06.10.2017

Harjoittelijioiden arkea ja juhlaa

Heikki Kämäräinen & Anu Keinänen

Helan sykkivä sydän eivät ole sen opiskelijat. Se on tuo henkilökunnan huoneen nurkassa kyyhöttävä, kunnioitettu ja pelätty tummanharmaa kahviautomaatti. Sen suonet sykkivät mustaa kultaa, johon jotkut lorauttavat vielä tilkan maitoakin. Koneen nimi on Vesku. Hela-harjoittelija toimii sydämentahdistimena, jos Veskun syke häiriintyy.

Harjoittelijan työtehtäviin kuuluu Veskun lisäksi kahvinkeitto eri tilaisuuksia varten. Lisäksi harjoittelija lajittelee ja lähettää edelleen postia, toimii lähitukena ja jonkinlaisena vastaanottovirkailijana, kommunikoi ulkomaailmaan, avustaa tutkimuksessa, järjestää kirjahyllyjä, auttaa konferenssijärjestelyissä, tilaa takseja ja hotellihuoneita vieraille, suunnittelee laitoksen infraa, kuljettaa laitoksen tentit kansliaan odottamaan yleistä tenttipäivää…

Ja tekee gradua. Työpöydälle mahtuu noin sata kirjaa, jotka tuijottavat syyttäen: ”Mikset jo lukenut minua?”

Harjoittelijana oppii tavallaan asettumaan siivoojan, talonmiehen tai muiden vastaavien ammattilaisten hommaan. Niitä ammatteja, joista ei aina muisteta kiittää, mutta joita ilman kellään ei olisi kivaa. 

Hela-harjoittelijan työ on eräänlaista jatkuvaa rajankäyntiä. Ne työt, joita ei muille ole jyvitetty, ovat hänen heiniään – tai ainakin hän ottaa kantaa siihen, miten niissä edetään. Työhön liittyy riittämättömyyden tunnetta, koska opeteltavia asioita on paljon. Koko ajan syntyy uusia tarpeita, ilmenee uusia ongelmia. Kun tunteen kanssa pärjää, työ on mukavaa, vaihtelevaa ja palkitsevaa.

Kiireen määrä vaihtelee. Yleensä sitä on sopivasti. Muutaman kerran vastaan on tullut tilanteita, että aika ei riitä kaikkeen. Vastapainoksi on ollut työpäiviä, jolloin päivärutiinien lisäksi ei ole muita työtehtäviä ollut. Silloin vilkaistaan sitä noin sadan kirjan pinoa työpöydällä…

harjoittelijat kombo

Viestintäharjoittelija on jotain aivan uutta – ainakin Helassa. Se, mistä viestintäharjoittelijan työ kaikkiaan koostuu, on vielä täysi arvoitus.  

Päiviin on mahtunut tiedottamista, Helan nettisivujen muokkaamista, tapahtumissa kuvaamista, haastatteluja ja juttujen kirjoittamista. Tiedonjyvä ja kampustiedottaja ovat tulleet tutuiksi. Ehkä joku kaunis päivä viestintäharjoittelija kirjoittaa Hela-harjoittelijan tiedotteen.

Viestintäharjoittelija on somessa 24/7 tai ainakin 12/3,5. Työ on nimittäin puolipäiväinen. Tämä monesti aiheuttaa sitä samaa riittämättömyyden tunnetta kuin Hela-harjoittelijalla. Siispä pyrit olemaan paikalla silloin, kun eniten tarvitaan. Harvoin tulee hetkeä, jolloin ei ole mitään tekemistä. Yhteen asiaan voi mennä 10 minuuttia tai 10 päivää.

Harjoittelijana on opittava nopeasti ja melko itsenäisesti. Koska Helassa ei ole virallista tiedottajaa, on palaset koottava yhteen niin Helan kuin tiedekunnankin henkilökunnan kanssa. Puoleesi käännytään kaikessa viestintään ja näkyvyyteen liittyvässä. Viestintäharjoittelija ei ole huoneen näkyvin hahmo. Kuvissa olet mukana kameran toisella puolella. Työn jälki on se, mikä näkyy.

On päiviä, jolloin kaikki tapahtuu yhtä aikaa. Juokset kokouksissa, kuvaamassa, editoit tekstiä ja kiroilet hiljaa Plonen kanssa.

Se ihana Plone... Plone on viestintäharjoittelijan läheinen kumppani koko harjoittelun ajan, sillä se on koko yliopiston ja samalla laitoksen verkkosivujen pohja. JYU Brändikirja on myös kaveri. Toisinaan saat kokea onnistumisen tunnetta, toisinaan kolistelet päätä seinään.

Kuten mediatoimituksissa, homma on joskus verkkaista seuraavaa tapahtumaa ja uutista odotellessa. Hiljaisina hetkinä on löydettävä täytettä someen ja etsittävä uutinen arkisista asioista. Sitten taas tapahtuu ja pitää kirjoittaa ja julkaista viisi tiedotetta, uutista ja päivitystä – mielellään heti. Nyt. Piti olla jo!

Paineensieto ja stressinhallinta ovat erittäin hyviä ominaisuuksia harjoittelijalle (kuten kenelle tahansa). Toisaalta juuri muuttuva työtahti tekee harjoittelijan työstä jännittävää ja antoisaa.

Ja tietenkin viestintäharjoittelussa on puolensa. Miettikäähän: voi olla puhelin kädessä somessa työajalla. Ja siitä vielä maksetaan! Yliopiston uutisten lukeminen ja seuraaminen kuuluvat työaikaan. Pääset kirjoittamaan ja tekemään tiedotteet juuri sellaisiksi, kuin niiden mielestäsi pitää olla.

Viestinnän perusopinnoista ja aineopinnoista on iso apu. Apua ja ohjeistusta toki myös saa, kun pyytää esimerkiksi kampustiedottajilta. Yliopistoviestinnän digitiimi ja Seminaarinmäen IT-tuki auttavat tekniikan ja visuaalisen puolen kanssa.

Summa summarum: Tässä harjoittelussa pääsee todella toteuttamaan itseään sekä toimimaan salapoliisina, kielipoliisina, toimittajana ja some-asiantuntijana… Ei voi muuta kuin lämpimästi suositella!

Heikki Kämäräinen on Hela-harjoittelijan työn ohella historian opiskelija. Anu Keinänen toimii laitoksen viestintäharjoittelijana ja opiskelee etnologiaa.