24.11.2017

”Parasta on tietokoneella kirjoittaminen!”

Lapsiasiavaltuutetun, Lastensuojelun Keskusliiton sekä työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyössä järjestämää Lapsi mukaan töihin -päivää vietettiin lapsen oikeuksien viikon perjantaina 24.11.

Lapsi mukaan töihin -päivän tarkoituksena ei ole teettää lapsella varsinaista työtä, vaan tutustuttaa lapsi vanhempansa tai muun läheisen aikuisen arkeen. Päivä tarjoaa myös työpaikoille mahdollisuuden nostaa esiin lasten ääntä ja osallisuutta sekä ottaa oppia lasten ja nuorten raikkaista ajatuksista.

Samrawit ja Pieta Turkka

9-vuotias Samrawit kävi tutustumassa äitinsä Pieta Turkan työpaikkaan. Pieta työskentelee kieli- ja viestintätieteiden laitoksella romaanisen filologian lehtorina.

– Päivä on sujunut oikein hyvin! Samrawit heräsi aamulla jo kuudelta, koska oli niin innoissaan. Hän teki itselleen kulkulätkänkin, Pieta kertoo.

Päivän aikana Samrawit pääsi osallistumaan äidin pitämälle ranskan tunnille. Ja pääsipä hän pitämään siellä pienen esitelmän itsekin! Esityksen powerpointit Samrawit teki yhdessä äitinsä kanssa kirjastolla syödyn aamupalan jälkeen.

– Tunti oli kokonaan ranskankielinen ja Samrawit sanoikin, että hänellä oli vaikeaa, kun kaikki puhuivat yhtä aikaa ranskaa ja oli vähän tylsää, Pieta nauraa.

Samrawit myös haastatteli Pietan oppilaita. Haastattelun aikana Samrawit selvitti muun muassa opiskelijoiden harrastuksia, lempipuuhia ja sitä, mitä heistä tulee isona.

– Minusta ainakin tulee isona poliisi! Kaikki opiskelijat harrastavat musiikkia ja heidän lempipuuhaa on syöminen, Samrawit summaa haastattelun tuloksia.

Visaisimmaksi kysymykseksi osoittautui opiskelijoiden lempiruoka.

– Melkein kukaan ei osannut vastata! Joku sanoi perunamuusi ja lihapullat, Samrawit kertoo.

Päivän odotetuin ja innostavin asia Samrawitille oli opiskelijoiden tapaaminen ja tietokoneella kirjoittaminen.

– Samrawit on tainnut tänään kirjoittaa enemmän kuin minä, Pieta paljastaa.

Jos ensi vuonna järjestyy samanlainen tilaisuus tulla äidin työpaikalle, niin Samrawit kertoo lähtevänsä ehdottomasti taas mukaan, koska päivä on ollut kiva. Samrawitin puolesta äitikin voisi vastavuoroisesti tulla käymään hänen koulussaan yhden päivän ajan.

– Se olisi kivaa, koska sitten voisin puhua opettajan ja äidin kanssa, Samrawit perustelee.

Samrawit Turkka

Teksti ja kuvat: Sari Laapotti