokakuisella Reilun kaupan viikolla 
  • Reilun kaupan tuotteita on tarjolla kaikissa kampuksen kahviloissa ja ravintoloissa.
  • Yliopiston nimikkokahvi, t-paidat ja kangaskassit ovat Reilun kaupan tuotantoa

Kangaskassi