23.08.2018

Saunakonkelilla ympäri Suomea

Blogitoimitus

Etnologian opiskelija Juha Kumara on innokas saunoja, jopa siinä määrin, että teki kanditutkielmansakin saunomisesta. Juha on myös harras pyöräilijä. Kerran hän ajoi yhteisöpedagogi-ystävänsä, Matti Kemin, kanssa Ouluun asti, minkä pohjalta syntyi lempeän anarkistinen kuunnelma. Sen tekeminen oli niin mielenkiintoista, että Juha ja Matti alkoivat pohtia mahdollisuutta tehdä kuunnelma myös erilaisista saunoista.

Idea haki muotoaan vuoden verran, kunnes Juha ja Matti päättivät yhdistää saunat ja pyöräilyn ja lähteä pyöräreissulle kiertelemään erilaisia saunoja pitkin eteläistä Suomea. Suomen Saunaseuralta saatu apuraha avitti matkaan. Projektin nimeksi tuli Saunakonkeli.

Tuloksena oli kuukauden mittainen pyöräreissu viime kesäkuussa. Juha ja Matti pyöräilivät yli 700 kilometriä, vierailivat 12 saunapaikassa ja kävivät saunomassa 26 päivänä. Matkalla tuli vastaan erilaisia saunoja: yleisiä saunoja, savusaunoja, vanhoja ja uusia saunoja ja jopa yksi rahtarisauna. Saunakonkeli pääsi eräässä saunassa kuppaushoitoonkin. Samaisessa saunassa retkikunta tapasi myös saunatonttuja - tai näin ainakin heidän henkimaailmalle herkkä saunottajansa kertoi.

Juha: Juteltiin saunatonttujen kanssa, välittäjän kautta, Tuusulassa.

Matti: Kävi ilmi, että meillä on myös mukana tällainen metsänhaltija, ehkä tuleva saunatonttu.

Juha: Nimeltään Katvo. Se oli kuulemma jostain tuolta metsikköseuduilta hypännyt meidän matkaan. Mulla on vahva epäily, että se tuli Katajamäeltä Mänttä-Vilppulasta. Siellä oli komeaa korpea.

Sauna1

Matti (vas.) ja Juha starttaamassa reissulle.

Katvo ei ilmeisesti lisännyt merkittävästi polkijoiden taakkaa, sillä Juhan ja Matin mukaan pitkä reissu sujui melko kevyesti. Muutama raskaampi pyöräilypäivä tosin sattui eteen. Eräänä päivänä Iittalan jälkeen oli niin kova vastatuuli reilun 50 km verran eikä tienvarsikahviloitakaan ollut missään, että toista sellaista päivää kaksikko ei toivonut reissulleen.

Toisena päivänä Juhan pyörän ohjaustanko katkesi soratiellä rankkasateessa. Juha ennätti jo julistaa pyöränsä kuolleeksi, mutta kenties Katvon kaitselmus auttoi, ja lähimmästä talosta löytyi Juhalle varatanko. Talon isäntä oli nimittäin juuri ostanut loppuunmyynnistä kokoelman pyörän varaosia. Niiden joukossa oli myös rivi ohjaustankoja, joista Juha sai valita itselleen sopivan.

Blogitoimitus kysyi kaksikolta, mitkä saunakokemukset jäivät heille retkestä parhaiten mieleen. Juha kertoi, että Espoon Gallen-Kallellan museon vanhaa savusaunaa lämmittäessä tuli oltua perin arvokkaassa seurassa:

- Huomasimme istuvamme saman pöydän ääressä museon johtajan ja SKS:n entisen johtajan kanssa juttelemassa kulttuuriaiheista ja muustakin henkevästä.

Mattiin puolestaan teki vaikutuksen, kenties yllättäen, reissun nuorin sauna. Helsingin Merihaassa sijaitseva Kulttuurisauna oli hänen mielestään arkkitehtonisesti kiehtova: sieltä oli hyvät maisemat sekä rauhallinen shintolaisvaikutteinen tunnelma, jonka kruunasi pulahdus mereen.

luontokuva.png

Saunapyöräretkeltä kertyi äänitteitä kymmenien tuntien verran. Seuraavaksi retkue alkaa editoida aineistoa. Lopputulosta aiotaan tarjota radioon - Yle Jyväskylä onkin jo Juhaa ja Mattia aiheesta haastatellut. Juha kehottaakin muita opiskelijoita rohkeasti hakemaan apurahoja omia vastaavanlaisia projekteja varten. Moni opiskelija ei oikein edes ole tietoinenkaan erilaisista rahoitusmahdollisuuksista.

Kevättalvella Matin ja Juhan tarkoituksena on lähteä tutustumaan saunakulttuuriin vähän pidemmälle, Japaniin saakka. Polkupyörällä parivaljakko ei kuulemma Japania aio kiertää.

- Mutta miksei vaikka jakkihärällä! miettii Juha.

 

Kuvat © Juha Kumara ja Matti Kemi. Lisää Saunakonkelin kuvia Instagramissa.