Fysiikan laitos

Lehdistötiedote: fysiikkaolympialaiset 2013

SUOMELLE PRONSSIA KANSAINVÄLISISTÄ FYSIIKKAOLYMPIALAISISTA TANSKASTA
14.7.2013

Suomi menestyi hyvin sunnuntaina 14.7.2013 päättyneissä lukiolaisten 44. Kansainvälisissä fysiikkaolympialaisissa Tanskassa. Kilpailuun osallistui 374 lukiolaista 83 eri maasta.

Suomen joukkueesta parhaiten menestyi Tomi Mäkinen Tampereen lyseon lukiosta saavuttaen pronssimitalin. Loput viisihenkisestä joukkueesta, Einari Junter Mikkelin lukiosta, Joonas Latukka Jämsän lukiosta sekä Heikki Timonen ja Timo Takala Olarin lukiosta, menestyivät myös erinomaisesti saavuttaen kunniamaininnan. Tällä menestyksellä Suomi oli kilpailun paras pohjoismaa.

Olympialaisten voitto jäi tällä kertaa Eurooppaan, kun kilpailun voitti jo toista kertaa unkarilainen Szabó Attila. Suurin osa kultamitaleista meni kuitenkin totuttuun tapaan Kaukoitään.

Fysiikkaolympialaisissa ratkotaan kokeellisia ja teoreettisia fysiikan ongelmia, joita ratkomaan jokainen osallistuva maa saa lähettää viisihenkisen joukkueen. Kilpailijoiden tulee olla alle 20-vuotiaita nuoria, jotka eivät ole aloittaneet korkeakouluopintojaan. Kilpailu käydään yksilöiden välillä, eikä maiden välisiä eroja tilastoida virallisesti.

Suomen joukkue oli valmistautunut kilpailuun ratkomalla itsenäisesti valmennustehtäviä sekä kahdella valmennusleirillä yhdessä Viron joukkueen kanssa: kokeellista fysiikka harjoiteltiin Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella, ja virolaiset järjestivät vastavuoroisesti valmennuksen teoriaosuuden Saarenmaalla. Olympiajoukkue valittiin lopullisesti huhtikuussa Tallinnassa järjestetyssä 11. Suomi-Viro-fysiikkamaaottelussa.

Suomen joukkueen johtajina Kööpenhaminassa järjestetyssä kilpailussa toimivat FM Heikki Mäntysaari Jyväskylän yliopistosta ja FM Lasse Franti Helsingin yliopistosta. Suomen joukkueen jäsenistä Einari Junter aloitti varusmiespalveluksensa Suomen edustajana fysiikkaolympialaisissa.

Kansainväliset fysiikkaolympialaiset on järjestetty vuodesta 1967 alkaen, ja Suomi on osallistunut kilpailuun vuodesta 1977. Kilpailussa jaetaan kulta- hopea- ja pronssimitaleja ja kunniamainintoja siten, että hieman yli puolet osallistujista saa jonkin palkinnon. Suomessa hanketta koordinoi Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry ja kustannuksista vastaa Opetushallitus. Toimintaa tukee myös Teknologiateollisuuden satavuotissäätiö.

Heikki Mäntysaari, heikki.mantysaari@jyu.fi, 050 4671151
Suomen olympiavalmennuksen kotisivu: www.jyu.fi/ipho/valmennus
Fysiikkaolympialaisten kotisivu: www.ipho2013.dk

Suomen fysiikkaolympialaisjoukkue palkintojenjaon jälkeen. Edessä vasemmalta oikealle Heikki Timonen, Einari Junter, Tomi Mäkinen, Joonas Latukka ja Timo Takala. Takana joukkueenjohtajat Heikki Mäntysaari ja Lasse Franti.
Kuvaa saa vapaasti käyttää fysiikkaolympialaisiin liittyvässä uutisoinnissa.

Olympiajoukkue 2013