Fysiikan laitos

Lehdistötiedote: fysiikkaolympialaiset 2014

SUOMELLE MITALEITA KANSAINVÄLISISTÄ FYSIIKKAOLYMPIALAISISTA KAZAKSTANISTA
20.7.2014

Suomi menestyi hyvin sunnuntaina 20.7.2014 päättyneissä lukiolaisten 45. Kansainvälisissä fysiikkaolympialaisissa Kazakstanissa. Kilpailuun osallistui 374 lukiolaista 85 eri maasta Suomen ollessa paras pohjoismaa.

Suomen joukkueesta parhaiten menestyivät pronssimitaleilla palkitut Arttu Tolvanen Järvenpään lukiosta ja Tomi MäkinenTampereen lyseon lukiosta. Hyvää suomalaismenestystä täydensivät kunniamaininnoilla palkitut Joonas Latukka Jämsän lukiosta sekä Heikki Timonen ja Timo Takala Olarin lukiosta.

Olympialaisten voitto meni kolmen vuoden tauon jälkeen Kiinaan, kun poikkeuksellisen vaikean kilpailun voitti Xiaoyu Xu. Suurin osa kultamitaleista meni samaten totuttuun tapaan Kaukoitään.

Suomen joukkue oli valmistautunut kilpailuun kahdella valmennusleirillä yhdessä Viron joukkueen kanssa: kokeellista fysiikkaa harjoiteltiin Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella, ja virolaiset järjestivät vastavuoroisesti valmennuksen teoriaosuuden Saarenmaalla. Olympiajoukkue valittiin lopullisesti huhtikuussa Tallinnassa järjestetyssä 12. Suomi-Viro-fysiikkamaaottelussa.

Fysiikkaolympialaisissa ratkotaan kokeellisia ja teoreettisia fysiikan ongelmia, joita ratkomaan jokainen osallistuva maa saa lähettää viisihenkisen joukkueen. Kilpailijoiden tulee olla alle 20-vuotiaita nuoria, jotka eivät ole aloittaneet korkeakouluopintojaan. Kilpailu käydään yksilöiden välillä, eikä maiden välisiä eroja tilastoida virallisesti.

Suomen joukkueen johtajina Kazakstanin uudessa pääkaupungissa Astanassa järjestetyssä kilpailussa toimivat Heikki Mäntysaari Jyväskylän yliopistosta ja Lasse Franti Helsingin yliopistosta. Joukkueen jäsenistä Tomi Mäkinen ja Timo Takala suorittivat kilpailujen ajan varusmiespalvelustansa Suomen edustajina fysiikkaolympialaisissa.

Kansainväliset fysiikkaolympialaiset on järjestetty vuodesta 1967 alkaen, ja Suomi on osallistunut kilpailuun vuodesta 1977. Kilpailussa jaetaan kulta- hopea- ja pronssimitaleja ja kunniamainintoja siten, että hieman yli puolet osallistujista saa jonkin palkinnon. Suomessa hanketta koordinoi Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry ja kustannuksista vastaa Opetushallitus. Toimintaa tukee myös Teknologiateollisuuden satavuotissäätiö, Jyväskylän yliopisto ja Helsingin yliopisto.

Heikki Mäntysaari, heikki.mantysaari@jyu.fi, 050 4671151
Yhteydenotoissa pyydämme huomioimaan, että Suomen joukkue saapuu Kazakstanista Helsinki-Vantaan lentoasemalle maanantaina kello 13.
Suomen olympiavalmennuksen kotisivu: www.jyu.fi/ipho/valmennus
Fysiikkaolympialaisten kotisivu: www.ipho2014.kz

Suomen fysiikkaolympialaisjoukkue palkintojenjaon jälkeen. Edessä vasemmalta oikealle Joonas Latukka, Tomi Mäkinen, Arttu Tolvanen, Heikki Timonen ja Timo Takala. Takana joukkueenjohtajat Lasse Franti ja Heikki Mäntysaari. Kuvaa saa vapaasti käyttää fysiikkaolympialaisiin liittyvässä uutisoinnissa.

Olympiajoukkue 2014