25.10.2016

Länsi: käsite, kertomus ja maailmankuva (toim. Jouhki & Pennanen)

Jukka Jouhkin (etnologia) ja Henna-Riikka Pennasen (yleinen historia) toimittamassa teoksessa Länsi: käsite, kertomus ja maailmankuva (SKS, Historiallisia tutkimuksia 272) tarkastellaan kriittisesti lännen käsitettäKirjan kirjoittajat (mm. prof. Pasi Ihalainen, Hela) ovat länsimaita eri näkökulmista tutkivia yhteiskuntatieteilijöitä, historioitsijoita ja kulttuurintutkijoita.

Kirjassa tarkastellaan länttä kulttuurisesti ja geopoliittisesti vaihtelevana, sumearajaisena yhteisönä, jota ylläpidetään puheen ja mielikuvituksen avulla. Länsi on uskoa lännen ja länsimaisen ihmisen, kulttuurin ja yhteisen historian olemassaoloon. Kertomus länsimaisuudesta on siis paraatiesimerkki kuvitellusta yhteisöstä, mutta länsimaat ovat myös todellinen, kollektiivinen maailmanpolitiikan ja -talouden toimija.

Kirjan kirjoittajat kertovat, kuinka länteen vetosivat esim. sotilaspapit, jotka motivoivat suomalaisia sotilaita puolustamaan Suomen lisäksi koko länsimaista yhteiskuntaa jatkosodan aikaan. Länttä myös suojelivat amerikkalaiset, jotka pelkäsivät Kiinan ja Japanin ”keltaista vaaraa” 1800-luvun lopulla. Länttä puolusti kuvitelmissaan myös massamurhaaja Anders Behring Breivik 2010-luvulla. Teoksessa lännen käsitettä tarkastellaankin rakennelmana, jonka muoto ja sisältö vaihtelevat historiallisen kontekstin mukaan. (Ks. sisällysluettelo.)

Kirjan toimittajat järjestävät myös kirjan teemaan liittyvän konferenssin The West: Conference, Narrative, and Politics Jyväskylän yliopistossa 8.-9.12. Konferenssia edeltää Jyväskylän kaupunginkirjastolla (7.12. klo 18:00-19:30) järjestettävä keskustelutilaisuus aiheesta "Suomi länsimaana", jossa kuusihenkinen tutkijoista, kansanedustajista ja toimittajista koostuva paneeli pohtii aihetta.

Lisätietoa: