Fysiikan laitos

Lehdistötiedote: fysiikkaolympialaiset 2012

SUOMEN JOUKKUE MENESTYI KANSAINVÄLISISSÄ FYSIIKKAOLYMPIALAISISSA VIROSSA
23.12.2012

Tiistaina 23. heinäkuuta 2012 päättyneisiin 43. kansainvälisiin fysiikkaolympialaisiin Virossa osallistui 378 kilpailijaa 81 maasta. Suomi menestyi kilpailussa erinomaisesti kaikkien Suomen joukkueen jäsenten yltäessä palkinnoille. Matias Mannerkoski Järvenpään lukiosta voitti kilpailussa hopeaa. Suomalaismenestyksen täydensivät Iiro Lehto (Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio) pronssimitalillaan sekä kunniamaininnan saavuttaneet Tapio Hautamäki (Seinäjoen lukio), Jyri Maanpää (Puolalanmäen lukio) ja Arttu Yli-Sorvari (Teuvan lukio). Kaikki joukkueen jäsenet sijoittuivat siis hienosti johonkin palkintogategorioista, ja Suomi oli jälleen kilpailun paras pohjoismaa.

Olympialaisten voitto tuli tällä kertaa yllättäen Eurooppaan, kun kilpailun voitti Attila Szabó Unkarista. Perinteiseen tapaan suurin osa kultamitaleista meni kuitenkin Kaukoitään. Olympialaisten päättäjäisissä palkittiin lisäksi suomalainen professori Maija Ahtee elämäntyöstään olympialaisten parissa: Ahtee toimi pitkään Suomen joukkueen johtajana ja myöhemmin Kansainvälisten fysiikkaolympialaisten sihteerinä ja presidenttinä.

Fysiikkaolympialaisissa ratkotaan kokeellisia ja teoreettisia fysiikan ongelmia, joita ratkomaan jokainen osallistuva maa saa lähettää korkeintaan viisihenkisen joukkueen. Kilpailijoiden tulee olla alle 20-vuotiaita nuoria, jotka eivät ole aloittaneet korkeakouluopintojaan. Kilpailu käydään yksilöiden välillä, eikä maiden välisiä eroja tilastoida virallisesti.

Kokeellista työskentelyä harjoiteltiin Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen järjestämällä valmennusleirillä. Suomalaisten ohella leirillä valmennettiin myös Viron joukkuetta, joka menestyikin olympialaisissa erinomaisesti. Vastavuoroisesti virolaiset järjestivät valmennuksen teoriaosuuden. Leirien lisäksi osallistujia valmennettiin valmennuskirjeillä vuoden alusta lähtien. Olympiajoukkue valittiin lopullisesti huhtikuussa Tallinnassa järjestetyssä 10. Suomi­­-Viro-fysiikkamaaottelussa.

Suomen joukkueen johtajina Tallinnassa ja Tartossa järjestetyssä kilpailussa toimivat FM Heikki Mäntysaari Jyväskylän yliopistosta ja FM Lasse Franti Helsingin yliopistosta. Kaksi Suomen joukkueen jäsentä ovat tällä hetkellä varusmiehiä: Tapio Hautamäki suorittaa palvelustaan Suomenlinnan rannikkorykmentissä Upinniemessä ja Arttu Yli-Sorvari Niinisalon tykistöprikaatissa.

Kansainväliset fysiikkaolympialaiset on järjestetty vuodesta 1967 alkaen, ja Suomi on osallistunut kilpailuun vuodesta 1977. Kilpailussa jaetaan kulta- hopea- ja pronssimitaleja ja kunniamainintoja siten, että hieman yli puolet osallistujista saa jonkin palkinnon. Suomessa hanketta koordinoi Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry ja kustannuksista vastaa Opetushallitus. Toimintaa tukee myös Teknologiateollisuuden satavuotissäätiö.

Heikki Mäntysaari, heikki.mantysaari@jyu.fi, 050 4671151
Lasse Franti, lasse.franti@helsinki.fi, 040 8455586
Suomen olympiavalmennuksen kotisivu: www.jyu.fi/ipho/valmennus
Fysiikkaolympialaisten kotisivu: www.ipho2012.ee

Suomen fysiikkaolympialaisjoukkue palkintojenjaon jälkeen. Edessä vasemmalta oikealle Jyri Maanpää, Tapio Hautamäki, Matias Mannerkoski, Iiro Lehto ja Arttu Yli-Sorvari, takana joukkueenjohtajat Lasse Franti ja Heikki Mäntysaari. Kuvaa saa vapaasti käyttää fysiikkaolympialaisiin liittyvässä uutisoinnissa.

Olympiajoukkue 2012