18.02.2019

Nykykulttuurin uusi teos tarkastelee Mannerheim-aiheisten teosten ympärillä käytyjä kulttuurikiistoja

Jere Kyyrön Mannerheim ja muuttuvat tulkinnat. Mediatisoitunut kansalaisuskonto 2000–2010-lukujen kulttuurikiistoissa (2019) pureutuu marsalkka Mannerheimia koskeviin mediakeskusteluihin. Se erittelee 2000–2010-lukujen määrittelykamppailuja, joissa on pelissä toimijoiden kansallinen, taiteellinen ja journalistinen arvovalta.

Kansi.jpg

Marsalkka Mannerheim esiintyi usein uutisotsikoissa vuosina 2001–2014. Keskustelua synnytti aika ajoin Renny Harlinin ja Markus Selinin Mannerheim-suurelokuvahanke. Lööppeihin nousi myös Katariina Lillqvistin nukkeanimaatio Uralin perhonen, jossa Mannerheimia muistuttava hahmo seikkailee Keski-Aasiassa ja sisällissodan Suomessa, ottaa kirgiisinuorukaisen rakastajakseen ja teloittaa punaisten pahvikuvia. Kesällä 2012 tuli julki tieto Ylen Mannerheim-elokuvaprojektista, jossa Mannerheimia esittää tummaihoinen kenialainen.

Kirjassa tarkastellaan näiden kolmen Mannerheim-aiheisen teoksen ympärillä käytyjä mediakeskusteluja, joissa produktiot sijoitetaan kulttuurin kentille eri tavoin. Erilaisten asemointien kautta hahmottuu kuva paitsi suomalaisen median ja kulttuurintuotannon kentistä myös eräänlaisesta mediatisoituneesta kansalaisuskonnosta.

Käsitellyissä uudelleentulkinnoissa on nähtävissä uusisänmaallisuuden, monikulttuurisuuden ja vasemmistolaisen historiapolitiikan lisäksi kolmen toisiinsa liittyvän kontekstin vaikutus: perheen hyvinvointia korostavan familistisen diskurssin näkyvyys, uudenlaiset maskuliinisuuskäsitykset sekä subjektiivisuutta korostava julkisuuden rakenne.

FM, YTM Jere Kyyrö on koulutukseltaan uskontotieteilijä ja sosiologi. Hän tutkii ja opettaa Turun yliopistossa uskontotieteen oppiaineessa. Mannerheim ja muuttuvat tulkinnat on tekijänsä väitöskirja, ja se tarkastetaan Turun yliopistossa 23.2.2019 klo 12.15.

Lisätietoja:

Jere Kyyrö jjkyyr@utu.fi

Arvostelukappaleet ja tilaukset kustannustoimittajalta: Laura Piippo laura.piippo@jyu.fi

Teostiedot:

Jere Kyyrö: Mannerheim ja muuttuvat tulkinnat. Mediatisoitunut kansalaisuskonto 2000–2010-lukujen kulttuurikiistoissa (2019). Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen julkaisuja 124, Jyväskylän yliopisto. (406 s.) ISBN: 978-951-39-7657-6, ISSN 1457-6899

Hinta 30€ + toimituskulut.

Tilauslomake: https://www.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/tutkimus/nykykulttuurin-tutkimuskeskus/nykykulttuuri-julkaisusarja/tilauslomake-1/tilauslomake

Nykykulttuuri-julkaisusarja: https://www.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/tutkimus/nykykulttuurin-tutkimuskeskus/nykykulttuuri-julkaisusarja/sarjasta-1 https://www.facebook.com/nykykulttuuri/

JULKAISUTIEDOTE Mannerheim ja muuttuvat tulkinnat_logo.pngTwitter: @nykykulttuuri