10.01.2017

HYTK-Plone 5 -uudistus - huomioita ja korjattavaa

Tähän dokumenttiin voi merkata kaikki huomiot sivustouudistukseen liittyen. Sivu on vapaasti kaikkien ylläpitäjien muokattavissa!

Tässä uudet HYTK:n Plone 5 -sivustot! Kannattaa lukea ohjeita ensin

Korjattavaa ja huomioita

Huomio Sijainti/esimerkki Mahdollinen korjausehdotus Kuka tekee korjauksen Tila
Edellisessä plonessa ollut "huudahdus-tyyli" eli harmaalla pohjalla oleva teksti menee uudessa plonessa liian keskelle

https://www.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/alumnitoiminta

 

 Korjataan tyyliin    

Mutkun infra-sivun taulukossa ei ole "reunaviivoja" -> näyttää sekavalta ilman

lisäksi fonttikoko vaihtelee taulukon sisällä

https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/infrastruktuurit/infrastruktuurit-laitteistot-ohjelmistot-aineistot-tilat-soittimet  Nyt on

Valtteri Karppinen korjasi reunaviivat ja fonttikoot.

Oikea laita kannattaa piilottaa niin taulukko mahtuu

ok
Euroherit-tutkimushankkeen kaikki sivut eivät avaudu (ne, joissa sisältö tehty taulukkoon)

https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/tutkimus/tutkimusprojektit/euroherit2/Contact

-Yhteystiedot, tutkimusryhmä, yhteistyö (ja samat myös englanniksi)

  kaikki linkit navigoinnissa ja sisällössä aukeaa ihan hyvin ok
Vasemman navigaation alemmat kansiot eivät näy

Vasen navigaatio näyttää ylimmän tason kansiot, mutta niiden alla olevat julkaistut kansiot/linkit eivät näy, alla näkyy vain tyhjää tilaa. Jos alla olevia kansioita on ollut enemmän niin tyhjää tilaakin on enemmän jne. Eli ilmeisesti tieto alla olevista kansioista tulee navigaatioon asti mutta itse kansioiden nimet ja linkit niiden sisältöihin eivät vain näy navigaatiossa? (esim. täällä https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/kivi/meidanlaitoksemme)

  Alikansiot näkyy  ok
Footeri kamalan iso

Kaikilla sivuilla olevat footerit ovat tolkuttoman korkeita. Tämä korostuu varsinkin sivuilla, joissa on vähän tekstiä, esim. KiVin etusivu https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/kivi Varsinkin tuolla sivulla footerista saa sen kuvan, että siinä olisi ko. yksikön yhteystiedot, mutta eihän siinä ole, joten se pahimmillaan johtaa harhaan.

   Footeri korjattu OK
Laitoksen sivuille ilmestynyt "somepalkki"

https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/

Etenkin IE:n kautta palkki on todella iso ja näkyvällä kohdalla heti sivun yläreunassa. Mitä sisältöä tähän on tarkoitus tulla? Voisiko palkin piilottaa?

   Somepalkki piilotettu  OK
Onko leipäteksti todella näin suurta ja leipätekstipalkki näin leveä?

Huomasin alta, että leipätekstin fontin pitäisi olla nyt  "normaali". Onko todella näin? Minusta se on edelleen todella suurta ja lisäksi leipätekstipalkin leveys on niin iso, että tekstiä on to-del-la vaikea lukea. Monilla sivuilla vaan on paljon tekstiä, koska sitä koskevaa asiaa on paljon. Esimerkiksi HYTKn sivuilla Väittelijän opas https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/tutkimus/tohtorikoulutus/vaittelijanopas . Minä en edes pysty itsekään lukemaan tuota tekstiä, kun silmiin alkaa sattua ennen kuin pääsen paria riviä pidemmälle, ja minä sentään olen itse muokannut tuota tekstiä. Enkä nyt liioittele: minun pitäisi tarkistaa että teksti on ok, mutta en voi kun päätä alkaa kirjaimellisesti särkeä. Ihan oikeasti. 

Eikö tälle voi tehdä jotain? Tämä uusi ilme ehkä toimii, jos kullakin sivulla on aina max 3 virkettä tekstiä, mutta hei, tämä on yliopisto ja hallinnon puolella meillä on ehkä jotain sanottavaa... On pieni ongelma, jos tekstiä ei voi lukea saamatta päänsärkyä. Ja ei, tämä asia ei ole sellaista mikä kuuluisi intraan. 

Komppaan tätä, teksti on aivan liian suurta. Tietokoneen näytöllä näyttää kuin teksti hyökkäisi päälle ja joutuu menemään kauemmaksi näytöltä, että pystyy lukemaan. 

   Fontti pitäisi olla nyt ok.  
Missä on kirjautumisvalikko?

Sattumalta selain antoi minulle avatessa kirjautumissivun valmiiksi ja siksi pääsen nyt muokkailemaan), mutta emme löydä kyllä yhtään mistään sitä, mistä pääsee kirjautumaan sisään (jotta voisi muokata sivuja). Esim. kollegani ei löydä kirjautumista, joten hän ei pääse nyt muokkaamaan sivuja...

Kirjautumislinkki on nyt oikeassa yläreunassa Megamenun sisälllä.  plone-tuki ok
Ajankohtaista kadonnut

HYTK-tohtorikoulutusosion etusivulta https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/tutkimus/tohtorikoulutus on kadonnut Ajankohtaista-palsta. Mihin?

 Johtuu uudesta teemasta, viilataan   plone-tuki  OK
Etusivu kadonnut vasemmasta palkista

HYTK-tohtorikoulutusosion etusivu https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/tutkimus/tohtorikoulutus on kadonnut vasemmasta palkista. Liittyykö siihen, että on dynapage? En keksi, miten sen saisi näkymään vasemmassa palkissa nyt. Aiemmin näkyi. Olisi tärkeää saada se näkymään.

Johtuu uudesta teemasta, viilataan   plone-tuki   OK
Minne kadonneet sisällysluettelot?

HYTK:n tohtorikoulutussivuilla on joillakin alasivuilla (esim. https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/tutkimus/tohtorikoulutus/jatko-opinto-oikeudenhakijanopas, myös muutkin oppaat) sisällysluettelo sivun alussa - tai siis pitäisi olla. Chromella näyttää, Firefoxilla hävittää eli jälkimmäisellä sisällysluettelot eivät näy. 

Lisäksi  olen toivonut, että niistä saisi ns. koko tekstipalkin levyisiä - nyt on vain ihme laatikko oikeassa laidassa, jonka vierellä alkaa jo leipäteksti. Ei ole selkeä.

 Teeman viimeistely kesken, korjataan Plone-tuki. Korjattu, nyt näkyy. Viilataan tyyliä myöhemmin.  OK
Vasen palkki ylisuuri (ja tekstitkin ylisuuria, sivut venyvät ja venyvät ja venyvät...)

HYTKn tohtorikoulutussivuilla ainakin täällä   https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/tutkimus/tohtorikoulutus ja kaikki sen alasivut: vasemmassa ns. navigointipalkissa kaikki nuolet yms. ylisuuria, palkki jatkuu järkyttävän isona ja sivu venyy ja venyy... näin siis Chromella katsottuna. Jostain syystä Firefoxilla näyttää ns. normaalilta. (Tilanne ehkä muuallakin, en ole vielä katsonut) 

Lisäksi tekstien, erityisesti otsikoiden mutta myös normaalin tekstin fontti näyttää käsittämättömän isolta. Kohtuullisen kokoinenkin sivu venyy aivan ylipitkäksi. Ei kai tämä jää tällaiseksi? Otsikoita voi aina pienentää, mutta en tiedä miten normitekstifonttia saisi pienemmäksi... Leipätekstifonttia pienemmäksi, sivu on tällaisenaan hankala hahmottaa ja lukea!

Tyylivirhe, korjattu.

 

leipäteksti nyt normaalia.

 plone-tuki  ok
Uutisista ja tapahtumista puuttuu vanhenemispäivä

https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/

Kaksi uutislistaa. Uutinen esim. https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/henkilostolle/tiedekunta/ajankohtaista/arkisto/arkisto-2012/apurahahaku-syksy-2012

Asetetaan uutisille vanhenemispäivä massa-ajona Plone-support OK
 Portaalien tyylit rikki
  Poistetaan portaalit ja luodaan uudestaan ti 15.11.2016  Plone-support OK
 Navigointi useaan kertaan
 https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/kivi/opiskelu/opinnot/oppiaineet/fennicum/suomen-kieli-1  Estetään ylimääräisiä navi-portletteja alemmilta tasoilta  plone-support OK
Osa oletusetusivuista ei ole oletussivuina

https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/tutkimus

vrt.

 https://www.preview.jyu.fi/hum/tutkimus

Korjataan käsin (tai automaattisesti jos noita on paljon)  hytk-ylläpitäjät tai plone-support  OK
Rosterin ääkkösnäkymässä virhe

https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/henkilokunta/copy_of_tohtorikoulutettavat

korjataan virhe rosterissa plone-support  OK
Oletussivuja lisätessä usein tallennusvaiheessa herjaa "Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe." eikä oletussivun muutos mene läpi.

https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/kivi/opiskelu/opinnot/oppiaineet/englanti -> OK, muutettu etusivun tunniste

 

https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/taiku/taiku

 Muutetaan index-sivun tunniste

 

Saman niminen alakansio aiheuttaa ongelman?

 plone-support  OK
Henkilökunnan Tutka-sivut: näkymässä virhe

esim.

https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/henkilokunta/tutka/julkaisuluettelo-tutka-tietokannasta-heikki-hanka

 Muutetaan tyyliä  plone-support  OK
RECENART-sivustolla virhe

https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/mutku/tutkimus/tutkimusprojektit/recenart

Tämä virhe on kirjattu tunnuksella 1480338834.210.819358595353.

Korjattu: dynapagen alla oli kokoelma, joka ei löytänyt kansiota uutisille. Muutettu hakuehtoa ja nyt ok.  plone-support  OK
Sisäisten linkkien teko en-puolella ei onnistu, eikä vars. kansioon linkittäminen

Anna-Maria Strengell soitti hytk:n kivi - kielten laitoksen en-sivuista, oli kokenut että enkkupuolella si eisäisten linkitysten teko ei onnistu samaan tapaan kuin suomalaisella puolella, eikä varsinkaan kansioon linkitys, kansion valinta - arkeen päästyä on kova homma saada opiskelusivut kuntoon, kun kv-vaihtarit tulee ja materiaalit pitää olla kondiksessa (tv-k(

 Tutkitaan Plone-tuki  
Taulukoiden tyylit kadonneet

Taulukoiden valmiit CSS-tyylit ovat kadonneet, esim. https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/henkilostolle/tiedekunnan-hallinto/strategiat-ja-suunnitelmat/strategiat-ja-suunnitelmat. Isoissa taulukoissa erityisesti pystysuunnassa keskitetty oletusulkoasu on todella ongelmallinen. Käsin muokkaaminen vaatisi koodin hallinta ja tolkuttoman määrän työtä. Saisiko tyylit takaisin ja vielä samoin nimetyillä class-attribuuteilla? Ei tarvitsisi käydä käsin fiksaamaan kaikkia nykyisiä taulukoita.

 Aluksi voi vaihtaa taulukkotyylin Muotoilu -> modern.

Myöhemmin tehdään lisää uusia taulukkotyyleja vastaamaan vanhaa sisältöä.

 

 Plone-tuki  OK
Aakkostus ei tunnista skandeja

Automaattinen järjestäminen ei tunnista ääkkösiä. Esim. Mäkikangas on ennen Matikaista. Ks. https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/tiedekunta/Henkilosto

 Tuo listaus kannattaa tehdä rosterilla, ei kokoelmalla Tiedekunta tekee rosterin.   
Tapahtuman lisäämisessä ongelmia

Tapahtuman lisäämisessä on ongelmia:

  • poimii Mitä-kenttään sisällön asiasanoista
  • näyttää tapahtuman aloitus- ja lopetusajat muodossa 2017-01-28T12:00:00+00:00 --> ei kiva
  • näyttää ensimmäisenä uutisen verkko-osoitteen - ei järkeä

Ks. esim. https://jyu5.preview.jyu.fi/hytk/fi/ajankohtaista/tapahtumat/vaitos_kallionpaa/view

 Nyt on parempi.

Ajat ja osoite ok. Avainsanat selkeät

  OK
Tapahtuman lisäämislomakkeessa kirjoitusvirhe

Kenttä "Osallistuvjat" --> pitäisi olla "Osallistujat"

 Missä tuo lomake on?