Luentosarja: Su­ku­puo­len­tut­ki­muk­sen Stu­dia Ge­ne­ra­lia - Kuu­ma su­ku­puo­li

• Aika 17.01.2019 – 16.15 21.03.2019 – 17.45 (Europe/Helsinki / UTC200)
  • Paikka Jyväskylän yliopiston päärakennus, luentosali C5
  • Lisää tapahtuma kalenteriin iCal

"Lopetetaan turha lässytys feminismistä ja tasa-arvosta" (MTVuutiset 26.11.2018).

Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat päivänpolttavia aiheita julkisessa keskustelussa ja netin keskustelupalstoilla: Miten perhevapaat pitäisi jakaa? Miksei julkisin varoin tueta itsellisten naisen hedelmöityshoitoja? Määräävätkö raskausajan hormonit ihmisen seksuaalisen suuntautumisen?

Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat asioita, joista useimmilla on kokemus ja myös mielipide. Mihin sukupuolentutkimusta siis tarvitaan? Ja ylipäätään: ”pitääkö sitä sukupuolta joka paikkaan tunkea?” Suomessa vallalla on ollut ajatus, että sukupuolesta vaikeneminen tukee tasa-arvopyrkimyksiä parhaiten. Tällöin jää piiloon se, miten monessa päivänpolttavassa kysymyksessä sukupuolella ja sukupuoleen liittyvillä valtasuhteilla on keskeinen merkitys.

Tällä luentosarjalla sukupuolta ei oteta annettuna, vaan tarkastellaan kriittisesti sukupuolentutkimuksen välinein sitä, miten sukupuolet saavat merkityksensä nyky-yhteiskunnassa ja kulttuurissa sekä menneisyydessä. Miten sukupuolen/sukupuolien merkityksiä ja käytäntöjä on rakennettu ennen ja miten niitä rakennetaan tai voidaan rakentaa nyt ja tulevaisuudessa? Miten ja miksi sukupuoli muuttuu? Miltä sukupuoli tuntuu ja mitä sukupuolella tehdään? Minkälainen merkitys sukupuolella ja sukupuolittuneilla käsityksillä on terveyden, hyvinvoinnin ja seksuaalisuuden kannalta, koulutuksessa ja kasvatuksessa, työelämässä ja sotilasyhteisöissä, kielessä ja kirjallisuudessa, taiteessa ja mediassa?

Luentosarja on maksuton ja avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Jyväskylän yliopiston opiskelijat voivat suorittaa luentosarjalle osallistumalla opintojakson sukupuolentutkimukseen tai historiaan (ks. ohjeet alla).

Aika: Torstaisin klo 16.15 - 17.45

Paikka: Jyväskylän yliopiston päärakennuksen (C) luentosali C5

17.1. Harjunen Hannele: Terveyden sukupuoli ja luokka

24.1. Sari Sulkunen ja Merja Kauppinen: Sukupuoli ja tekstitaidot – paljon (huoli)puhetta pojista