17.11.2017

Childhood and Education -tutkimusryhmittymä esittäytyi Historicalla

Historian ja etnologian laitoksen uusi tutkimusryhmittymä Childhood and Education (CE) esittäytyi perjantaina 17.11. Historicalla.

Ryhmittymän tutkijat tarkastelevat muun muassa koulukuria 1900-luvun alun Suomessa, poikakirjallisuudessa kuvattua poikaikää, suomalaisen lastensuojelun historiaa, kotien ja koulujen yhteistyötä ja sitä, miten historian opetusta voitaisiin kehittää.

Heli Valtonen.jpg– Kyseessä on tutkijoiden löyhä yhteenliittymä, jossa voidaan vaihtaa ajatuksia saman tyyppisistä kiinnostuksen kohteista ja tutkimusaiheista. Ajan myötä ryhmittymästä voi myös muotoutua tutkimushanke, kertoo Heli Valtonen, yksi ryhmittymän perustajajäsenistä ja koordinoijista.

Ryhmittymä sai Valtosen mukaan alkusysäyksen, kun historian ja etnologian laitoksen lapsuuden ja nuoruuden tutkijat alkoivat jossain vaiheessa miettiä ryhmäytymistä. Tämän yhteydessä todettiin, että laitoksella tehdään lasten ja nuorten tutkimuksen ohella myös paljon kasvatuksen ja koulutuksen tutkimusta, jossa liikutaan enemmän yleisemmällä yhteiskunnallisella tasolla.

– Meillä on tiedon ja vallan näkökulmaa, institutionaalista näkökulmaa ja yksilöiden kokemuksista lähtevää tutkimusta. Useimmiten keskiössä on se, kuinka yksilö ja instituutio kohtaavat. Tätä rajapintaa tarkastellaan joko instituution tai yksilön näkökulmasta. Raja ei tietenkään käytännössä ole näin selkeästi vedettävissä, molemmissa tehdään kumpaakin, Valtonen kuvailee.

Ryhmittymässä on tällä hetkellä reilut 20 tutkijaa. Valtosen mukaan heitä voisi olla vielä enemmänkin, sillä historian ja etnologian laitokselta löytyy useita muitakin tutkijoita, joiden tutkimuksen aihepiiri osuu Childhood and Education -ryhmittymän tematiikkaan.

– Mukaan saa tulla, Valtonen vinkkaa.

Erilaisten tutkimusteemojen ympärille keskittyvistä esittelytilaisuuksista suunnitellaan tehtäväksi kerran lukukaudessa toistuva perinne. Kaikille avoimissa tilaisuuksissa Helan tutkijat pääsevät esittäytymään sekä laitoksen väelle että muillekin kiinnostuneille.

Lauri Julkusen tutkimus.jpg
Lauri Julkunen tarkastelee väitöstutkimuksessaan poikaikää Karilaan veljesten elämässä, tuotannossa ja toiminnassa.

Teksti ja kuvat: Sari Laapotti