10.10.2017

Tutkijoiden yhteistyöstä oppikirjaksi

koko_kopio_virallinen_yht_etn_kansi_image.php.jpg

6.9.2017 julkaistu teos Yhteiskuntaetnologia nostaa esiin etnologisen ja antropologisen tutkimuksen yhteiskuntasuhteen merkityksen. Teos on tarkoitettu niin oppikirjaksi kuin ajankohtaiseksi tieteelliseksi puheenvuoroksi. Kirjan ovat toimittaneet Outi Fingerroos, Niina Koskihaara, Sanna Lillbroända-Annala ja Maija Lundgren.

Uutuusteoksen keskiössä ovat yhteiskuntaetnologisen tutkimuksen ydinkysymykset ja yhteiskuntaetnologinen tutkimus Suomessa juuri nyt.

Fingerroosin mukaan ajatus tieteen yhteiskuntasuhteesta on ikivanha.

– Kansallisten tieteiden kulta-aikana suhde oli itsestään selvä, sillä tieteet rakensivat isänmaata ja yhteiskuntaa. Nyt yhteiskuntasuhde on enemmän strategiapuheen aihio kuin todellista toimintaa, Fingerroos toteaa.

Tieteen heikentynyt yhteiskuntasuhde on Fingerroosin mukaan herättänyt huolta tutkijakunnassa ja alalla yleisesti. Tämä sai joukon tutkijoita tarttumaan haasteeseen ja Yhteiskuntaetnologia-kirjan tekeminen lähti liikkeelle. Seuraavaksi vuorossa on vastaavan kirjan kirjoittaminen englanninkielisenä.

Fingerroos huomauttaa, että vaikka tutkimuksen kolmas tehtävä on yhteiskunnallinen vuorovaikutus, akateemiset tutkimustulokset kertovat kuitenkin karua tarinaa korkeakoulujen yhteiskuntasuhteista.

– Akateeminen yhteistyö toteutuu tutkijoiden ja eri korkeakoulujen välillä ja yliopistot ovat lisäksi rakentaneet suhteita liike-elämän suuntaan. Monet muut vuorovaikutuksen muodot ovat puolestaan jääneet vähäiselle huomiolle. Tämä on kannustin, jolta tulevaisuuden etnologiaa, antropologiaa ja laajempaa organisaatioiden välistä yhteistyötä täytyy rakentaa, Fingerroos sanoo.

Kirjan kansi: Samppa Raita. Kuva: IstockPhoto