taidehistoria

Tervetuloa taidehistorian sivuille!

 


Mitä on taidehistoria?

Taidehistorian kohteena on visuaalinen kulttuuri ja sen ajallinen kerrostuneisuus.  Taidehistorioitsija selvittää taideteosten ilmiasua, aihemaailmaa ja merkitystä. Hän pyrkii ymmärtämään taiteen tekijöiden ja teosten yhteyden historiaan, taidemaailmaan, yleisöön ja yhteiskuntaan. Taidehistorian opetuksessa ja tutkimuksessa korostuvat kuvataiteet, taideteollisuus ja arkkitehtuuri. Tutkimuskohteisiin kuuluvat myös muut visuaalisen kulttuurin ilmiöt kuten luonnonmaisema, rakennettu ympäristö ja muu esinemaailma.

Taikussa toimii myös kirkkotaiteen ja -arkkitehtuurin tutkimusinstituutti.


Missä taidehistorioitsija työskentelee?

Taidehistorian tutkinto antaa valmiuksia tutkimus-, opetus- ja kirjalliseen toimintaan ja tuo muodollisen pätevyyden sellaisiin ammattitehtäviin, joissa edellytetään kulttuurialalle soveltuvaa korkeakoulututkintoa. Taidehistorioitsijat voivat sijoittua erilaisiin kulttuuriorganisaatioihin esim. asiantuntija-, suunnittelu-, hallinto- ja johtamistehtäviin. Laajan perinteisen tehtäväkentän taidehistorioitsijoille tarjoaa museolaitos. Uudet mediat ja laaja visuaalinen kulttuuri tarjoavat uusia mahdollisuuksia taidehistoriallisen tiedon soveltamiselle. Sivuainevalintoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä niiden avulla voi hankkia lisävalmiuksia ammatilliseen erikoistumiseen ja toimimiseen erilaisissa tehtävissä työelämässä.


Kokemuksia taidehistoriasta (2013)
Kai Ylinen


Viisi vuotta taidehistoriaa Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella on takana, eikä tulevaisuus enää varsinaisesti pelota. Noihin vuosiin mahtuu paljon epävarmuutta ja paikallaan junnaamista, mutta sitäkin enemmän iloa, ihmeitä ja innostusta. Ahdistuksesta on tullut ylpeyttä.

Kun hyväksymiskirje aikoinaan kolahti postiluukusta, ajattelin, ettei yliopisto ole minua varten. En ollut piirun vertaa teoreettinen ihminen. ”Käytäntöä ammattikorkeassa, teoriaa yliopistossa” oli ainoa opinto-ohjaus mitä sain, ja minä tarvitsin konkreettista käsillä tekemistä. Molemmat väitteet ovat kaatuneet aikaa sitten. Tämä on minua varten, eikä yliopiston ole pakko tarkoittaa pelkästään nenä kiinni teoriakirjallisuudessa istumista. Paljon täältä löytyy tekemistä ja sen kautta oppimista.

Taidehistoria on hämäävä nimi. Se ei tarkoita pelkästään taiteen historian opettelua, vaan enemmänkin taiteen ja taideilmiöiden laajaa tuntemusta ja tutkimista. Siihen on kuulunut myös taiteen muotoja ja näkökulmia, joista en välitä tai joita en koskaan kunnolla oppinut ymmärtämään. Ilman näitä en tosin olisi ymmärtänyt niitä taiteen alueita, joita nykyään rakastan. En ollut kovin kiinnostunut perinteisistä kuvataiteen muodoista, joten vietän aikani enemmänkin hylättyjen teollisuusalueiden liepeillä ja suuntaan voimavarojani graffitiin ja katutaiteeseen. Opinnäytteeni on puolustuspuhe sille, ettei merkittävän graffitialueen hävittäminen asuinkortteleiden rakentamisen yhteydessä välttämättä ole kenenkään etu. Olen osana opintojani osallistunut myös peli- ja elokuvatutkimuksen kursseille, saanut työskennellä tapahtumien työryhmissä, järjestää näyttelyä ja toimia tuottajana videopelille. On virhe luulla, että pelejä pääsee tekemään vain koodaamalla.

Mitä minusta tulee? Rasittavaa kysymystä kuulee muilta tahoilta lähes kyllästymiseen asti, mutta todellisuudessa se on asia, joka omassakin päässä kiertää jatkuvaa kehää. Olen löytänyt oman juttuni, ja toivottavasti ensi keväästä lähtien työskentelen tuottajana projektityössä taide- tai pelialalla, kaupunkitaiteen tutkijana tai oman visuaalista kulttuuria ja tietoteknisiä palveluja yhdistävän yritykseni parissa. Tämä ala on laaja ja sivuainevalinnat vielä lisäävät sen suuruutta. Minulle museologia, etnologia ja tietotekniikka ovat avanneet tien sinne minne haluan mennä. On täysin mahdotonta luetella jokaista paikkaa, johon taidehistorian opiskelija voi työllistyä. Se on ikävän kuuloinen tosiseikka, joka harvoin auttaa todistelemaan epäileville vanhemmille tai uusille tutuille miksi taidehistoriaa kannattaa opiskella. Minä näen sen kuitenkin näin: anna mielikuvitukselle tilaa, koska harvalla siihen on yhtä suuri mahdollisuus. Omaa kiinnostustaan ja osaamistaan ei tarvitse heti tietää (minulta se vei ainakin kolme vuotta yliopistossa). Se muotoutuu kunnolla vasta oikeassa ympäristössä ja vain riittävän ajan kanssa.

uno - henkilöstöportaali

isa - opiskelijaportaali

Yhteystiedot

Osoite:
Jyväskylän yliopisto
Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos
PL 35
40014 Jyväskylän yliopisto

 

>Taiku Facebookissa<

>Taikun alumnit Facebookissa<

>Opiskelijalähettilään blogi<

Toimipisteet

Käyntiosoitteet:

Laitoksen henkilökunta:
D-rakennus (Educa)
Seminaarinmäki

Hallintohenkilökunta:
A-rakennus (Athanaeum)
Seminaarinmäki

Puhelinnumerot/toimistot:

Laitoshallintoasiat:
040 805 3402
Opintoasiat:
040 805 3415
Talousasiat:
040 169 7931

Tänään

24. huhtikuuta 2014, viikko 17, Pertti, Albert, Altti. (*)